Η Πύλη υλοποιήθηκε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Η Πύλη χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη Αρχική Σελίδα
Αρχική Σελίδα Πύλης Πληροφορίες Σχετικά με την Πύλη, τους Στόχους και τους Εταίρους Διακριτά Γνωστικά Θεματικά Πεδία για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Διακριτά και Αυτόνομα Πακέτα Εκπαιδευτικού Υλικού που σχετίζεται με μια ή περισσότερες Θεματικές Ενότητες Υλικό Εκπαιδευτικών: Προγράμματα και Δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν σε Σχολεία Συλλογή από  Ελληνικά και Διεθνή Κείμενα, Ιστοσελίδες, Πολυμέσα και Γλωσσάρια Όρων για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Ενημέρωση Κοινότητα Χρηστών/Ομάδες Συζητήσεων
Ξεχάσατε το Κωδικό σας?
Εγγραφή στη Πύλη!
 
 

Βασικά Κείμενα ΠΕ
Γενικά
Βιβλία
Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Περιβάλλον και Αειφορία
Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Δ.Π.Θ.
Ελληνικά Περιοδικά
ΠΕΕΚΠΕ - Για την ΠΕ
ΕΥΠΛΟΙΑ
Έρευνα στην Π.Ε.
Διδακτορικά & προγράμματα
Μεταπτυχιακές εργασίες
Νέες Τεχνολογίες
Οδηγοί Χρήσης
Green Computing
Νομοθεσία
Υπουργική Απόφαση
Εγκύκλιος
Νόμος - Προεδρικό Διάταγμα
Παραμύθια
Περιβαλλοντικά παραμύθια
Περιβαλλοντικές μελέτες
Κείμενα
Βάσεις Δεδομένων  
Βάσεις Δεδομένων
Ήχοι ζώων και πουλιών
Γλωσσάρια  
Ελληνικά
Ξενόγλωσσα
Διεθνή Περιοδικά  
Επιστημονικά Περιοδικά ΠΕ
Εκπαίδευση Εκπ/κών  
Α.Ε.Ι.
Εξ Αποστάσεως Εκπ/ση
Θεσμοί Υποστήριξης  
Υπεύθυνοι Π.Ε. A/θμιας
Κέντρα Π.Ε.
Δίκτυα Π.Ε.
Γραφεία ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Υπεύθυνοι Π.Ε. B/θμιας
Ντοκιμαντέρ  
ΕΞΑΝΤΑΣ
Rodos Ecofilms Festival
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
TVXS - Ανεξάρτητη ενημέρωση
Doc On Air
Παιχνίδια  
Άλλα παιχνίδια
Ηλεκτρονικά παιχνίδια μάθησης
Πύλες Π.Ε.  
Ελληνικές
Ξενόγλωσσες
Φορείς - Οργανισμοί - Άλλα  
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Κέντρα Ενημέρωσης
Μουσεία Φυσικής Ιστορίας
Άλλα Μουσεία - Εκθέσεις
Διεθνείς Οργανισμοί
Κυβερνητικοί Οργανισμοί
Εταιρείες
Άλλοι χρήσιμοι ιστότοποι
Κατηγορίες Πολυμέσων
Flash
Video
Παιχνίδια \ Ηλεκτρονικά παιχνίδια μάθησης
3rd World farmer
Views: 3017
Ηλικίες: 12 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Πρόκειται για ένα παιχνίδι που ξεκίνησαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογιών της Πληροφορίας στην Κοπεγχάγη και στη συνέχεια μια ομάδα ειδικών το βελτίωσε και το προώθησε. Ανήκει στην κατηγορία newsgame ή infotainment και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 12 ετών και πάνω. Αυτό το ηλεκτρονικό παιχνίδι μάθησης έχει να κάνει με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες και σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει τους παίκτες και να τους ωθήσει σε δράσεις για θετική κοινωνική αλλαγή.
Ο παίκτης ρυθμίζει τις επιλογές μιας μικρής αγροτικής οικογένειας και παίρνει αποφάσεις για το τι θα καλλιεργήσουν, τι ζώα θα αναθρέψουν, ποια εργαλεία και υποδομές θα χρησιμοποιήσουν και ποια κοινοτικά σχέδια θα ακολουθήσουν. Σε κάθε γύρο, αφού ο παίκτης έχει πάρει τις αποφάσεις του και έχει κάνει τις επενδύσεις του, συμβαίνει ένα τυχαίο γεγονός της χρονιάς, το οποίο επηρεάζει περαιτέρω τα αποτελέσματα. Αυτά τα γεγονότα μπορεί να είναι οτιδήποτε, από μια μεγάλη συγκομιδή μέχρι έναν εμφύλιο πόλεμο, πτώχευση της εθνικής τράπεζας, ή πιο κοινά προβλήματα όπως ξηρασία, πυρκαγιές, ασθένειες των ζώων και αποτυχία των καλλιεργειών. Το παιχνίδι τελειώνει όταν όλα τα μέλη της οικογένειας είτε έχουν πεθάνει από την πείνα ή έχουν εγκαταλείψει το αγρόκτημα, είτε κατάφεραν να επενδύσουν επιτυχώς σε κοινοτικά έργα όπως κλινικές, σχολεία, υποδομές και επικοινωνίες, και οδηγούν ολόκληρη την κοινότητα σε ένα βιώσιμο επίπεδο.


