Banner Aegilops

Στις αρχές της τρίτης χιλιετίας η ανθρωπότητα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σειρά θεμελιωδών προβλημάτων που απειλούν να εντείνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της φτώχειας, της πείνας και της απώλειας της βιοποικιλότητας. Ως κεντρικό πρόβλημα, η υποβάθμιση της γεωργικής βιοποικιλότητας, αυξάνεται με σοβαρές και εντεινόμενες συνέπειες για τη διαθεσιμότητα, την πρόσβαση και τη χρήση τοπικών ποικιλιών, οι οποίες περιλαμβάνουν τις αυτόχθονες ποικιλίες, γηγενείς ποικιλίες, παραδοσιακές ποικιλίες, ντόπιες ποικιλίες, εγχώριες ποικιλίες, τοπικές, γεωργικές ποικιλίες και ποικιλίες αγροτών. Ως πόροι που έχουν πάντοτε καίρια σημασία για την παραγωγή τροφίμων, την επιστημονική έρευνα, τη βελτίωση φυτών, την καινοτομία στις καλλιέργειες και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, οι τοπικές ποικιλίες αποτελούν σημαντική βάση για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.


Ανησυχώντας για τη συνεχή παραμέληση των τοπικών ποικιλιών, λόγω της εντατικοποίησης της γεωργίας, των νόμων και των πολιτικών, που αφορούν τους σπόρους και την πνευματική ιδιοκτησία, η 6η Επιστημονική Συνάντηση Τοπικών και Γηγενών Ποικιλιών υιοθέτησε τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης. Ως παγκόσμια έκκληση για τη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση των τοπικών ποικιλιών και την προστασία των συμφερόντων των αγροτών που διατηρούν τοπικές ποικιλίες, των τοπικών κοινοτήτων και των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, η Διακήρυξη αυτή αντιπροσωπεύει τις απόψεις, τις ανησυχίες και τις φωνές των συμμετεχόντων, στη συνάντηση, ατόμων και οργανισμών με τις ίδιες αντιλήψεις, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ενώνεις αγροτών, οργανώνεις αυτόχθονων πληθυσμών, επιστημόνων, ακαδημαϊκών, επαγγελματιών για την ανάπτυξη και κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανισμών από όλες τις περιοχές του κόσμου.

 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Διακύρηξης στο συνημμένο αρχείο.

 

 

Δελτίο τύπου

 

27 Μαϊου 2022, Βουκουρέστι, Ρουμανία

 

Ιδρύεται το Βαλκανικό Δίκτυο Σπόρων.

 

Εμείς, 16 οργανισμοί και ιδρύματα που δραστηριοποιούμαστε στα Βαλκάνια έχουμε συμφωνήσει σε ένα Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για τη δημιουργία του Βαλκανικού Δικτύου Σπόρων. Σκοπός του δικτύου είναι να αυξήσει τη διατήρηση, προστασία και αειφορική χρήση των φυτογενετικών πόρων στη γεωργία. Οι δραστηριότητες θα στοχεύουν στην τόνωση των ανθεκτικών συστημάτων τροφίμων και στη δημιουργία ενός παραδείγματος συνεργασίας, μέσω της πλούσιας βιοποικιλότητας και της γεωργικής κληρονομιάς των Βαλκανίων.

Ως ένα δίκτυο διατηρητών σπόρων, βελτιωτών, επιστημόνων, γεωργών, κηπουρών, ενώσεων, οργανισμών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πιστεύουμε ότι θα συνεργαστούμε για να υποστηρίξουμε τις τοπικές κοινότητες γεωργών, γυναικών και νέων για την προστασία της κοινής μας παραδοσιακής γνώσης της γεωργίας και παράδοσης στη διατροφή.


Έχουμε επίγνωση της τεράστιας συμβολής που μπορούν να έχουν οι μικροκαλλιεργητές είτε στον μετριασμό είτε στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ως εκ τούτου, εστιάζουμε στην επιστήμη που βασίζεται στην κοινωνία των κοινοτήτων ως το κλειδί για τη διατήρηση των φυτικών γενετικών πόρων που είναι καλά προσαρμοσμένοι στις χαμηλές εισροές και την αειφορική γεωργία - ειδικά τη βιολογική γεωργία - για να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις/κρίσεις. Επίσης, εστιάζουμε στη διατήρηση, προστασία και αύξηση της βιοποικιλότητας για τη διασφάλιση της επάρκειας, ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων για τους πολίτες στις μέρες μας και για τις επόμενες γενιές.

