Η Πύλη υλοποιήθηκε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Η Πύλη χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη Αρχική Σελίδα
Αρχική Σελίδα Πύλης Πληροφορίες Σχετικά με την Πύλη, τους Στόχους και τους Εταίρους Διακριτά Γνωστικά Θεματικά Πεδία για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Διακριτά και Αυτόνομα Πακέτα Εκπαιδευτικού Υλικού που σχετίζεται με μια ή περισσότερες Θεματικές Ενότητες Υλικό Εκπαιδευτικών: Προγράμματα και Δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν σε Σχολεία Συλλογή από  Ελληνικά και Διεθνή Κείμενα, Ιστοσελίδες, Πολυμέσα και Γλωσσάρια Όρων για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Ενημέρωση Κοινότητα Χρηστών/Ομάδες Συζητήσεων

Βασικά Κείμενα ΠΕ
Γενικά
Βιβλία
Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Περιβάλλον και Αειφορία
Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Δ.Π.Θ.
Ελληνικά Περιοδικά
ΠΕΕΚΠΕ - Για την ΠΕ
ΕΥΠΛΟΙΑ
Έρευνα στην Π.Ε.
Διδακτορικά & προγράμματα
Μεταπτυχιακές εργασίες
Νέες Τεχνολογίες
Οδηγοί Χρήσης
Green Computing
Νομοθεσία
Υπουργική Απόφαση
Εγκύκλιος
Νόμος - Προεδρικό Διάταγμα
Παραμύθια
Περιβαλλοντικά παραμύθια
Περιβαλλοντικές μελέτες
Κείμενα
Βάσεις Δεδομένων  
Βάσεις Δεδομένων
Ήχοι ζώων και πουλιών
Γλωσσάρια  
Ελληνικά
Ξενόγλωσσα
Διεθνή Περιοδικά  
Επιστημονικά Περιοδικά ΠΕ
Εκπαίδευση Εκπ/κών  
Α.Ε.Ι.
Εξ Αποστάσεως Εκπ/ση
Θεσμοί Υποστήριξης  
Υπεύθυνοι Π.Ε. A/θμιας
Κέντρα Π.Ε.
Δίκτυα Π.Ε.
Γραφεία ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Υπεύθυνοι Π.Ε. B/θμιας
Ντοκιμαντέρ  
ΕΞΑΝΤΑΣ
Rodos Ecofilms Festival
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
TVXS - Ανεξάρτητη ενημέρωση
Doc On Air
Παιχνίδια  
Άλλα παιχνίδια
Ηλεκτρονικά παιχνίδια μάθησης
Πύλες Π.Ε.  
Ελληνικές
Ξενόγλωσσες
Φορείς - Οργανισμοί - Άλλα  
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Κέντρα Ενημέρωσης
Μουσεία Φυσικής Ιστορίας
Άλλα Μουσεία - Εκθέσεις
Διεθνείς Οργανισμοί
Κυβερνητικοί Οργανισμοί
Εταιρείες
Άλλοι χρήσιμοι ιστότοποι
Κατηγορίες Πολυμέσων
Flash
Video
Ξεχάσατε το Κωδικό σας?
Εγγραφή στη Πύλη!
 
 
Βιβλία \ Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Περιβαλλοντική εκπαίδευση: Ζητήματα ταυτότητας
Έκδοση:
Gutenberg | Έτος: 2014 | Views: 0
Συγγραφή:
Γεωργόπουλος, Α.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου επιχειρείται μια αποτύπωση ορισμένων παραμέτρων της ΠΕ που όπως φαίνεται κατά τις τελευταίες δεκαετίες αφορούν κομβικά σημεία της ταυτότητάς της. Εξιστορείται η ελληνική εκπαίδευση για να δοθεί το πλαίσιο στο οποίο έρχεται πρόσφατα η ΠΕ να πάρει θέση και συζητείται η σχέση της με την επιστημολογική αλλαγή στο πεδίο της παιδαγωγικής αλλά και της περιβαλλοντικής ηθικής κατά την περίοδο μετά τη Μεταπολίτευση.Στο δεύτερο μέρος εξετάζονται τα ελλείμματα που χαρακτηρίζουν το πεδίο της ΠΕ (ιδιαίτερα στην Ελλάδα) όπως αυτό της παιδαγωγικής επιμόρφωσης αλλά και η κυριαρχία του συμπεριφορισμού και προτείνονται άξονες προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης και της ριζοσπαστικοποίησής της: ο "απογαλακτισμός" από τις φυσικές και περιβαλλοντικές επιστήμες, η σύνδεσή της με τις βιωματικές μεθόδους, το ψάξιμο των προσωπικών θεωριών των εκπαιδευτικών, η σύζευξη του ερμηνευτικού επιστημολογικού Παραδείγματος με το Παράδειγμα της κριτικής παιδαγωγικής και εν τέλει η σύμφωνα με όλα τα προηγούμενα επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, σε μια διεπιστημονική «ύλη» που είναι αρκετά ευρύτερη αυτής που θεωρούσαμε μέχρι τώρα.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν... το φυσικό περιβάλλον: Η αφήγηση ως εργαλείο μάθησης στην περιβαλλοντική εκπαίδευση για μικρά παιδιά
Έκδοση:
Γρηγόρη | Έτος: 2012 | Views: 0
Συγγραφή:
Πρεβεζάνου, Β., Χατζηγεωργίου, Γ.

Είναι γνωστό ότι οι εκπαιδευτικοί χρησιµοποιούν την αφήγηση ως εργαλείο διδασκαλίας και µάθησης κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ωστόσο, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των µικρών παιδιών η αφήγηση αποκτά µία ιδιαίτερη σηµασία, καθώς ο προφορικός λόγος αποτελεί ένα γνωστικό εργαλείο για το µικρό παιδί. Στο βιβλίο αυτό προτείνεται ένα πλάνο σχεδιασµού αφηγηµατικής διδασκαλίας σύµφωνα µε µια τέτοια θεώρηση για την αφήγηση ιστοριών, και ειδικότερα τη θεωρία του Kieran Egan, και αναλύονται τα βήµατα για το σχεδιασµό ενός διδακτικού αφηγηµατικού πλαισίου. Συγχρόνως, παρουσιάζονται ιστορίες και δραστηριότητες για θέµατα του Φυσικού Περιβάλλοντος που αποτελούν πλέον παγκοσµίως άµεσες προτεραιότητες της εκπαίδευσης για το περιβάλλον (όπως η κλιµατική αλλαγή και η λειψυδρία), οι οποίες εφαρµόστηκαν σε νηπιαγωγεία, στο πλαίσιο των Πρακτικών Ασκήσεων του ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστηµίου Αιγαίου. Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως στην/στον εκπαιδευτικό που ενδιαφέρεται να εντάξει την αφήγηση στην διδακτική πράξη και να ενισχύσει τις εκπαιδευτικές πρακτικές στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης µε τη χρήση της ιστορίας, του κατεξοχήν νοητικού/µαθησιακού εργαλείου του µικρού παιδιού.

Λογική και Αειφορία: Εκπαιδεύοντας για έναν Κόσμο Χαμηλού Άνθρακα
Έκδοση:
Επίκεντρο | Έτος: 2011 | Views: 0
Συγγραφή:
Webster, K., Johnson, C.
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Ταμουτσέλη, Κ. (πρόλογος, επιμέλεια)

Στην αρχή της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα είναι επιτακτική η ανάγκη για αναθεώρηση και επανασχεδιασμό της παγκόσμιας οικονομίας. Χρειάζεται να ληφθεί υπόψη η πραγματικότητα ενός κόσμου που αντιμετωπίζει την διαρκή αύξηση του κόστους της ενέργειας, την εξάντληση των φυσικών πόρων και την αύξηση των απορριμμάτων. Το βιβλίο «Λογική και Αειφορία» απευθυνόμενο στην εκπαίδευση, διερευνά την αναδυόμενη ιδέα της «κυκλικής οικονομίας», μια κοσμοθεωρία εμπνευσμένη από τα φυσικά οικοσυστήματα που κερδίζει ταχύτατα έδαφος στο χώρο των επιχειρήσεων, του σχεδιασμού των προϊόντων και των κυβερνήσεων, όπως της Ολλανδίας και της Κίνας. Είναι συνεπές με την επιδίωξη για συμμετοχική διδασκαλία και μάθηση, ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων για έναν μεταβαλλόμενο κόσμο και για την προώθηση της επιστήμης των συστημάτων. Έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει την προσέγγιση της εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι K.Webster και Craig Johnson έχουν υπερτριακονταετή εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης για την αειφορία, τόσο ως εκπαιδευτές, όσο και ως συγγραφείς και ως μανατζερ. Η έκδοση αυτού του βιβλίου τους ακολούθησε την έκδοση του βιβλίου τους με τίτλο «Ξανασκέψου, Αρνήσου, Μείωσε…Εκπαίδευση για τη βιωσιμότητα σε έναν Μεταβαλλόμενο Κόσμο» (Rethink, Refuse, Reduce… Education for Sustainability in a Changing World) που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την προσέγγιση της εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τα Παιδιά Συμμετέχουν: Θεωρία και Πρακτική της Εμπλοκής Παιδιών στην Ανάπτυξη της Κοινότητας και τη Φροντίδα του Περιβάλλοντος
Έκδοση:
Επίκεντρο | Έτος: 2011 | Views: 0
Συγγραφή:
Hart, R.A.
Μετάφραση:
Κεσόγλου, Α.
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Ταμουτσέλη, Κ. (πρόλογος, επιμέλεια)