Age of Ecology
Views: 1598
Ηλικίες: 12 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Το παιχνίδι αυτό δημιουργήθηκε από την Goodproductions σε συνεργασία με τη USGS (United States Geological Survey) και το Πανεπιστήμιο του Stanford. Ανήκει στην κατηγορία edumarket και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 12 ετών και πάνω. Πρόκειται για ένα βραβευμένο ηλεκτρονικό παιχνίδι μάθησης. Επιχειρεί να διδάξει την έννοια της Περιβαλλοντικής Αειφορίας και να ευαισθητοποιήσει τους παίκτες σε θέματα περιβάλλοντος, βοηθώντας τους με εποικοδομητικό τρόπο να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση.
Ο παίκτης ενεργεί ως αρμόδιος για το σχεδιασμό μιας πόλης σε τυχαίο έδαφος. Στόχος του είναι να μαζέψει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί σε περιορισμένο χρόνο, ενεργώντας ως σχεδιαστής που θέλει να υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη και αξιοποιώντας τις δυνατότητες του εδάφους, της κτηνοτροφίας, της αλιείας κ.α. Κάθε φορά που θέλει να χρησιμοποιήσει κάποιον πόρο, π.χ. ένα κομμάτι γης, θα πρέπει να ξοδέψει ένα ποσό για αυτό. Το παιχνίδι περιλαμβάνει διάφορες δυνατότητες και φάσεις και έχει κυμαινόμενο βαθμό δυσκολίας. Ο παίκτης χάνει όταν το χρέος του φτάσει ή ξεπεράσει τα 10.000$.


Ayiti: The cost of life
Views: 1959
Ηλικίες: 12 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Είναι ένα παιχνίδι των Gamelab και Global Kids. Ανήκει στην κατηγορία newsgame ή infotainment και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 12 ετών και πάνω. Σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει τους παίκτες στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε υποανάπτυκτες περιοχές.
Ο παίκτης πρέπει να βοηθήσει την οικογένεια Guinard να τα βγάλει πέρα στην χτυπημένη από την ένδεια Αϊτή. Σε αυτό το μερικές φορές τραγικό αλλά γεμάτο προκλήσεις παιχνίδι ο παίκτης θα βοηθήσει τους γονείς, Jean και Marie, και τα παιδιά τους, Patrick, Jacqueline και Yves να πάρουν αποφάσεις για τη δουλειά, την εκπαίδευση, την ανοικοδόμηση, τις προσωπικές αγορές και την υγειονομική περίθαλψη οι οποίες θα συμβάλλουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Ο χρόνος του παιχνιδιού είναι τέσσερα χρόνια χωρισμένα σε δεκαέξι εποχές. Στόχος είναι να προσπαθήσει ο παίκτης να κρατήσει την οικογένεια υγιή και ευτυχισμένη για αυτό το διάστημα. Έχει στη διάθεσή του τέσσερις διαφορετικές στρατηγικές (που συνδέονται με την υγεία, την εκπαίδευση, την ευτυχία και τα χρήματα) και πρέπει να διαλέξει μία από αυτές. Αν πεθάνουν και οι δύο γονείς το παιχνίδι τελειώνει. Αν επιβιώσουν η επιτυχία μετριέται ανάλογα με το περιεχόμενο της κάθε στρατηγικής.


Barrel Blaster
Views: 1761
Ηλικίες: 15 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Είναι ένα παιχνίδι του ACE (American Coalition for Ethanol). Ανήκει στην κατηγορία advergame, αλλά και στην persuasive ή propaganda games και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 15 ετών και πάνω. Το παιχνίδι αυτό προωθεί τη χρήση αιθανόλης αντί πετρελαίου σαν καύσιμο για τα οχήματα.
Η GreenTown έχει υπερβολική κατανάλωση πετρελαίου. Ο παίκτης πρέπει να απαλλάξει την πόλη από το ορυκτό καύσιμο και να τη σώσει. Επιλέγει όχημα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του και το ισχυρό «όπλο» για να καταπολεμήσει το ρυπογόνο πετρέλαιο είναι η καθαρή αιθανόλη. Μόνο η ανανεώσιμη αμερικάνικη αιθανόλη μπορεί να ελαττώσει το πετρέλαιο. Ο παίκτης πρέπει να διαλύει τα βαρέλια πετρελαίου και να μαζεύει τα αντικείμενα bonus για να εξασφαλίζει καύσιμα και ζωή.