 

Μέλη του Βαλκανικού Δικτύου Σπόρων που υπέγραψαν το Μνημόνιο Κατανόησης:

 

1. ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ – Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία, Ελλάδα

2. Αστική Εταιρεία FABIA CSB, Βόρεια Μακεδονία

3. Ίδρυμα Alica (Ίδρυμα για τη Γεωργική Βιοποικιλότητα και την Αγροοικολογία), Βοσνία-Ερζεγοβίνη

4. Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας (ARI), Κύπρος

5. Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας στις Κηπευτικές Καλλιέργειες Maritsa (MVCRI), Βουλγαρία

6. Ινστιτούτο Φυτικών Γενετικών Πόρων “Konstantin Malkov”, Βουλγαρία

7. Ινστιτούτο Φυτογενετικών Πόρων, Γεωργικό Πανεπιστήμιο Τιράνων, Αλβανία

8. Κοινοτική Τοπική Τράπεζα Σπόρων Bushat (COSPE), Αλβανία

9. Lipa dooel - Βιοκαλλιέργειες, Βόρεια Μακεδονία

10.Οικολογική Κίνηση “Frame of life”, Σερβία

11.Σιτώ- Δίκτυο Διατήρησης Παραδοσιακών Σπόρων, Ελλάδα

12.Σύλλογος ARCHE NOAH, Αυστρία

13.Σύλλογος Βιολογικής Γεωργίας (ΟΟΑ), Αλβανία

14.Σύλλογος Romania in Transition, Ρουμανία

15.Σύλλογος Φυτικών Γενετικών Πόρων(APGR), Αλβανία

16.Zelena Mreža Aktivističkih Grupa (ZMAG), Κροατία

 


Επικοινωνία:


Πρόεδρος: Gordana Đurić; Email: gordanadjuric@protonmail.com
Γραμματεία : Κώστας Κουτής : Email: info@aegilops.gr

 

Συγγενεύει με το κρεμμύδι και το σκόρδο, έχει όμως πιο εντυπωσιακή ταξιανθία με καφεκόκκινα άνθη: είναι το Alium goumenissanum, το οποίο ανακαλύφθηκε στο νομό Κιλκίς και μόλις αναγνωρίστηκε επίσημα ως νέο είδος. Το νέο είδος βρέθηκε για πρώτη φορά το 2012 κοντά σε δύο οινοποιία της Γουμένισσας, της οποίας το όνομα έδωσε την έμπνευση για τα επίσημα βαφτίσια του.

Το «άλλιο της Γουμένισσας» εντάσσεται τώρα στους χλωριδικούς καταλόγους μετά τη δημοσίευση μελέτης που υπογράφουν στην έγκριτη επιθεώρηση Phytotaxa ο Βασίλης Ιωαννίδης του δικτύου Aegilops και ο Δημήτρης Τζανουδάκης του Πανεπιστημίου Πατρών. Το πολυετές εύρωστο κρεμμυδάκι μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 60 εκατ., ανθίζει το φθινόπωρο και τα χαρακτηριστικά της ταξιανθίας του είναι πολύ μακριές σπάθες (15-20 εκ.) και τα πολλά καφέ – κόκκινα άνθη (50-60).

Οι βλαστοί δύσκολα ξεχωρίζουν από το κοινό κρεμμύδι (V. Ioannidis et al. 2022)

Μέχρι σήμερα, οι καταγραφές οριοθετούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, μεταξύ άλλων στο Μεγάλο Ρέμα (Κοτζά Ντερέ, λίγο κάτω από το χωριό Πηγή) και στον αρχαιολογικό χώρο του Παλατιανού. Πρόκειται μάλιστα για το δεύτερο είδος κρεμμυδιού που ανακαλύπτεται στο νομό Κιλκίς.

 

*Αναδημοσίευση από in.gr

logo ifoameu     logo lld     logo save