H σχέση ανθρώπου φύσης αποτελεί ένα από τα σημαντικά θέματα που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος τον 21ο αιώνα. H επανεξέταση του ρόλου των πολιτών στη διαχείριση του περιβάλλοντός τους όσο και των δικαιωμάτων και της ευθύνης των παιδιών να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του μέλλοντός κατέχει κεντρική θέση στην ατζέντα της βιώσιμης ανάπτυξης. Το βιβλίο αυτό, γραμμένο από μια ηγετική φυσιογνωμία στο χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, βασίζεται στην πεποίθηση ότι τα παιδιά μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό και διαρκή ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αν η συμμετοχή τους αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και σχεδιαστεί με τρόπο που θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους. Ο σχεδιασμός, ο έλεγχος και η διαχείριση του περιβάλλοντος αποτελεί ιδανικό πεδίο για την άσκηση τους σε συμμετοχικές δράσεις. Το βιβλίο απευθύνεται σε αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου, πολεοδομικούς σχεδιαστές, εκπαιδευτικούς και περιβαλλοντολόγους, εισάγοντας τη θεωρία και την πρακτική της παιδικής συμμετοχής , και τη σημασία της στην ανάπτυξη δημοκρατικών και βιώσιμων κοινοτήτων. Δίνει έμφαση στην γνήσια συμμετοχή των παιδιών για την εντόπιση προβλημάτων της κοινότητάς τους και την ανάληψη δράσεων για την επίλυσή τους. Το περιβάλλον αντιμετωπίζεται με την ευρύτερή του έννοια. Παρουσιάζονται παραδείγματα τόσο από αστικές όσο και από αγροτικές περιοχές, από φτωχές και μεσοαστικές περιοχές , ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς και τους συντονιστές προγραμμάτων, το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό βοήθημα γιατί παρουσιάζει τις αρχές οργάνωσης των προγραμμάτων, επιτυχημένα παραδείγματα, πρακτικές τεχνικές, και πηγές πληροφόρησης για τη παιδική συμμετοχή σε περιβαλλοντικά προγράμματα.

Μετρώντας τα ίχνη μας στη Γη: Μαθηματικά του Περιβάλλοντος
Έκδοση:
Χρήστος Ε. Δαρδανός | Έτος: 2011 | Views: 0
Συγγραφή:
Φλώρου, Δ., Χατζημιχαήλ, Μ., Στεφανόπουλος, Ν.

Σκοπός του εκπαιδευτικού υλικού είναι οι μαθητές, μέσα από τις λύσεις μαθηματικών προβλημάτων, να ευαισθητοποιηθούν σε κρίσιμα παγκόσμια περιβαλλοντικά ζητήματα, να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση και να ενεργοποιηθούν για την εξεύρεση λύσεων και ανάληψη δράσης. Απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στους γονείς.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στις επιστήμες της αγωγής
Έκδοση:
Εκδόσεις Πεδίο | Έτος: 2011 | Views: 0
Συγγραφή:
Παπαβασιλείου, Β.

Η "Περιβαλλοντική εκπαίδευση" ανήκει εξ ορισμού στο ευρύτερο πεδίο των επιστημών της αγωγής, αφού πάνω απ’ όλα αποτελεί εκπαίδευση και αγωγή με στόχο τη δημιουργία περιβαλλοντικά υπεύθυνων πολιτών, οι οποίοι θα συνεισφέρουν στην επίτευξη της αειφορίας. Η "Περιβαλλοντική εκπαίδευση" προωθεί έναν καινοτόμο και μεταρρυθμιστικό τύπο εκπαίδευσης με βασικά χαρακτηριστικά τη διαθεματικότητα, τη συστημικότητα, τη δημιουργικότητα, τον μαθητοκεντρισμό, τη συμμετοχικότητα και τη συνεργατικότητα, την κριτική προσέγγιση, την τοπική γνώση, τον προσανατολισμό σε αξίες και τη συμμετοχή σε δημοκρατικές διαδικασίες-περιβαλλοντικές δράσεις. Με βάση τα παραπάνω, ο σκοπός του βιβλίου είναι αφενός να καταδειχθεί το παιδαγωγικό πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, έτσι ώστε να αποτελέσει μια επιπλέον συνεισφορά στον εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύσσεται για το περιβάλλον και την αειφορία, και αφετέρου να συμβάλλει στην εξοικείωση όλων των εμπλεκομένων με τις μεθόδους-τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην υλοποίηση των στόχων της.

Περιβαλλοντική ηθική: Από την έρευνα και τη θεωρία στην εφαρμογή
Έκδοση:
Εκδόσεις Διάδραση | Έτος: 2011 | Views: 0
Συγγραφή:

Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Θεοδωροπούλου, Ε., Καΐλα, Μ., Larrere, C., Bonnett, M.

Οι πολλές όψεις της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αντιστοιχούν από τη μια στις πολλές όψεις και αναγνώσεις της έννοιας του περιβάλλοντος και από την άλλη στην πολυεπίπεδη και πολύπλοκη σχέση του ανθρώπου με αυτό. Εάν όμως ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει να εκπαιδευτεί να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως μέρος της φύσης και σε ισότιμη σχέση με όλες τις φυσικές οντότητες, αυτή η αλλαγή στην φιλοσοφία και στην ηθική του δεν μπορεί παρά να αντιστοιχεί σε αντίστοιχες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την πολιτική και κοινωνική του υπόσταση. Η εκπαίδευση αναδεικνύεται, μέσα από τις πιέσεις που ασκούνται στις αντοχές επιβίωσης της γης, σε σημαντικό μοχλό στην ανακατάταξη αξιών και προτεραιοτήτων, στην αναμόρφωση και επανασυγκρότηση της πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης. Για πρώτη φορά στα χρόνια αυτά είναι ξεκάθαρο ότι η ιστορία των ανθρώπων κινείται μέσα στους κόλπους της ιστορίας της φύσης και αντίστροφα. Η επίτευξη της περιβαλλοντικής συνείδησης, ωστόσο, είναι μη διαδικασία σύμπλοκη που υπερβαίνει το αίτημα της προστασίας ή ακόμα και της διάσωσης του περιβάλλοντος και δεν περιορίζεται στην επίτευξή του. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση αναδεικνύει ακριβώς μέσα από την ανάπτυξη της αειφορικής ποιότητας, τις προτεραιότητες και τα αδιέξοδα της ζωής στον πλανήτη ξεδιπλώνοντας όλες τις διαστάσεις της οικολογικής κρίσης ως κρίση, η οποία πλέον αφορά άμεσα άτομα, ομάδες, είδη, φορείς, λαούς. Η εκπαίδευση και η πολιτική σε μια αντισταθμιστική συνεργασία, ως πυρήνας κατάρτισης η πρώτη, ως μοχλός πίεσης για την αντιστροφή του όποιου κλίματος η δεύτερη, εμπνεόμενη, από όσα η παιδεία μπορεί να φέρει, μεταξύ άλλων, από νοήματα και αξίες, μας απασχολεί, διότι μέσα από αυτή τη συνεργασία διακυβεύονται όχι μόνο η επιβίωση των κοινωνιών, αλλά επίσης και η ηθική τους αξιοπιστία. Η τριλογία ετούτη έρχεται να αναδείξει το εύρος και το βάθος της θεωρίας, της έρευνας και των εφαρμογών που συνδέονται με την εκπαίδευση για το περιβάλλον και αποτελούν αντικείμενα προβληματισμού στο πλαίσιο διεπιστημονικών προσεγγίσεων, συμβάλλοντας μέσα από το πολύπτυχο των εργασιών, στο διάλογο που αναπτύσσεται σήμερα, στην προοπτική της περιβαλλοντικής και κοινωνικής αειφορίας.

Περιβαλλοντική εκπαίδευση
Έκδοση:
Εκδόσεις Πεδίο | Έτος: 2011 | Views: 0
Συγγραφή:
Φλογαΐτη, Ε.

Το περιβάλλον αποτελεί ένα από τα θέµατα-κλειδιά της σύγχρονης εποχής. Η ένταση και η έκταση των περιβαλλοντικών προβληµάτων που απειλούν την ποιότητα ζωής αλλά και τη βιωσιµότητα του πλανήτη, καθώς και η αυξανόµενη συνειδητοποίηση της οικολογικής κρίσης δηµιούργησαν ένα ισχυρότατο ενδιαφέρον για το περιβάλλον και τα προβλήµατά του, το οποίο εκφράζεται µε χίλιες µορφές και πρόσωπα. Απόρροια αυτού του ενδιαφέροντος ήταν και η ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η οποία βρέθηκε στο προσκήνιο της επικαιρότητας και θεωρήθηκε ένα από τα πιο αποτελεσµατικά µέσα για την αντιµετώπιση της οικολογικής κρίσης. Το βιβλίο επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτηµα τι είναι η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Παρουσιάζει την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση όπως ορίστηκε και εξελίχθηκε στον διεθνή χώρο. Περιγράφει τις αναγκαιότητες που τη γέννησαν, τις ρίζες της, την ανάπτυξή της και τη διαµόρφωσή της στα πλαίσια του σύγχρονου οικολογικού προβληµατισµού. Εξετάζει επίσης τη φύση, τη φιλοσοφία και τους προβληµατισµούς της, αναλύει τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της, και ρίχνει φως στα εννοιολογικά και µεθοδολογικά της πλαίσια. Το βιβλίο δεν είναι ένας οδηγός για την εφαρµογή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Φιλοδοξεί να λειτουργήσει κυρίως ως εργαλείο για τη βαθύτερη κατανόηση του θέµατος και να γίνει η αφορµή για γόνιµο προβληµατισµό και έρευνα, προκειµένου η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση να διαδραµατίσει τον ρόλο της στο σύγχρονο περιβαλλοντικό σκηνικό.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση & Διαδικτυακές Μαθησιακές Τεχνολογίες
Έκδοση:
Γκιούρδας | Έτος: 2010 | Views: 0
Συγγραφή:
Λουμπαρδιά, Ε., Ρετάλης, Σ.