Catchment Detox
Views: 1573
Ηλικίες: 12 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Είναι ένα παιχνίδι της ABC (Australian Broadcasting Corporation). Ανήκει στην κατηγορία newsgame ή infotainment και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 12 ετών και πάνω. Σκοπός του είναι να βοηθήσει τους παίκτες να καταλάβουν καλύτερα το περιβάλλον στο οποίο ζουν και να το διαχειρίζονται σωστά.
Αποστολή του παίκτη είναι η σωστή διαχείριση μιας παραποτάμιας περιοχής, ώστε να δημιουργηθεί μια βιώσιμη και ακμάζουσα οικονομία. Στόχος είναι να αποφευχθούν περιβαλλοντικά προβλήματα και να εξασφαλίζεται για τον πληθυσμό τροφή και οικονομική ευημερία. Η πρόκληση είναι μετά από 100 χρόνια η οικονομία και το περιβάλλον να είναι ακόμη υγιή. Το παιχνίδι έχει 100 γύρους, καθένας από τους οποίους αντιστοιχεί σε ένα χρόνο. Ο παίκτης πρέπει να πάρει αποφάσεις για τις δραστηριότητες που θα κάνει προκείμενου να πετύχει το στόχο. Μπορεί να καλλιεργήσει φυτά, να εκθρέψει ζώα, να χτίσει εργοστάσια, να φτιάξει πάρκα, να κόψει δέντρα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του και τι αντίκτυπο έχουν οι δραστηριότητες αυτές στο περιβάλλον. Το παιχνίδι τελειώνει όταν ολοκληρωθούν όλοι οι γύροι, δηλαδή περάσουν τα 100 χρόνια, οπότε και φαίνονται τα αποτελέσματα όλων των αποφάσεων που πάρθηκαν.


Clim Way
Views: 1539
Ηλικίες: 12 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Είναι ένα παιχνίδι της Cap Sciences σε συνεργασία και με τη χορηγία και άλλων γαλλικών οργανισμών. Ανήκει στην κατηγορία newsgame ή infotainment και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 12 ετών και πάνω. Το παιχνίδι αυτό εγείρει την οικολογική συνείδηση. Επιδιώκει να ενημερώσει τον παίκτη για τον τρόπο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της ενεργειακής κατανάλωσης, αλλά και για την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο παίκτης πρέπει να εφαρμόσει διάφορες πολιτικές ώστε να μειώσει τη σπατάλη ενέργειας και την εκπομπή2 στα επόμενα χρόνια. Το παιχνίδι αφορά μια παραθαλάσσια πόλη η οποία γύρω της έχει αγροκτήματα και ορεινές τουριστικές εγκαταστάσεις. Σκοπός του παιχνιδιού είναι με διάφορες ενέργειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 75%, η ενεργειακή κατανάλωση κατά 40% και να αυξηθεί η κατανάλωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 60% σε σχέση με το 2008. Για να γίνει αυτό ο παίκτης πρέπει να παίρνει τις κατάλληλες αποφάσεις, οι οποίες υλοποιούνται σε μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο παίκτης κερδίζει αν στο τέλος (έτος 2058) καταφέρει να έχει πετύχει τα προηγούμενα ποσοστά. Χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι ότι καμία επιλογή του παίκτη δεν είναι κατ’ ανάγκη σωστή ή λανθασμένη, αφού ο παίκτης μπορεί να κερδίσει με διαφορετική, κάθε φορά, σειρά αποφάσεων.


Climate Challenge
Views: 1805
Ηλικίες: 18 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Το παιχνίδι αυτό αναπτύχθηκε από την Red Redemption Ltd στο πλαίσιο της δράσης της “Makes you think”. Ανήκει στην κατηγορία newsgame ή infotainment και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 18 ετών και πάνω. Ασχολείται με την κλιματική αλλαγή και τα σοβαρά αποτελέσματά της.
Ο παίκτης γίνεται πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει αντιμετωπίσει την παγκόσμια κλιματική αλλαγή από το 2000 ως το 2100. Το παιχνίδι έχει 10 γύρους και καθένας αντιστοιχεί σε 10 χρόνια. Ο παίκτης διαλέγει έναν χαρακτήρα που θα τον αντιπροσωπεύει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις. Πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές που θα εξασφαλίζουν την ισορροπία ανάμεσα στην ελάχιστη εκπομπή CO2 και τη διατήρηση των πόρων ζωτικής σημασίας (νερό, ενέργεια, χρήματα, τρόφιμα). Οι πολιτικές αυτές αφορούν διάφορες πτυχές της διακυβέρνησης, όπως εθνική πολιτική, εισαγωγές και εξαγωγές, βιομηχανία, τοπική πολιτική και νοικοκυριά και έχουν να κάνουν με τα μέσα μεταφοράς, τη φορολογία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το εμπόριο κλπ. Πρέπει να γίνουν οι κατάλληλοι συνδυασμοί ώστε το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατό.


