Το Δελφίνι και οι Πολιτισμοί της Ανατολής

Επηρεασμένοι από την Ελληνική παράδοση όμως δεν μπορούσαν να μην είναι και οι πολιτισμοί της Ανατολής.
Χαρακτηριστικά, η ιστορία της Nαβατεάν που απλώνεται μεταξύ των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη αναφέρει πολλά στοιχεία από τους Ελληνικούς συμβολισμούς.

Όπως και οι Έλληνες θεοί, έτσι και οι θεότητές τους έπαιρναν συχνά τη μορφή ή συνδέονταν με τα δελφίνια. Επειδή οι ανταλλαγές πληροφοριών και ερεθισμάτων γίνονταν μέσω του εμπορίου και κυρίως δια θαλάσσης, το δελφίνι αντιπροσώπευε τον καλό καιρό και το ασφαλές ταξίδι.

Ως δελφίνι-θεότης και θάλασσα-θεότης μαζί με θεότητα της παραγωγής λατρεύονταν η Αταργέτις. Όπως τονίζει και ο Nelson Giueck στο βιβλίο του "Θεότητες και Δελφίνια", το δελφίνι αντιπροσωπεύει "Βοήθεια σε ώρα ανάγκης, ασφάλεια σε κίνδυνο, εξασφάλιση και υπόσχεση ευλογίας στο άγνωστο και μετά θάνατο κόσμο.".

Μια άλλη θεά των Ναβατεάν που συνδέεται με τα δελφίνια είναι η Γαληνέα, κόρη της Αφροδίτης. Η Γαληνέα αντιπροσώπευε τον καλό καιρό από τον οποίο εξαρτιόταν το εμπόριο και η οικονομία τους.
 

Ένα από τα τέσσερα βασικά στοιχεία της ζωής, το νερό, είναι παράγοντας και δημιουργός ζωής και τα δελφίνια δεν θα μπορούσαν παρά να συνδέονται μ' αυτό το συμβολισμό.