Το παρόν βιβλίο παρουσιάζεται ένα μεθοδολογικό πλαίσιο σχεδιασμού προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με την αξιοποίηση σύγχρονων στρατηγικών μάθησης και διαδικτυακών μαθησιακών τεχνολογιών. Αποτελεί έναν ιδανικό οδηγό για τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να σχεδιάσουν, να υλοποιήσουν και να αξιοποιήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Επιθυμία των συγγραφέων είναι να αποτελέσει το βιβλίο άλλη μια εφόρμηση ώστε οι εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν γνώσεις, να αναπτύξουν στάσεις και ικανότητες ώστε να σχεδιάσουν αποτελεσματικά προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που θα βοηθήσουν τους μαθητές να αποκτήσουν ενεργή περιβαλλοντική συμμετοχή και να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Περιβαλλοντική εκπαίδευση γένους θηλυκού
Έκδοση:
Χρήστος Ε. Δαρδανός | Έτος: 2010 | Views: 0
Συγγραφή:
Φραντζή, Α.

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην εικοσάχρονη πορεία της έχει συμβάλει στο "πρασίνισμα" της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στο διάλογο γύρω από εναλλακτικές διδακτικές προσεγγίσεις και τρόπους λειτουργίας του σχολείου. Έχει αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα δυναμικά εξελισσόμενου πλαισίου που μπορεί να φέρει νέα μηνύματα και νοήματα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, μια δυνατότητα για τους εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα τις γυναίκες να διεκδικήσουν ένα διαφορετικό ρόλο και λόγο στο σχολείο. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου διερευνάται η πορεία και ο επαναπροσδιορισμός της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ως Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία και αναζητούνται συγκλίσεις με τον οικοφεμινισμό, τις κοινωνικές θεωρείες για το φύλο και την περιβαλλοντική ηθική. Καταγράφεται η ελληνική πραγματικότητα και οι επικρατέστερες μεθολογικές προσεγγίσεις. Στο δεύτερο μέρος ο λόγος δίνεται στις ίδιες τις εκπαιδευτικούς που ενεργοποιούνται στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Περιγράφονται και σχολιάζονται τα κίνητρα, τα βιώματα, οι εμπειρίες, οι προσδοκίες και τα αποτελέσματα της δράσης τους. Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όσους και σε όσες ασχολούνται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τα Καινοτόμα Προγράμματα στο Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο, με τις γυναικείες σπουδές, με ζητήματα κοινωνικών ταυτοτήτων και με την εκπαιδευτική έρευνα.

Περιβαλλοντικός εγγραμματισμός
Έκδοση:
Εκδόσεις Δίσιγμα | Έτος: 2010 | Views: 0
Συγγραφή:
Παρασκευόπουλος, Σ.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ο πολίτης γίνεται περιβαλλοντικά εγγράμματος, ενώ ο περιβαλλοντικός εγγραμματισμός πρέπει να είναι ο στόχος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ο περιβαλλοντικός εγγραμματισμός θα πρέπει να λαμβάνεται ως αναπτυξιακή διαδικασία παρά ως το τελικό στάδιο και να είναι μία συνέχεια γνώσεων, συμπεριφορών, κινήτρων, υποχρεώσεων και ικανοτήτων για ατομική και συλλογική προσπάθεια με σκοπό την επίλυση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων, αλλά και αποτροπή νέων.

Εκπαίδευση για βιώσιμο τουρισμό: Εκπαιδευτικές δραστηριότητες
Έκδοση:
ΚΠΕ Αρχάνων | Έτος: 2009 | Αρχείο: 175 Kb | Views: 10764
Συγγραφή:
Ταμουτσέλη, Κ.
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Ταμουτσέλη, Κ. (επιμ.)

Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη: Από τη Θεωρία στην Πράξη
Έκδοση:
ΚΠΕ Αρχάνων | Έτος: 2009 | Αρχείο: 3618 Kb | Views: 10020
Συγγραφή:

Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Φλογαΐτη, Ε., Λιαράκου, Γ. (επιμ.)

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Σχολικός Χώρος
Έκδοση:
Επίκεντρο | Έτος: 2009 | Views: 0
Συγγραφή:
Ταμουτσέλη, Κ.

Για να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά ως ενεργούς παγκόσμιους πολίτες, έτοιμους να υιοθετήσουν βιώσιμη στάση ζωής, χρειάζεται αντικατάσταση του σχολικού μοντέλου που δίνει έμφαση στην αποτελεσματικότητα και τη βελτίωση του σχολείου με μοντέλα που δίνουν βάση στις εκπαιδευτικές διαδικασίες, Αυτό που χαρακτηρίζει την ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για τη Δεκαετία της Εκπαίδευσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι η ιδιαίτερη έμφαση που δίνει στη βιωματική μάθηση, την προσανατολισμένη στην πράξη και προσαρμοσμένη στις τοπικές ιδιαιτερότητες εκπαίδευση, την εκπαίδευση δηλαδή με τοπικό/πλαισιακό χαρακτήρα, και στις αξίες της αυτο-αξιολόγησης και της σχολικής ανάπτυξης. Κάθε κεφάλαιο σε αυτό το βιβλίο συνδυάζει τη θεωρητική γνώση με τη γνώση που αποκτάται στο πεδίο και με την ατομική γνώση για την επίτευξη συγκεκριμένου στόχου. Παρουσιάζει μια συνολική θεώρηση για τη σχολική ανάπτυξη, τις ολιστικές σχολικές προσεγγίσεις και την αυτο-αξιολόγηση, Αναπτύσσονται σε ξεχωριστά κεφάλαια μελέτες περίπτωσης από ευρωπαϊκά σχολεία, της Αγγλίας, Φινλανδίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας και Μάλτας, που προωθούν τις ολιστικές σχολικές προσεγγίσεις. Κάθε περίπτωση περιγράφει την πορεία σχολικής ανάπτυξης και μέσα από την κριτική ανάλυσή της παρουσιάζονται οι διαδικασίες που υποστηρίζουν τη σχολική ανάπτυξη και τις ολιστικές σχολικές προσεγγίσεις. Προτείνονται τέλος τρόποι για τη σχολική ανάπτυξη μέσα από τις ολιστικές σχολικές προσεγγίσεις και την εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το βιβλίο αποτελεί το προϊόν ενός επταετούς προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών με βάση το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (Agenda UN), Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα και στην ομάδα συγγραφής του εκπαιδευτικού υλικού που συγκαταλέγονταν στα παραδοτέα του προγράμματος ήταν και η αφορμή για την μετάφραση και την έκδοση αυτού του βιβλίου στα ελληνικά επειδή πιστεύω ότι καλύπτει ένα χώρο που αφορά στον τρόπο σύνδεσης του σχολείου με τη βιώσιμη ανάπτυξη ο οποίος ελάχιστα καλύπτεται στην ελληνική βιβλιογραφία. Το βιβλίο προορίζεται για χρήση από τους φοιτητές, Απευθύνεται όμως γενικά σε όλους τους επαγγελματίες εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα τους μελλοντικούς εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για τις ολιστικές σχολικές προσεγγίσεις και την εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναζητούν τρόπους για την προώθησή της στο ελληνικό σχολείο.

Δημιουργώντας Βιώσιμα Σχολικά Περιβάλλοντα
Έκδοση:
Επίκεντρο | Έτος: 2009 | Views: 0
Συγγραφή:
Shallcross, T., Robinson, J., Pace, P., Wals, A.
Μετάφραση:
Ελευθερίου, Α.
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Ταμουτσέλη, Κ. (επιμ.)

Στα μονοπάτια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Έκδοση:
Κέδρος | Έτος: 2009 | Views: 0
Συγγραφή:
Μπλιώνης, Γ.

Το βιβλίο αποτελεί μια σύγχρονη επιστημονική προσέγγιση των αρχών και των στόχων, καθώς και της εξέλιξης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις παιδαγωγικές μεθόδους και τις εκπαιδευτικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, και πιο συγκεκριμένα στη διερευνητική μάθηση, τη μέθοδο project, την έρευνα δράσης, τη μελέτη περίπτωσης έως τη δραματοποίηση, τον καταιγισμό ιδεών και τις δραστηριότητες στο φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα, αναλύονται η ομαδοσυνεργατικότητα, η δυναμική των ομάδων και οι δημοκρατικές διαδικασίες ως απαραίτητες προϋποθέσεις δράσης στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Το υλικό που περιλαμβάνεται και τα στοιχεία για την ομαδική δημοκρατική δράση καθιστούν το βιβλίο αυτό χρήσιμο όχι μόνο για εκπαιδευτικούς και φοιτητές, αλλά και για περιβαλλοντικές οργανώσεις, οικολογικές κινήσεις και άλλες κινηματικές συλλογικότητες. Τα μέλη μπορούν να αντλήσουν χρήσιμες ιδέες για τη βελτίωση της ομαδικότητας, της δημιουργικότητας, της συλλογικής επεξεργασίας της γνώσης, της ανάδειξης νέων ιδεών, της επικοινωνίας, των τρόπων κοινωνικής παρέμβασης και λήψης αποφάσεων, του συνδυασμού της δράσης με την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση.