Copenhagen Challenge
Views: 1590
Ηλικίες: 12 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Πρόκειται για ένα παιχνίδι του ZMQ Software Systems σε συνεργασία με δανέζικους φορείς. Ανήκει στην κατηγορία newsgame ή infotainment και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 12 ετών και πάνω. Έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει παιδιά και νέους για θέματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή αποδοτικότητα και μείωση των αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Αποτελείται από έξι επίπεδα με τρεις ζωές στο καθένα. Στόχος είναι να σώσει ο παίκτης τον καθηγητή Kumar, έναν επιστήμονα που ασχολείται με την έρευνα για τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής, και ο οποίος έχει απαχθεί. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει ο παίκτης να εξερευνήσει τους χώρους, να μαζέψει είκοσι αντικείμενα απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με την κλιματική αλλαγή και να διαβάσει ορισμένα σχετικά μηνύματα. Έχει στη διάθεσή του 20 λεπτά.


Darfur is Dying
Views: 1949
Ηλικίες: 12 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Πρόκειται για ένα παιχνίδι των Reebok Human Rights Foundation, International Crisis Group και mtvU στο πλαίσιο του διαγωνισμού Darfur Digital Activist. Ανήκει στην κατηγορία newsgame ή infotainment και απευθύνεται σε άτομα ηλικίας από 12 ετών και πάνω. Σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άνθρωποι που έχουν πληγεί από πόλεμο.
Ο παίκτης έρχεται αντιμέτωπος με όλους τους θανάσιμους κινδύνους που απειλούν τους κατοίκους του Νταρφούρ. Για να ξεκινήσει πρέπει να διαλέξει έναν από τους χαρακτήρες-πρόσφυγες (2 ενήλικες και 6 παιδιά). Στόχος είναι να μαζέψει νερό και να το φέρει πίσω στην κοινότητα, αλλά ταυτόχρονα να προσέξει μην του επιτεθεί η πολιτοφυλακή και κινδυνεύσει η ζωή του. Χρειάζεται να επιστρατεύσει όλες του τις δυνάμεις για την επιβίωση όλης της κοινότητας. Αν αυτός ο χαρακτήρας δεν τα καταφέρει, ο παίκτης παίρνει κάποιον άλλο. Το παιχνίδι τελειώνει όταν καταφέρει να διατηρήσει με επιτυχία την κοινότητα για 7 μέρες (χρόνος παιχνιδιού, όχι πραγματικός), δηλαδή να ολοκληρώσει τις εξής αποστολές: εξασφάλιση τροφής, χτίσιμο καταλυμάτων, συλλογή νερού και διατήρηση καλής υγείας.


Disaster Watch
Views: 1675
Ηλικίες: 8 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Είναι ένα παιχνίδι του οργανισμού Christian Aid. Ανήκει στην κατηγορία newsgame ή infotainment και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 8 ετών και πάνω. Σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει τους παίκτες σε προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Ο παίκτης πρέπει να βοηθήσει τους κατοίκους της Νικαράγουα να επιβιώσουν από πλημμύρες, σεισμούς και έλλειψη τροφίμων. Το παιχνίδι διαθέτει τρία σενάρια. Καθένα από αυτά έχει τρία επίπεδα με διαφορετικές δοκιμασίες (κυρίως παρατηρητικότητας και ευελιξίας κινήσεων). Ο παίκτης κερδίζει πόντους ανάλογα με την επίδοσή του. Το παιχνίδι τελειώνει μόλις ολοκληρώσει και τα τρία επίπεδα.


Earth hour
Views: 1518
Ηλικίες: 8 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Είναι ένα παιχνίδι του οργανισμού Earth Hour. Ανήκει στην κατηγορία edumarket και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 8 ετών και πάνω. Ασχολείται με την εξοικονόμηση ενέργειας.
Στόχος είναι να σβήσει ο παίκτης όσα περισσότερα φώτα μπορεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Έχει στη διάθεσή του 2 λεπτά. Χρησιμοποιεί από το πληκτρολόγιο τα βέλη αριστερά και δεξιά για να κινηθεί μπρος και πίσω και το πάνω βέλος για να πηδήξει. Στην πορεία του επίσης πρέπει να επωφελείται και από τους ενισχυτές ενέργειας. Το παιχνίδι τελειώνει μόλις τελειώσει και ο διαθέσιμος χρόνος.


