Προσπελάσεις (Views): 4113
Πακέτο: Α. ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ: Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο

Ενότητα: Η ζωή στη Γη

Κεφάλαιο: Περιγραφή - δημιουργία της Γης και της ζωής

Περιγραφή - δημιουργία της Γης και της ζωής
 
        Ο πλανήτης Γη είναι μια σφαίρα πεπλατυσμένη στους πόλους της. Βρίσκεται τρίτος στη σειρά, αν ξεκινήσουμε την αρίθμηση από τον Ήλιο. Από τότε που ο άνθρωπος είδε τη Γη από τη Σελήνη, την ονόμασε και γαλάζιο πλανήτη. Η Γη καλύπτεται κατά τα 3/4 από νερό. Το μήκος της περιφέρειας του ισημερινού της είναι περίπου 40.000 χμ., η ψηλότερη κορυφή της είναι το Έβερεστ (8.848 μ.)στην οροσερά των Ιμαλαΐων της Ασίας, και η βαθύτερη θάλασσα είναι περίπου 11.000 μ., κοντά στις Φιλιππίνες. Το βαθύτερο φαράγγι στην ξηρά είναι το Γκραν Κάνιον, του ποταμού Κολο­ράντο της Αμερικής.
 
ΓΗ – Μερικοί αριθμοί
όγκος
διάμετρος
περίμετρος
θερμ. σημείο
ψυχρ. σημείο
ηλικία
1.084.000 εκατ. κυβ. χμ.
12.720 χμ. περίπου
40.000 χμ. περίπου
Αλ Ασιζιγιά, Λιβύη, 57,7 °C
Βοστόκ, Ανταρκτική, -89,2 °C
4,6 δισ. χρόνια
 
        Η Γη κινείται. Στρέφεται γύρω από ένα νοητό άξονα (που το ένα άκρο του είναι ο Βόρειος και το άλλο ο Νότιος πόλος) γι' αυτό έχουμε τη μέρα και τη νύχτα. Η Γη γυρίζει και γύρω από τον Ήλιο, γι' αυτό έχουμε τις εποχές του χρόνου. Οι εποχές εξαρτώνται από τη γωνία που η ηλιακή ακτινοβολία πέφτει στη Γη. Αν είναι κάθετη, έχουμε ζέστη, αν είναι πλάγια έχουμε κρύο.

Σχήμα 1
Συγκριτικά μεγέθη Ηλίου και πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.
Α: Δίας, Β: Κρόνος, Γ: Ουρανός, Δ: Ποσειδώνας, Ε: Γη, ΣΤ: Αφροδίτη,
Ζ: Πλούτωνας, Η: Αρης, Θ: Ερμής.
 
        Η δημιουργία της Γης τοποθετείται πριν από 4,6 δισ. χρόνια. Τότε ήταν μια περιστρεφόμενη μάζα από διάπυρα υλικά. Ακολούθησε η βαθμιαία ψύξη της επιφάνειας της και η δημιουργία του πρώτου φλοιού. Η υγροποίηση των υδρατμών δημιούργησε τον πρώτο ωκεανό. Έχουν βρεθεί πετρώματα ηλικίας 3,8 δισ. ετών.
        Αν υποθέσουμε ότι θα μπορούσαμε να κόψουμε τη Γη σε δύο ίσα κομμάτια θα βλέπαμε ότι αποτελείται από το φλοιό, το μανδύα και τον πυρήνα.