Η αφήγηση ως εργαλείο μάθησης στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Δραστηριότητες και προτάσεις για την προσχολική και τη δημοτική εκπαίδευση
Έκδοση:
Καστανιώτη | Έτος: 2009 | Views: 0
Συγγραφή:
Αγγελίδου, Ε., Τσιλιμένη, Τ.

Οι συγγραφείς αυτού του βιβλίου προέρχονται από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, την Περιβαλλοντική Eκπαίδευση και το χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, έχοντας όμως ως κοινό παρονομαστή την εκπαίδευση επιχειρούν να κινηθούν στο πλαίσιο της διεπιστημονικότητας/διαθεματικότητας και να αναδείξουν τη σχέση της αφήγησης με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, μέσα από συγκεκριμένες παιδαγωγικές-διδακτικές προτάσεις προς τους εκπαιδευτικούς. Αυτή η συνάντηση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με την αφήγηση βρίσκεται στον πυρήνα της επικαιρότητας, είναι ιδιαίτερα γόνιμη και δημιουργική και αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς έρχεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση της οικολογικής και της πολιτισμικής κρίσης των ημερών μας, αλλά και στη δόμηση της σύνθετης σφαιρικής σκέψης, η οποία είναι ταυτόχρονα ορθολογική και μυθολογική-συμβολική. Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος ασχολείται με ζητήματα θεωρητικών προσεγγίσεων σχετικά με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την αφήγηση, ενώ το δεύτερο μέρος επιχειρεί τη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, προτείνοντας ένα συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό για το νερό και το δάσος. Eπίσης παρουσιάζει αναλυτικά είκοσι έναν φακέλους που διαχειρίζονται ποικίλες συνδυαστικές δραστηριότητες για το νερό και το δάσος, βασισμένες σε πολυδιάστατους στόχους και ενεργές διδακτικές προσεγγίσεις, οι οποίες αντλούνται από τη σύγχρονη διδακτική.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Περιβάλλον, Αειφορία. Θεωρητικές και Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις
Έκδοση:
Επίκεντρο | Έτος: 2009 | Views: 0
Συγγραφή:
Δημητρίου, Α.

Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι μία πραγματικότητα που βιώνουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Το βιβλίο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, συμβάλλοντας στην εξοικείωση των εκπαιδευτικών με το περιβαλλοντικό και παιδαγωγικό πλαίσιο της αλλά και στην καλλιέργεια ατόμων ικανών να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα. Η αναθεώρηση της σχέσης ανθρώπου-κοινωνίας-περιβάλλοντος καθίσταται πλέον αναγκαία, μέσω της ολιστικής προσέγγισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων και την διερεύνηση σε βάθος τόσο του συστήματος αξιών που τα προκαλεί όσο και των επιλογών που γίνονται σε ατομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο που τα διαιωνίζει. Το πλέον αναγκαίο βήμα όμως για την επίλυση ενός προβλήματος είναι ο καθορισμός και η κατανόησή του, πράγμα που επιχειρείται σε αυτήν την μελέτη. Αναπτύσσονται έτσι ζητήματα σχετικά με την ποιότητα του περιβάλλοντος και τις κοινωνικές ανισότητες που δημιουργούνται μεταξύ και εντός των χωρών και αφορούν την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, εισάγοντας την έννοια της περιβαλλοντικής δικαιοσύνής αλλά και του ρόλου της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη διαμόρφωση πολιτικού λόγου προς αυτήν την κατεύθυνση. Καταγράφεται επίσης η διαχρονική πορεία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από τη θεσμοθέτηση της το 1970 μέσα από τις διεθνείς συναντήσεις που καθόρισαν το περιβαλλοντικό και παιδαγωγικό της πλαίσιο. Τίθεται παράλληλα το ερώτημα για την σχέση της με την "αειφορική ανάπτυξη" και το ρόλο που είναι δυνατόν να διαδραματίζει στο περιβαλλοντικό γίγνεσθαι των σύγχρονων κοινωνιών. Παρουσιάζονται νέα παιδαγωγικά εργαλεία όπως οι μέθοδοι συζήτησης, τα παιχνίδια ρόλων, η προσομοίωση καταστάσεων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, οι μέθοδοι μελέτης περιβαλλοντικών θεμάτων εκτός σχολικής αίθουσας, ο καταιγισμός ιδεών, η χαρτογράφηση εννοιών, η μέθοδος project. Πρόκειται για μεθόδους ενθάρρυνσης της βιωματικής γνώσης, αναγκαία για κάθε επίπεδο εκπαίδευσης, πόσο μάλλον όταν αντικείμενο ανάλυσης είναι το περιβάλλον. Αναδεικνύεται λοιπόν η σημασία της κατανόησης του περιβάλλοντος ως ολότητας μέσω της εποικοδομητικής προσέγγισης της γνώσης, της συνεργατικής μάθησης, της διαθεματικότητας, της καλλιέργειας αξιών και της κριτικής σκέψης. Ταυτόχρονα αναλύονται και τεκμηριώνονται θεωρητικά οι παιδαγωγικές μέθοδοι οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην προαγωγή του χαρακτήρα και των στόχων της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενώ αναφέρονται παραδείγματα εφαρμογών στη σχολική πραγματικότητα.

Σχολική ιστορία και περιβάλλον
Έκδοση:
Καρδαμίτσα | Έτος: 2009 | Views: 0
Συγγραφή:
Λεοντσίνης, Γ. Ν.

Το βιβλίο περιλαμβάνει μελέτες και ερευνητικές προσεγγίσεις που συνδέθηκαν αρχικά με τη θεματολογία επιστημονικών συνεδρίων και ειδικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων, στα οποία παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν. Διαθέτουν αυτόνομο θεωρητικό προβληματισμό γύρω από τη διδακτική της ιστορίας και τη μελέτη του περιβάλλοντος τόσο ως προς τη θεματική όσο και ως προς τις προτεινόμενες απόψεις και τις υποδεικνυόμενες διδακτικές πρακτικές και δραστηριότητες. Συστηματικά ενταγμένες στο βιβλίο, συγκροτούν μια αλληλουχία θεμάτων και διδακτικών προτάσεων, καθώς η κάθε εργασία αναπτύσσει μια διαλεκτική σχέση με τις άλλες, ώστε νοηματικά να αλληλοσυμπληρώνονται για να κατανοούνται πληρέστερα τα εννοιολογικά και τα μεθοδολογικά ζητήματα της ιστοριογραφίας, της διδακτικής της ιστορίας και της μελέτης του περιβάλλοντος.

Ό,τι τρώω... τρώγεται; Ό,τι τρώγεται... το τρώω;
Έκδοση:
Γρηγόρη | Έτος: 2009 | Views: 0
Συγγραφή:
Καινούργιου, Σ., Σιαφαρίκα, Ε., Τσιάκαλου, Μ., Χατζημιχαήλ, Μ.

Στην εκπαίδευση µιλάµε συχνά για το µέλλον. Ίσως γιατί τα παιδιά είναι η ελπίδα του µέλλοντος. Ίσως γιατί στο µέλλον εναποθέτουµε τη δικαίωση σχεδιασµού και προσπαθειών που εκ των πραγµάτων έχουν ορίζοντα µακροπρόθεσµο. Πιστεύουµε ότι το βιβλίο αυτό θα είναι ένα χρήσιµο εργαλείο για όλους τους εµπλεκόµενους στη µαθησιακή διαδικασία. Οι εκπαιδευτικοί θα βρουν ιδέες και προτάσεις για την υλοποίηση σχεδίων εργασίας στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης, σχετικά µε τα προγράµµατα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής υγείας και για τη σύνδεσή τους µε τις θεµατικές ενότητες µαθηµάτων του αναλυτικού προγράµµατος. Οι γονείς θα µεταφέρουν στα παιδιά τους παίζοντας, τις βασικές γνώσεις για τη σωστή διατροφή και τη σχέση της µε την υγεία. Οι µαθητές θα αποκτήσουν γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν δεξιότητες και να υιοθετήσουν στάσεις, ώστε να γίνουν ικανοί και αποφασισµένοι να εργαστούν ατοµικά και συλλογικά για τη διατήρηση µιας δυναµικής ισορροπίας µεταξύ της ποιότητας ζωής και της ποιότητας του περιβάλλοντος (αειφορική ανάπτυξη). Είναι ένας πρακτικός τρόπος εναρµόνισης και συµφωνίας σχολείου και γονέων σε βασικές θέσεις αγωγής και µια προσπάθεια να για να συνδέσουµε πετυχηµένα το παρελθόν µε το παρόν και µε το µέλλον...

Ο Καραγκιόζης... οικολόγος
Έκδοση:
ΜΗ ΦΟΡΕΑΣ | Έτος: 2008 | Views: 0
Συγγραφή:
Αργυρίου Μ.