Eco Saviors
Views: 1622
Ηλικίες: 8 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Είναι ένα παιχνίδι της Cavalcade games. Ανήκει στην κατηγορία edutainment και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 8 ετών και πάνω.
Οι ήρωες του παιχνιδιού πρέπει να σώσουν τη Γη από τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ωστόσο ένας εξωγήινος έχει καταστρέψει τις περισσότερες διαύλους επικοινωνίας. Ο παίκτης πρέπει να στείλει κάθε φορά το μήνυμα στο σωστό χαρακτήρα, ώστε να ολοκληρωθεί το σχέδιό τους. Μετά από 5 κακές αποστολές το παιχνίδι τελειώνει. Αφού σταλούν όλα τα μηνύματα του επιπέδου, ο παίκτης μπορεί να επιλέξει την υλοποίηση ενός από τα τρία σχέδια καθεμίας από τις πέντε διαθέσιμες οικολογικές δράσεις (Εναλλακτικές μορφές ενέργειας, Βελτίωση της ποιότητας του αέρα, Προστασία των δασών και αναδάσωση, Πόλη φιλική στο περιβάλλον και Διαχείριση απορριμμάτων) και στη συνέχεια να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο. Το παιχνίδι αποτελείται από 15 επίπεδα αυξανόμενηςδυσκολίας.


Electrocity
Views: 2072
Ηλικίες: 8 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Αυτό το παιχνίδι δημιουργήθηκε από την Genesis Energy, την κύρια επιχείρηση παραγωγής και διάθεσης ενέργειας στη Νέα Ζηλανδία. Ανήκει στην κατηγορία edutainment και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 8 ετών και πάνω. Σκοπός του είναι να προκαλέσει το ενδιαφέρον και να θέσει τις βάσεις για περαιτέρω γνώσεις σχετικά με τη διαχείριση ενέργειας και περιβάλλοντος. Από την άγρια φύση ο παίκτης θα φτιάξει τη δική του πόλη διατηρώντας την ισορροπία μεταξύ οικολογίας, πηγών ενέργειας και των αναγκών των κατοίκων.
Το παιχνίδι ξεκινά και ο παίκτης έχει στη διάθεσή του μια πόλη την οποία πρέπει να διευθύνει έχοντας ένα αρχικό χρηματικό ποσό. Σκοπός του είναι να εξασφαλίσει ότι η πόλη θα είναι αυτάρκης σε ό,τι αφορά την ενέργεια αλλά ταυτόχρονα και ότι οι κάτοικοι θα είναι ευχαριστημένοι. Για να γίνει αυτό πρέπει να λαμβάνονται οι κατάλληλες αποφάσεις, οι οποίες υλοποιούνται σε ποικίλες φάσεις. Ο παίκτης κερδίζει αν στο τέλος (150 φάσεις) καταφέρει να έχει υψηλή βαθμολογία σε όλους τους τομείς: περιβάλλον, αποθέματα ενέργειας, πληθυσμός αλλά και δημοτικότητα. Χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι ότι καμία επιλογή δεν είναι κατ’ ανάγκη σωστή ή λανθασμένη, αφού ο παίκτης μπορεί να κερδίζει και με διαφορετική σειρά αποφάσεων.


Energuy
Views: 1652
Ηλικίες: 8 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Ένα παιχνίδι του Agence de l' efficacité énergétique του Κεμπέκ. Ανήκει στην κατηγορία edutainment και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 8 ετών και πάνω. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που δείχνει στον παίκτη πώς να εξοικονομεί ενέργεια στο σπίτι.
Εξερευνώντας κάθε χώρο του σπιτιού, ο παίκτης πρέπει να βρει όσο γίνεται πιο γρήγορα 20 αντικείμενα που καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Έχει στη διάθεσή του 2 λεπτά. «Παίρνει από το χέρι» τον ήρωα Energuy και κλείνει τις συσκευές που θα τον βοηθήσουν να εξοικονομήσει ενέργεια. Σε κάθε επιτυχημένη προσπάθεια ο Energuy ενθουσιάζεται και οι αντιδράσεις του είναι αρκετά διασκεδαστικές.