Το παιχνίδι συνδυάζει τις γνώσεις για το τα φυσικό περιβάλλον χρησιμοποιώντας ως εκπαιδευτικό υλικό φιγούρες του Θεάτρου Σκιών. Θεωρείται απαραίτητο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών σχετικά με την περιβαλλοντική εκπαίδευση αλλά και την ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης σχετικά με το δάσος. Ο έξυπνος συνδυασμός από έννοιες κλειδιά και λαογραφικά στοιχεία δίνει ελκυστική διάσταση στην εκπαίδευση με καινοτόμο τρόπο

Η Έρευνα στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη
Έκδοση:
Ελληνικά Γράμματα | Έτος: 2008 | Views: 0
Συγγραφή:

Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Φλογαΐτη, Ε., Λιαράκου, Γ. (επιμ.)

Η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ) αποτελεί μια νέα πρόταση όπου συνυπάρχουν ήδη εδραιωμένα εκπαιδευτικά κινήματα, με κυριότερο αυτό της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, και νέες προσεγγίσεις που συνδέονται με την καινοτόμο έννοια της αειφορίας. Ως αποτέλεσμα, πολλά ερωτήματα εγείρονται σε όλους τους τομείς της θεωρίας και της πράξης της ΕΑΑ, ακόμη περισσότερο όμως στον κομβικό τομέα της έρευνας: Η ΕΑΑ φέρνει κάτι νέο το οποίο θα έπρεπε να εκφραστεί και στην έρευνα; Απαιτούνται νέες μεθοδολογικές προσεγγίσεις; Εγείρονται νέα ζητήματα; Με άλλα λόγια, πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το πεδίο της έρευνας ώστε να συνάδει με τους στόχους, τις αρχές αλλά και τις ανάγκες της αναδυόμενης ΕΑΑ; Αυτά τα ζητήματα επιχειρεί να προσεγγίσει το παρόν βιβλίο, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει μια αφορμή για ένα γόνιμο διάλογο στη χώρα μας.

Από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη: Προβληματισμοί, Τάσεις και Προτάσεις
Έκδοση:
Νήσος | Έτος: 2007 | Views: 0
Συγγραφή:
Λιαράκου Γ., Φλογαϊτη Ε.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση τις τελευταίες δεκαετίες εξελίχθηκε σταδιακά ως βασική καινοτόμος συνιστώσα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και πυλώνας των περιβαλλοντικών διεκδικήσεων που εξέθρεψαν την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης. Στις αρχές του 21ου αιώνα, η εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη, με τη στήριξη διεθνών οργανισμών, διεκδικεί τη δική της θέση στα εκπαιδευτικά δρώμενα. Η νέα αυτή εκπαιδευτική πρόταση όμως εγείρει και μια σειρά από ζητήματα, τα οποία προσπαθούμε να προσεγγίσουμε σε αυτό το βιβλίο. Οι σχέσεις με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, οι διαφορετικές τάσεις και ερμηνείες που διαμορφώνονται, οι προβληματισμοί και οι αντιρρήσεις που διατυπώνονται αποτελούν στοιχεία μέσα από τα οποία επιχειρούμε να συνθέσουμε την εικόνα της αναδυόμενης εκπαίδευσης για την αειφόρο ανάπτυξη και να στοιχειοθετήσουμε τις δικές μας προτάσεις.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Νηπιαγωγείο
Έκδοση:
Ζήτη | Έτος: 2006 | Views: 0
Συγγραφή:
Δεδίδου-Λιώτη, Χ.

Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία
Έκδοση:
Ελληνικά Γράμματα | Έτος: 2006 | Views: 0
Συγγραφή:
Φλογαΐτη, Ε.

Η Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία είναι µια ριζοσπαστική µορφή της αναδυόµενης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη και συνιστά την πρότασή µας για τη µετεξέλιξη ή, µε άλλα λόγια, τη νέα γενιά της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που αναπτύσσεται στα χρόνια της µετανεωτερικότητας. Χαρακτηρίζεται από συστηµικές και διεπιστηµονικές προσεγγίσεις, εστιάζεται στην ανάπτυξη της στοχαστικοκριτικής σκέψης, είναι προσανατολισµένη στις αξίες και προωθεί µια εκπαίδευση πολιτική, δηµοκρατική και συµµετοχική, που πιστεύει στο µετασχηµατιστικό ρόλο του σχολείου στην κοινωνία. Τα στοιχεία αυτά προσδίδουν στην Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα της επιτρέψουν να αντισταθεί στη σαρωτική ισοπέδωση των αξιών και των οραµάτων που παρατηρείται γύρω µας και να αποτελέσει χώρο αφύπνισης και παραγωγής ιδεών και οραµάτων, όπως και διεκδικήσεων και πρακτικών για µια καλύτερη εκπαίδευση σε µια καλύτερη κοινωνία.

Ήπιες Μορφές Ενέργειας: Διδακτική προσέγγιση με το παραδοσιακό και το εποικοδομητικό πρότυπο
Έκδοση:
Ελληνικά Γράμματα | Έτος: 2006 | Views: 0
Συγγραφή:
Κουτσούμπας, Χ.

Ένα εγχειρίδιο που επιδιώκει, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τη βαθύτερη και πιο ουσιαστική γνωριμία των μαθητών συνολικά με το περιβαλλοντικό πρόβλημα και ειδικότερα με τις επιπτώσεις του από τη μη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας. Αποβλέπει επίσης στην αλλαγή της στάσης των μαθητών απέναντι στο περιβάλλον και στην ευαισθητοποίηση τους με σκοπό τη συνεχή και συνειδητή δραστηριοποίηση τους στα θέματα αυτά. Στο τέλος προτείνει βασικά μεθοδολογικά εργαλεία γιο την καλύτερη δυνατή σύνδεση των σκοπών της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τη διδακτική πράξη. Ένα σύντομο αλλά περιεκτικό βιβλίο, που καλύπτει σημαντικά ερευνητικά κενά της ελληνικής βιβλιογραφίας στο σχετικά νέο ακόμη πεδίο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με σύγχρονα στοιχεία και διδακτικές προτάσεις.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Ο νέος πολιτισμός που αναδύεται...
Έκδοση:
Gutenberg | Έτος: 2005 | Views: 0
Συγγραφή:

Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Γεωργόπουλος, Α. (επιμ.)

Το βιβλίο αυτό είναι ένα πολύτιμο βοήθημα για κάθε εκπαιδευτικό, αλλά και γενικότερα για κάθε άνθρωπο που ασχολείται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Δίδονται οι ορισμοί, σκιαγραφείται το φιλοσοφικό της πλαίσιο, αναπτύσσεται η σχέση της με τα αναλυτικά προγράμματα, περιγράφονται οι πιο συνηθισμένες μεθοδολογικές προσεγγίσεις και παρατίθεται μια σειρά από ιδέες για ασκήσεις, παιχνίδια και προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που αποτελούν πρώτης τάξεως ερέθισμα για αυτούς/ες που επέλεξαν να κολυμπήσουν στα βαθιά νερά της ενεργητικής μάθησης και της δράσης προς χάριν του πλανήτη.

ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΜΜΗ - STORYLINE - Για την περιβαλλοντική εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού: Παραδείγματα ανάπτυξης θεμάτων για την ευέλικτη ζώνη
Έκδοση:
Ελάτη | Έτος: 2005 | Views: 0
Συγγραφή:
Ηλιοπούλου, Ι.

Στο βιβλίο αυτό αναπτύσσεται διεξοδικά η έννοια της ιστοριογραμμής, οι βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται αυτή η νέα εκπαιδευτική μέθοδος, καθώς και η σημασία που έχει για τη διδασκαλία. Θέματα που εξετάζονται μεταξύ άλλων είναι: ο ρόλος του δασκάλου και η θέση του παιχνιδιού στην εκπαιδευτική διαδικασία, η σχέση της ιστοριογραμμής με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, ο τρόπος που σχεδιάζεται ένα εκπαιδευτικό θέμα, οι διαφορές μεταξύ της Ιστοριογραμμής και άλλων εκπαιδευτικών μεθόδων.

Αξιολόγηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Θεωρία και Πράξη
Έκδοση:
Gutenberg | Έτος: 2005 | Views: 0
Συγγραφή:
Ζυγούρη, Ε.

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στον τρόπο αντίληψης της μάθησης και της αξιολόγησης. Αυτό οφείλεται στη νέα οπτική με την οποία εξετάζεται τόσο η μάθηση όσο και η αξιολόγησή της (με έμφαση στα αποτελέσματα που έχουν πραγματικά επιτευχθεί). Κατ' ακολουθία, ο νέος σκοπός είναι να ενσωματωθεί η αξιολόγηση στη μαθησιακή διαδικασία ώστε να αποτελεί μέρος της καθημερινής διδακτικής πρακτικής και της καθημερινής μαθησιακής εμπειρίας του μαθητή. Σε παιδαγωγικό επίπεδο η αξιολόγηση έχει την έννοια της διάγνωσης των διδακτικών καταστάσεων και της ανατροφοδότησης των ατόμων που ενέχονται σ' αυτές. Ο προσανατολισμός της αυτός είναι σημαντικός για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, καθώς αυτή απαιτεί την επίτευξη ενός μεγάλου εύρους στόχων σε όλα τα επίπεδα της συγκρότησης της προσωπικότητας του ατόμου (στόχοι γνωστικοί, συναισθηματικοί, δεξιοτήτων), οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθούν με παραδοσιακούς τρόπους αξιολόγησης.[...] H αναγκαιότητα για έρευνα υψηλής ποιότητας στο χώρο των προγραμμάτων που υλοποιούνται, με στόχο την αξιοποίηση της δυναμικής τους για την καλύτερη μελλοντική πορεία του θεσμού, αποτέλεσαν το σκεπτικό και το γενικότερο πλαίσιο αναφοράς του παρόντος βιβλίου, στο οποίο επιχειρείται, εκτός της θεωρητικής προσέγγισης της αξιολόγησης, ο σχεδιασμός και η πειραματική εφαρμογή ενός μοντέλου αξιολόγησης. Απώτερος στόχος μας: η ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης αποτελεσματικότερων σχολικών προγραμμάτων.