Energy city
Views: 1588
Ηλικίες: 12 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Ένα παιχνίδι του The Jason Project με την υποστήριξη του National Geographic. Ανήκει στην κατηγορία newsgame ή infotainment και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 12 ετών και πάνω. Σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά στο θέμα διαχείρισης της ενέργειας.
Το παιχνίδι καλεί τον παίκτη να φανταστεί έναν κόσμο όπου οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο, δεν υπάρχουν πια σε μεγάλα αποθέματα. Τι μπορεί να γίνει τώρα για να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο μελλοντικό γεγονός; Στο παιχνίδι αυτό, ο παίκτης θα δημιουργήσει ένα νέο χαρτοφυλάκιο ενέργειας για την πόλη, εξασφαλίζοντας ισορροπία μεταξύ οικονομίας, κοινωνίας και οικολογίας, κάνοντας διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους και παράγοντας ενέργεια αρκετή για τον συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό. Χρειάζεται να αναζητήσει νέες πηγές ενέργειας και να λάβει υπόψη του τις ανανεώσιμες (εναλλακτικές) όπως ο ήλιος και ο αέρας. Υπάρχουν 6 διαθέσιμες διαφορετικές πόλεις που αντιστοιχούν σε προκλήσεις αυξανόμενης δυσκολίας και δύο εκδοχές του παιχνιδιού: μία 10 χρόνια παιχνιδιού και μία 20 χρόνια παιχνιδιού (για πιο έμπειρους παίκτες).


EnergyVille
Views: 1523
Ηλικίες: 15 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Πρόκειται για ένα παιχνίδι των The Economist Group και Chevron. Ανήκει στην κατηγορία edumarket και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 15 ετών και πάνω. Σκοπός του είναι να προκαλέσει προβληματισμό και ερωτήσεις. Να συνειδητοποιήσουν οι παίκτες τα αποτελέσματα που έχουν οιαποφάσεις τους για τις διάφορες πηγές ενέργειας στους τομείς οικονομίας, ασφάλειας και περιβάλλοντος.
Σε αυτό το παιχνίδι ο παίκτης πρέπει να διαχειριστεί τα ενεργειακά ζητήματα της πόλης του. Χρειάζεται να εξασφαλίσει αρκετή ενέργεια για τις ανάγκες των 5,9 εκατομμυρίων κατοίκων αλλά ταυτόχρονα να φροντίσει για την ευημερία, την ασφάλεια και τη διαβίωσή τους σε ένα καθαρό περιβάλλον. Οι επιπτώσεις των αποφάσεών του επηρεάζουν το σύγχρονο τρόπο ζωής, τη μελλοντική ζήτηση και το κόστος ενέργειας για τις αναπτυγμένες χώρες στη Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Πρέπει να τοποθετήσει στην πόλη τις πηγές ενέργειας, να παρακολουθεί τις επιπτώσεις τους, να είναι σίγουρος ότι οι ανάγκες έχουν καλυφθεί, να παρατηρεί πώς αλλάζει η πόλη, να συνεχίζει να παρέχει ενέργεια και για το μέλλον, και τέλος να επανεξετάσει τα αποτελέσματά του. Το παιχνίδι είναι χωρισμένο σε 2 επίπεδα.


Errand Run
Views: 1543
Ηλικίες: 8 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Πρόκειται για ένα παιχνίδι των Ecokids και Earthday. Ανήκει στην κατηγορία edutainment και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 8 ετών και πάνω. Σκοπός του είναι να κατανοήσουν τα παιδιά ότι οι καθημερινές ενέργειές τους έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Ο παίκτης, ως Eddy, πρέπει να φέρει εις πέρας όλα τα θελήματα που του αναθέτει η μητέρα του, επιβαρύνοντας το περιβάλλον όσο το δυνατόν λιγότερο. Στην πορεία του πρέπει να προσέχει για τα σημεία – bonus ώστε να γίνει ο νέος Eco Eddy. Το παιχνίδι έχει τρία επίπεδα δυσκολίας. Στο πρώτο τα θελήματα είναι δύο, στο δεύτερο τέσσερα και στο τρίτο έξι. Ο παίκτης πρέπει να σχεδιάσει τη διαδρομή του, να διαλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα πάει σε κάθε προορισμό και για να ολοκληρώσει κάθε δουλειά πρέπει να απαντήσει σε μια ερώτηση. Μετά από αυτό εμφανίζεται μια πληροφορία οικολογικού περιεχομένου και προχωρά στο επόμενο θέλημα. Το παιχνίδι τελειώνει μόλις ο Eddy κάνει όλες τις δουλειές.


Food Force
Views: 1484
Ηλικίες: 8 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Βραζιλιάνικα, Νορβηγικά, Πορτογαλικά, Φινλανδικά

Πρόκειται για ένα παιχνίδι του WFP (World Food Programme), του μεγαλύτερου ανθρωπιστικού οργανισμού κατά της πείνας. Ανήκει στην κατηγορία edumarketκαι απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 8 ετών και πάνω. Σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά στο θέμα της πείνας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο παίκτης καλείται να ολοκληρώσει έξι αποστολές που αντικατοπτρίζουν τα πραγματικά εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει ο οργανισμός WFP στην προσπάθεια του να μεταφέρει τρόφιμα και να δημιουργήσει υποδομές στο φανταστικό νησί Σεϊλάν του Ειρηνικού, το οποίο πλήττεται από εμφύλιες διαμάχες, πείνα και ξηρασία. Υψηλές βαθμολογίες επιτυγχάνονται με τις γρήγορες αντιδράσεις και τις αποτελεσματικές αποφάσεις.