Σχολείο και Περιβάλλον: από τη θεωρία στην πράξη
Έκδοση:
Ατραπός | Έτος: 2005 | Views: 0
Συγγραφή:
Αναστασάτος, Ν.

Μεγάλος είναι πλέον ο αριθμός των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας ο οποίος ενδιαφέρεται για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται στα σχολεία. Πολλοί εκπαιδευτικοί, ενώ επιθυμούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο χώρο Π.Ε., διστάζουν, κάποιοι άλλοι εγκαταλείπουν την προσπάθεια πριν την ολοκλήρωσή της και ορισμένοι, ενώ την ολοκληρώνουν, αδυνατούν να την αξιολογήσουν αγνοώντας το μέγεθος ή μη της επιτυχίας του προγράμματος, έτσι ώστε να συμπληρώσουν τυχόν παραλείψεις και να βελτιώσουν τις όποιες αδυναμίες τους. Στο παρόν βιβλίο παρουσιάζεται ένα ολοκληρωμένο Π.Π.Ε., το οποίο επιχειρεί να καλύψει, με ολιστικό τρόπο, τα σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα. Με αφετηρία το τοπικό και περιφερειακό περιβάλλον, δίνεται έμφαση στο εθνικό αλλά και στο παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το σκεπτικό "Σκέψου πλανητικά, δράσε τοπικά". Το βιβλίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές και ερευνητές που εμπλέκονται στο χώρο της Π.Ε., αλλά και κάθε ευαισθητοποιημένο, συνειδητοποιημένο και ενεργό πολίτη που συμμετέχει στα κοινά για έναν πιο πράσινο πλανήτη, για μια ποιότητα ζωής. Απευθύνεται, τέλος, σε κάθε πολιτικό που στα κέντρα λήψης αποφάσεων η στάση του συμπορεύεται με τη δέσμευση για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς ρητορεία, αλλά με δράση.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Ερευνητικά Δεδομένα & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός
Έκδοση:
Ατραπός | Έτος: 2005 | Views: 0
Συγγραφή:

Μετάφραση:
Καΐλα, Μ., Θεοδωροπούλου, Ε., Δημητρίου, Α., Ξανθάκου, Γ., Αναστασάτος, Ν. (επιμ.)

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αναδεικνύεται ως ένα εξαιρετικά σύνθετο και δυναμικό πεδίο. Η έρευνα, ο εκπαιδευτικός και ο πολιτικός σχεδιασμός, οι δράσεις, το κοινωνικό όραμα και η κοινωνική ευαισθησία, οι στάσεις, οι αξίες, η διεπιστημονική προσέγγιση των προβλημάτων αποτελούν ζωτικές πτυχές της συγκρότησής της. Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αφορά άμεσα τον σύγχρονο αλλά και τον αυριανό πολίτη. Καρπός των ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αυτός ο συλλογικός τόμος μπορεί να χρησιμεύσει ως αφετηρία προβληματισμών τόσο για τους επιστήμονες του πεδίου όσο και για το ευρύ κοινό, που θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει την πολλαπλότητα των διαστάσεων της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Θεωρία και Πράξη στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Οι Προσωπικές Θεωρίες των Εκπαιδευτικών
Έκδοση:
Μεταίχμιο | Έτος: 2004 | Views: 0
Συγγραφή:
Δασκολιά, Μ.

Το βιβλίο αυτό θέτει το ζήτημα της σχέσης ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και επιχειρεί να το προσεγγίσει τόσο θεωρητικά όσο και ερευνητικά μέσα από την οπτική των προσωπικών θεωριών των εκπαιδευτικών. Η προσωπική θεωρία –ως προϊόν σύνθεσης της επίσημης θεωρητικής σκέψης και της καθημερινής διδακτικής εμπειρίας του εκπαιδευτικού– συμβάλλει καθοριστικά στην κατανόηση της διάστασης ανάμεσα στη ρητορική και την τρέχουσα σχολική πραγματικότητα και διευκολύνει την άρση της αντινομίας μεταξύ εκπαιδευτικής θεωρίας και πράξης. Το όλο εγχείρημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην περίπτωση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ενός πεδίου που συγκεντρώνει τον έντονο προβληματισμό ερευνητών και εκπαιδευτικών, αφού χαρακτηρίζεται από πληθώρα διαφορετικών, συμπληρωματικών ή και αντιθετικών μεταξύ τους απόψεων, προτάσεων και εκπαιδευτικών εφαρμογών. Εξετάζονται οι προσωπικές θεωρίες των ελλήνων εκπαιδευτικών σχετικά με τρεις σημαντικές διαστάσεις της θεωρίας και της πράξης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: την έννοια και τη λειτουργία, τους σκοπούς και τους στόχους και το ρόλο του εκπαιδευτικού σε αυτή.

Ο Κόσμος της Θάλασσας: Διαθεματική Προσέγγιση - Εναλλακτικές Διδακτικές Τεχνικές και Σχέδια Εργασίας
Έκδοση:
Μεταίχμιο | Έτος: 2004 | Views: 0
Συγγραφή:
Βασάλα, Π., Φλογαΐτη, Ε.

To βιβλίο αυτό απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πραγματεύεται θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν τον κόσμο της θάλασσας: την εντατική αλιεία, τη ρύπανση, τα απειλούμενα είδη και τη σημασία της αειφόρου διαχείρισης. Βασική επιδίωξή του είναι, αφού εισαγάγει τον εκπαιδευτικό σε αυτά τα πολύπλοκα και πολυδιάστατα περιβαλλοντικά ζητήματα, να τον βοηθήσει να τα προσεγγίζει διαθεματικά και με εναλλακτικές διδακτικές τεχνικές στο πλαίσιο μιας προβληματικής για την ευαισθητοποίηση στο θέμα της αειφορίας. Έτσι, το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει εργαλείο επιμορφωτικού χαρακτήρα και να διευκολύνει τον εκπαιδευτικό, ώστε να επινοεί, να πειραματίζεται και να διαμορφώνει κατάλληλα τη διδασκαλία του, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να κατανοούν και να διαχειρίζονται περιβαλλοντικά ζητήματα σχετικά με τον θαλάσσιο κόσμο. Το βιβλίο μπορεί να αξιοποιηθεί σε προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και σε άλλες καινοτόμες δράσεις του σύγχρονου σχολείου. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κυβερνητικές και μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση, το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, συλλόγους γονέων και γονείς, καθώς και σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και σε σχετικά σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.

Περιβάλλον και Κοινωνία: Μια σχέση σε αδιάκοπη εξέλιξη
Έκδοση:
Καλειδοσκόπιο | Έτος: 2004 | Views: 0
Συγγραφή:
Τσαμπούκου-Σκαναβή, Κ.

Ενδιαφέροντα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν όλοι για το περιβάλλον, τα περιβαλλοντικά κινήματα και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Μια σύντομη αλλά ολιστική καταγραφή των περιβαλλοντικών ατυχημάτων και η ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή στις ρίζες του περιβαλλοντικού κινήματος. Η σημασία της Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης, το σύγχρονο περιβαλλοντικό κίνημα και η σχέση του με άλλα κινήματα, όπως ο οικοφεμινισμός. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Ελλάδα και στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση εντός και εκτός των συνόρων μας, όπως και στη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Τέλος, για τους λάτρεις των νέων τεχνολογιών, στο βιβλίο - εκτός από την πλούσια και άκρως κατατοπιστική βιβλιογραφία, ελληνική και ξένη - περιλαμβάνεται κατάλογος με χρήσιμες σχετικές διευθύνσεις στο διαδίκτυο.

Περιβάλλον και Επικοινωνία: Δικαίωμα στην επιλογή
Έκδοση:
Καλειδοσκόπιο | Έτος: 2004 | Views: 0
Συγγραφή:
Τσαμπούκου-Σκαναβή, Κ.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής προκαλεί προβλήματα περιβαλλοντικά αλλά και κοινωνικά, τα οποία οφείλονται στις αυξημένες καταναλωτικές απαιτήσεις του ανθρώπου. Σήμερα, η ανάγκη για επιλυτές των παγκόσμιων προβλημάτων είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Οι περιβαλλοντικοί εκπαιδευτικοί έχουν αποδεχθεί το ρόλο της προετοιμασίας των μαθητευομένων, τους οποίους θέλουν να καταστήσουν κριτικά σκεπτόμενα όντα, ενημερωμένους λήπτες αποφάσεων και ικανούς επικοινωνιακά ανθρώπους. Στόχος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι να ενσταλάξει σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού γνώση για το περιβάλλον, θετικές στάσεις προς αυτό, ικανότητα ανάληψης πολιτικής δράσης, καθώς μια αίσθηση ενδυνάμωσης, λόγω της παρεχόμενης δυνατότητας ενεργού συμμετοχής στη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων. Κάθε πολίτης πρέπει να αποκτήσει την ικανότητα να κατανοεί τα περιβαλλοντικά θέματα, να αντιλαμβάνεται τις αιτίες των προβλημάτων και να αξιολογεί τις πιθανές λύσεις, καθώς και να έχει συμμετοχικές δεξιότητες. Αυτό απαιτεί την ανάπτυξη μιας επικοινωνιακής διαδικασίας μεταξύ των πολιτών, της διοίκησης και των ειδικών.

Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Σύντομος Οδηγός για την Υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Έκδοση:
Γραφείο Π.Ε. - Δ/νση Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης | Έτος: 2003 | Αρχείο: 3970 Kb | Views: 10813
Συγγραφή:
Ταμουτσέλη, Κ.

Εξερευνώ την πόλη μου: Προτάσεις για διαθεματικά σχέδια εργασίας (Μοναστηράκι: Πιλοτική εφαρμογή)
Έκδοση:
Καλειδοσκόπιο | Έτος: 2003 | Views: 0
Συγγραφή:
Δημοπούλου, Μ., Μπαμπίλα, Ε., Φραντζή, Α., Χατζημιχαήλ, Μ.

Το Εξερευνώ την πόλη μου είναι ένα βιβλίο που σκοπό έχει να βοηθήσει δασκάλους και μαθητές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν περιοχές της Ελλάδας που χαρακτηρίζονται από ιστορική και πολιτιστική συνέχεια, αλλά συγχρόνως και από έντονη οικονομική και κοινωνική ζωή. Απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού σχολείου (Δ’, Ε’, Στ’), μπορεί όμως με κατάλληλη προσαρμογή, να αποτελέσει χρήσιμο βοήθημα και για τα παιδιά του Γυμνασίου. Ενδείκνυται ως αφορμή και υποστηρικτικό υλικό για προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τοπικής ιστορίας, όπως και για σχέδια εργασίας στην ευέλικτη ζώνη, αλλά και για μια νέα διδακτική προσέγγιση στο μάθημα της ιστορίας. Το βιβλίο χωρίζεται σε πέντε θεματικές ενότητες που προσεγγίζουν το κέντρο κάθε πόλης σαν ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ενότητα (. . .) Κάθε ενότητα περιλαμβάνει προτάσεις για παιδαγωγικές δραστηριότητες, φύλλα εργασίας για το μαθητή, επιλεγμένα κείμενα, φωτογραφίες και άλλο υποστηρικτικό υλικό. Ειδικές παραπομπές γίνονται στην περιοχή του Μοναστηρακίου, όπου έγινε η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος και στην οποία αναφέρεται το συνοδευτικό υλικό.

Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Έκδοση:
Art of Text | Έτος: 2003 | Views: 0
Συγγραφή:
Αγγελίδης, Ζ.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στο ελληνικό δημοτικό σχολείο Έρευνα πεδίου
Έκδοση:
Πρωτοπορία | Έτος: 2003 | Views: 0
Συγγραφή:
Α.Π.Θ.
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Κυρίδης, Α., Μαυρικάκη, Ε.

Σήμερα, η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση έχει αναπτυχθεί συστηματικά μέσα από διάφορους φορείς, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οργανώσεις και φυσικά μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα. Έχει εισαχθεί στο σχολικό πρόγραμμα και έχει αποκτήσει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν οργανωμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα (Αναλυτικό Πρόγραμμα, σχολικά εγχειρίδια κ.λ.π.). Ωστόσο, παρουσιάζει και κάποια χαρακτηριστικά, τα οποία τη διαφοροποιούν σε σχέση με τα υπόλοιπα σχολικά μαθήματα, όπως η μη συστηματική διάρθρωση της ύλης της, οι διδακτικές της προσεγγίσεις, η διδακτική μεθοδολογία της και η ανάγκη, όπως δείχνει η ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα να μεθοδεύεται εκτός ωρολογίου προγράματος. Από την άλλη, οι εκπαιδευτικοί (σύμφωνα με τα πορίσματα ερευνών) φαίνονται ανέτοιμοι να προσφέρουν αυτά που θα έπρεπε ή που θα μπορούσαν και αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τις δικές τους μαρτυρίες, στην ανεπαρκή προετοιμασία και πληροφόρησή τους. Μετά από 20 περίπου χρόνια παρουσίας της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο ελληνικό σχολείο (περίπου 10 χρόνια παρουσία στο Δημοτικό Σχολείο) μπορούμε σήμερα να εξετάσουμε μια σειρά από παράγοντες που προσδιορίζουν με καταλυτικό τρόπο την ταυτότητα και την εφαρμογή της σχολικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Οικοπεριβαλλοντική Ψυχολογία και Εκπαίδευση
Έκδοση:
Πρωτοπορία | Έτος: 2003 | Views: 0
Συγγραφή:
Αθανασάκης, Α.

Το βιβλίο αυτό -που αποτελεί μια εισαγωγή στη νέα γνωστική περιοχή της οικο-περιβαλλοντικής ψυχολογίας- συγκροτείται από 3 μέρη. Το πρώτο μέρος αναφέρεται -περιεκτικά- στις πτυχές εκείνες των θεωριών συμπεριφοράς και μάθησης που βοηθούν στην κατανόηση της σύγχρονης οικο-περιβαλλοντικής ψυχολογίας, προβληματικής και εκπαίδευσης. Έτσι οι εκφάνσεις αυτές των ψυχολογικών θεωριών συμπεριφοράς και μάθησης, που σχετίζονται με τις οικο-περιβαλλοντικές τάσεις, στάσεις, αντιλήψεις και συμπεριφορές, αποτελούν πλαίσιο αναφοράς για τη νεοφανή πολυ-επιστημονική περιοχή της οικο-περιβαλλοντικής ψυχολογίας. Η συνθετική, ως προς τη δομή της, πολυ-επιστημονική αυτή περιοχή, στηρίζει και προβάλλει, μεθοδολογικά, τα επιτεύγματα της, με τα εννοιολογικά εργαλεία της αλληλεξάρτησης, της ολότητας και της διεπιστημονικότητας. Το δεύτερο και τρίτο μέρος του βιβλίου, στηριγμένο στη λειτουργία της οικο-περιβαλλοντικής ψυχολογίας σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο διερεύνησης, επιχειρεί να απαντήσει στα κρίσιμα ζητήματα και προβλήματα που θέτει η πολύπλευρη κρίση των αμφίδρομων και αλληλεπηρεαζόμενων σχέσεων φύσης - ανθρώπου - κοινωνίας. (...) (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

Μεθοδολογία για την Εφαρμογή εκπαιδευτικών υλικών στην Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία
Έκδοση:
MIO-ECSDE | Έτος: 2003 | Views: 0
Συγγραφή:
Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης (MIO-ECSDE)
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Αλάμπεη, Α., Μαλωτίδη, Β.

Εργαστηριακές Ασκήσεις και Δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης
Έκδοση:
Τυπωθήτω | Έτος: 2001 | Views: 0
Συγγραφή:
Μαυρικάκη, Ε.

Τα σχολικά εργαστήρια θα πρέπει να μετατραπούν σε προέκταση της σχολικής τάξης και να αποτελέσουν τους χώρους όπου η διδακτική μεθοδολογία και οι αρχές της παιδαγωγικής θα βρίσκουν τις ιδανικές εφαρμογές τους. Στο ανά χείρας βιβλίο γίνεται μια προσπάθεια επισήμανσης της παιδαγωγικής και διδακτικής χρησιμότητας των σχολικών εργαστηρίων. Παράλληλα, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν εργαστηριακό οδηγό που να συμπυκνώνει κατά τρόπο επιγραμματικό τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται τόσο από την πλευρά των μαθητών όσο και από την πλευρά των εκπαιδευτικών, ώστε να δραστηριοποιούνται αποτελεσματικά στα σχολικά εργαστήρια. Επικεντρωνόμαστε κυρίως σε δραστηριότητες που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον. Ταυτόχρονα, καταπιανόμαστε με τις παιδαγωγικές συνιστώσες της λειτουργίας των εργαστηρίων, τους κανόνες ασφαλούς λειτουργίας τους, την παρουσίαση των συσκευών τους και την ανάλυση των λειτουργικών παραμέτρων τους. Τέλος, αναφέρουμε κρατικούς φορείς και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, στις οποίες μπορούν να ανατρέξουν εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι αναζητώντας πληροφορίες ή βοήθεια στο έργο τους.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Προσχολική Ηλικία
Έκδοση:
Ελληνικά Γράμματα | Έτος: 2001 | Views: 0
Συγγραφή:
Δεληκανάκη, Ν., Κοκολάκη, Ρ.

Στο βιβλίο αυτό που φιλοδοξεί να βοηθήσει σε πρακτικό επίπεδο τους εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με την Π. Ε., στο πνεύμα της διατήρησης και προστασίας του φυσικού και κοινωνικοπολιτισμικού περιβάλλοντος, περιέχονται εννέα προγράμματα Π. Ε., τα οποία υλοποιήθηκαν σε δημόσια Νηπιαγωγεία. Ωστόσο, η έκδοση αυτή μπορεί να βρει εφαρμογή σε όλο το φάσμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Περιβαλλοντική Αγωγή για Μικρά Παιδιά
Έκδοση:
Καλειδοσκόπιο | Έτος: 2001 | Views: 0
Συγγραφή:
Δημοπούλου, Μ., Ζόμπολας, Α., Μπαμπίλα, Ε., Χατζημιχαήλ, Μ.