Garbage King
Views: 1373
Ηλικίες: 12 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Ανήκει στην κατηγορία edutainment και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 12 ετών και πάνω.
Είναι ένα περιβαλλοντικό παιχνίδι για την ανακύκλωση. Έχει 5 επίπεδα αυξανόμενης δυσκολίας. Μέσα σε 100 δευτερόλεπτα ο παίκτης πρέπει να ταξινομήσει διαφορετικά είδη σκουπιδιών στο σωστό βαγόνι-κάδο, ώστε να κερδίσει (εικονικά) 20$ σε κάθε επίπεδο. Το παιχνίδι τελειώνει μόλις ο παίκτης ολοκληρώσει και τα 5 επίπεδα με επιτυχία. Χρειάζεται γρήγορα αντανακλαστικά και παρατηρητικότητα. Πριν και μετά από κάθε επίπεδο εμφανίζονται διάφορα μηνύματα σχετικά με την ανακύκλωση και την προώθησή της.


Go goat go
Views: 1540
Ηλικίες: 8 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Είναι ένα παιχνίδι του οργανισμού ChristianAid. Ανήκει στην κατηγορία edutainment και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 8 ετών και πάνω. Σκοπός του είναι να μάθουν οι παίκτες πώς τα ζώα μπορούν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση βασικών αναγκών, κυρίως σε περιοχές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως η Κένυα.
Ο παίκτης λοιπόν πρέπει να πάρει μια κατσίκα και να τη φροντίζει ώστε τελικά να καταφέρει να εξοικονομήσει περισσότερη τροφή για όλους τους κατοίκους του χωριού. Οι κατσίκες τρώνε καρπούς, το γάλα τους είναι μαγικό και τα φυτά για να αναπτυχθούν έχουν ανάγκη τα περιττώματά τους. Το παιχνίδι έχει τρεις δοκιμασίες σχετικές με αυτά. Τελειώνει όταν ο παίκτης τις ολοκληρώσει.


Green Planet
Views: 1303
Ηλικίες: 12 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Είναι ένα παιχνίδι της Greener Futures. Ανήκει στην κατηγορία newsgame ή infotainment και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 12 ετών και πάνω. Σκοπός του είναι να παρουσιάσει το θέμα της αειφόρου ανάπτυξης με τρόπο διασκεδαστικό και πρωτότυπο.
Για πολλά χρόνια οι άνθρωποι έχουν κακομεταχειριστεί τον Μπλε Πλανήτη, τη Γη, χρησιμοποιώντας πολλούς φυσικούς πόρους και ρυπαίνοντας το έδαφος, τα νερά και τον αέρα. Η μόνη ελπίδα είναι να σταλούν άνθρωποι στο διάστημα και να αποικίσουν σε έναν νέο Πράσινο Πλανήτη, όπου η ανθρωπότητα θα μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει. Η αποστολή που αναλαμβάνει ο παίκτης είναι να δημιουργήσει μια βιώσιμη αποικία στον Πράσινο Πλανήτη. Για να γίνει αυτό πρέπει να σκεφτεί τι χρειάζονται οι άνθρωποι για να επιβιώσουν αλλά ταυτόχρονα θα προστατεύεται και το περιβάλλον. Χρειάζονται μια πηγή παροχής ενέργειας, σπίτια, νερό, τροφή, αέρα και τρόπους διαχείρισης των αποβλήτων. Το νερό του πλανήτη είναι αλμυρό και πρέπει να γίνει αφαλάτωση και επιπλέον βρέχει λίγο κάθε χρόνο. Αυτά που έχει ο παίκτης στη διάθεσή του είναι συγκεκριμένος αριθμός πόρων, συμπεριλαμβανομένου του εργατικού δυναμικού. Οι άνθρωποι πρέπει να καλλιεργήσουν φυτά, να κατασκευάσουν κτίρια. Από τη στιγμή που έχει φτιάξει τη βιώσιμη αποικία και τη διατηρήσει έτσι για ένα χρόνο, έχει ολοκληρώσει το παιχνίδι. Βέβαια, δεν είναι πάντα δυνατό να δημιουργηθεί μια αποικία 100% φιλική προς το περιβάλλον.