Το εκπαιδευτικό υλικό "Περιβαλλοντική Αγωγή για μικρά παιδιά" προορίζεται, ως βοηθητικό εργαλείο, για όσους ασχολούνται με την εκπαίδευση παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (γονείς, νηπιαγωγοί και δάσκαλοι). Σκοπός του είναι να προσφέρει ιδέες για προσέγγιση από τα παιδιά των πρώτων εννοιών του περιβάλλοντος. Γι' αυτό στηρίζεται στις αντιλήψεις για το περιβάλλον, τις οποίες τα παιδιά έχουν αποκτήσει με βιωματικό τρόπο. Με το υλικό αυτό δίνονται οι βάσεις για την περιβαλλοντική αγωγή, η οποία κινείται στο επίπεδο της διαμόρφωσης θετικής στάσης για το περιβάλλον. Αυτή θα αποτελέσει το επιστέγασμα των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο δημοτικό σχολείο. Οι γνώσεις και οι προτεινόμενες δραστηριότητες κινούνται στις εξής θεματικές ενότητες: ουρανός-ήλιος, άνθρωπος-σπίτι, γη-φύση. Είναι αυτές που ορίζονται από τα παιδιά στις ζωγραφικές τους απεικονίσεις του περιβάλλοντος και που αποτελούν το οικείο φυσικό και τεχνητό-ανθρωπογενές περιβάλλον τους.[...]

"Ο Περιβάλλων Κόσμος" και η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Έκδοση:
Παρατηρητής | Έτος: 2001 | Views: 0
Συγγραφή:
Φυκάρης, Ι.

Τα ταξίδια του κότσυφα: ένα περιβαλλοντικό παραμύθι
Έκδοση:
Καλειδοσκόπιο | Έτος: 2001 | Views: 0
Συγγραφή:
Φραντζή, Α., Μπάτσιαρης, Π.

Το εκπαιδευτικό πακέτο ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΤΣΥΦΑ περιλαμβάνει εννέα χρωματιστές καρτέλες (ζωγραφιές από τη μία, παραμύθι και προτεινόμενες δραστηριότητες από την άλλη), ένα CD με το παραμύθι και ηχητικό υλικό για ακρόαση και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αφίσα, ένα χαρτονένιο πλαίσιο για εικαστικά παιχνίδια και φυλλάδιο για τον εκπαιδευτικό. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, αλλά και σε παιδιά Νηπιαγωγείου. Αποτελεί μία πρόταση για προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με σκοπό τα παιδιά να ανακαλύψουν τις δικές τους εικόνες, ερμηνείες και αλήθειες για τον κόσμο.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Θεωρία και Πράξη
Έκδοση:
Σπανίδη | Έτος: 2000 | Views: 0
Συγγραφή:
Καλαϊτζίδης, Δ., Ουζούνης, Κ.

Το βιβλίο αυτό μπορεί να βοηθήσει δίνοντας απαντήσεις σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Μπορεί να βοηθήσει ένα νεοφώτιστο να αρχίσει με αξιώσεις ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αλλά εμβαθύνει και σε στιβαρότερα ερωτήματα και προχωρημένες σκέψεις και συζητήσεις σχετικά με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Θεωρίες και Μέθοδοι
Έκδοση:
Χριστοδουλίδη | Έτος: 2000 | Views: 0
Συγγραφή:
Παρασκευόπουλος, Σ., Κορφιάτης, K.

Στο βιβλίο αυτό προσπαθήσαμε να διευκρινίσουμε κάποιες κύριες, κατά τη γνώμη μας, έννοιες, αρχές και θεωρίες που επηρέασαν την πορεία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Μια πορεία που ξεκίνησε κάπου την δεκαετία του '60 όταν το κίνημα της προοδευτικής εκπαίδευσης στη Δύση, γέννημα του προοδευτικού μεταμοντερνισμού, επηρεάστηκε από την κριτική άποψη για την παιδαγωγική, θυμήθηκε τον Hegel, ξαναδιάβασε τον Marx, μίλησε με τον Freire, θύμωσε με τον Lysenko, αγάπησε τον Vygosky, ξεσκόνισε τον Dewey και περπάτησε με τον Habermas. Ήταν η εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ και των αντιπολεμικών κινημάτων, του Μάη του '68 και της άνοιξης της Πράγας, των Χίπις και του Γούντστοκ, του Σαρτρ και του Τσε, της κατάκτησης της σελήνης και της ευρύτατης χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Η ίδια αυτή εποχή της απαρχής του οικολογικού κινήματος, που εξέφραζε ίσως περισσότερο την ανάγκη επιστροφής στη φύση από ένα κόσμο που άλλαζε βίαια. (. . .) ( ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Έκδοση:
Ελληνικά Γράμματα | Έτος: 2000 | Views: 0
Συγγραφή:
Φλογαϊτη, Ε.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Αρχές - Φιλοσοφία - Μεθοδολογία - Παιχνίδια & Ασκήσεις
Έκδοση:
Gutenberg | Έτος: 2000 | Views: 0
Συγγραφή:
Γεωργόπουλος, Α., Τσαλίκη, Ε.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα πολύτιμο βοήθημα για κάθε εκπαιδευτικό, αλλά και γενικότερα για κάθε άνθρωπο που ασχολείται με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Δίδονται οι ορισμοί, σκιαγραφείται το φιλοσοφικό της πλαίσιο, αναπτύσσεται η σχέση της με τα αναλυτικά προγράμματα, περιγράφονται οι πιο συνηθισμένες μεθοδολογικές προσεγγίσεις και παρατίθεται μια σειρά από ιδέες για ασκήσεις, παιχνίδια και προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που αποτελούν πρώτης τάξεως ερέθισμα για αυτούς/ες που επέλεξαν να κολυμπήσουν στα βαθιά νερά της ενεργητικής μάθησης και της δράσης προς χάριν του πλανήτη.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Αγωγή: Το Θεωρητικό Πλαίσιο των Επιλογών
Έκδοση:
Τυπωθήτω | Έτος: 2000 | Views: 0
Συγγραφή:
Ράπτης, Ν.

Το παρόν έργο αρθρώνει ταυτοχρόνως κριτικό και θεωρητικό λόγο για την εξέλιξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέχρι σήμερα, τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας. Ασκείται κριτική στο θεωρητικό λόγο που ανέπτυξαν διεθνείς διασκέψεις που συνεχίζουν να έχουν κεντρική θέση στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Σχολείο: Μια Διαχρονική Θεώρηση
Έκδοση:
Τυπωθήτω | Έτος: 1998 | Views: 0
Συγγραφή:
Παπαδημητρίου, Β.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση αποτελεί ένα πεδίο της εκπαίδευσης στο οποίο στηρίχτηκαν πολλές ελπίδες τόσο για τη συμβολή της στη βελτίωση του περιβάλλοντος όσο και στον ανανεωτικό χαρακτήρα της από εκπαιδευτική σκοπιά, ελπίδες όμως που διαψεύσθηκαν ως ένα σημείο καθώς δεν έχει επιτευχθεί μέχρι τη στιγμή αυτή η ουσιαστική και σε εκτεταμένο βαθμό ένταξη της στα προγράμματα των σχολείων σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα από το βιβλίο αυτό επιχειρείται η ανάλυση των αιτίων στα οποία οφείλονται τα εμπόδια που αποτελούν τροχοπέδη στην ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα προγράμματα του σχολείου. Η ανάλυση αυτή γίνεται μέσα από μία διαχρονική θεώρηση της εξέλιξης της έννοιας της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αλλά και της πορείας της σε συσχετισμό με το γενικότερο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Το παρόν βιβλίο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και την προώθησή της στο σχολείο και στοχεύει στο να αποτελέσει εργαλειακό στοιχείο για τη βαθύτερη κατανόηση και την κριτική ανάλυση των σχετικών θεμάτων. Μια τέτοια θεώρηση συνέχει τη δυναμική να συμβάλει τόσο στην αναβάθμιση των ακολουθούμενων διδακτικών προσεγγίσεων όσο και στην παράκαμψη των παραγόντων που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη και περαιτέρω εξέλιξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών στην Ελλάδα
Έκδοση:
Κυριακίδη | Έτος: 1998 | Views: 0
Συγγραφή:
Φυκάρης, Ι.

Προσεγγίζοντας την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Έκδοση:
Έλλην | Έτος: 1998 | Views: 0
Συγγραφή:
Αναστασιάδης, Π., Περάκης, Η. ***
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Κιμιωνής, Γ.

Περιεχόμενα: Πρόλογος Κοσμοαντίληψη και οικολογικά προβλήματα Οι φιλοσοφικές ρίζες του οικολογικού προβλήματος Η οικολογική συνείδηση του μαθητή μέσα από τα θρησκευτικά πρότυπα Περιβάλλον και ποιητική δημιουργία. Η περίπτωση του Οδυσσέα Ελύτη Το χρονικό μιας πολιτείας του Παντελή Πρεβελάκη μέσα από τα μάτια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Θέματα Οικολογίας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Έκδοση:
Πρωτοπορία | Έτος: 1996 | Views: 0
Συγγραφή:
Παπασιδέρη, Ι.

Πύλη Παιδαγωγικού Υλικού Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Αιγαίου