Honoloko
Views: 1628
Ηλικίες: 8 και άνω
Γλώσσες: Όλες οι Ευρωπαϊκές

Ένα παιχνίδι του ΕΟΠ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος) που ανήκει στην κατηγορία newsgame ή infotainment και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 8 ετών και πάνω. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που εισάγει τα παιδιά στα οικολογικά προβλήματα και επιδιώκει την ενημέρωση και την αλλαγή της συμπεριφοράς τους.
Ο παίκτης πρέπει να πάρει τις σωστές αποφάσεις που θα βελτιώσουν όσο γίνεται την υγεία και το περιβάλλον του νησιού Honoloko. Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται εξαρτώνται από τις αποφάσεις αυτές και τα αποτελέσματα των ενεργειών είναι άμεσα ορατά. Ο παίκτης διαλέγει ένα χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, σε κάθε σταθμό του χαρακτήρα αυτού, εμφανίζονται πληροφορίες και συμβουλές για θέματα που αφορούν τους φυσικούς πόρους, την ενέργεια, την καλή φυσική κατάσταση και την υγεία ενώ στη συνέχεια ο παίκτης πρέπει να απαντήσει σε μία ερώτηση του τύπου «Τι θα έκανες σε περίπτωση που...». Το παιχνίδι ολοκληρώνεται όταν ο παίκτης διατρέξει όλο το νησί, δηλαδή απαντήσει σε 12 ερωτήσεις.


Mission Lighting
Views: 1288
Ηλικίες: 12 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Είναι ένα παιχνίδι της Connect2Climate. Ανήκει στην κατηγορία advergame (φέρει το λογότυπο της Philips) και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 12 ετών και πάνω. Σκοπός του είναι η συνειδητοποίηση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, η παρακίνηση των παικτών να χρησιμοποιούν λαμπτήρες CFL (λαμπτήρες φθορισμού) και η υιοθέτηση πιο έξυπνων τρόπων κατανάλωσης ενέργειας με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ο παίκτης κατευθύνει ένα αεροπλανάκι και πρέπει να φωτίσει τον κόσμο με λαμπτήρες φιλικούς στο περιβάλλον, δηλαδή να μαζέψει τις «καλές» λάμπες (εξοικονόμησης ενέργειας) και να τις ρίξει στα σπίτια, αλλά ταυτόχρονα να αποφύγει τις «άχρηστες» (πυρακτώσεως) γιατί αν πέσει πάνω τους χάνει. Ο παίκτης έχει στη διάθεσή του 3 λεπτά και 5 ζωές.


Operation Climate Control
Views: 1364
Ηλικίες: 13 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Ένα παιχνίδι της Red Redemption Ltd που ανήκει στην κατηγορία newsgame ή infotainment και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 13 ετών και πάνω. Αυτό το ηλεκτρονικό παιχνίδι μάθησης (serious game) έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους παίκτες στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, να τους προβληματίσει και να τους κάνει να σκεφτούν ότι αν υπάρξει συνεργασία, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Παρουσιάζει μια προβληματική κατάσταση και ο παίκτης πρέπει να προσπαθήσει να μειώσει το CO2 υιοθετώντας, αφενός, πολιτικές και συνήθειες της καθημερινής ζωής που συμβάλλουν σε αυτό και αφετέρου απορρίπτοντας άλλες που επιβαρύνουν την κατάσταση. Έχει στη διάθεσή του 15 λεπτά για κάθε γύρο ενώ υπάρχουν δύο γύροι. Επίσης, το παιχνίδι περιλαμβάνει δύο διαφορετικά σενάρια. Το ένα έχει να κάνει με τα μέσα μεταφοράς και το άλλο με την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται μια χώρα. Το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στην τάξη. Έχει το πλεονέκτημα ότι δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να το προσαρμόζει ανάλογα με τις ανάγκες της τάξης.


Operation Resilient Planet
Views: 1342
Ηλικίες: 12 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Το παιχνίδι αυτό δημιουργήθηκεαπό το The Jason Project με την υποστήριξη του National Geographic. Ανήκει στην κατηγορία edutainment και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 12 ετών και πάνω. Σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά στο θέμα προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Το παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ταξιδέψουν σε μερικά από τα πιο σπάνια θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη και να συλλέξουν σημαντικά στοιχεία για τα πιο ευάλωτα είδη. Χρησιμοποιούν διασκεδαστικά, συναρπαστικά και αυθεντικά εργαλεία, όπως τηλεκατευθυνόμενα οχήματα και ειδικές κάμερες για να συγκεντρώσουν στοιχεία και να μάθουν για μερικά από τα απειλούμενα θαλάσσια είδη. Με τη στενή συνεργασία ορισμένων από τους κορυφαίους οικολόγους του National Geographic οι παίκτες αποκαλύπτουν ριζοσπαστικές οικολογικές θεωρίες που πρόσφατα έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά.


Plan it green
Views: 1673
Ηλικίες: 8 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Ένα παιχνίδι των Gunnar Games και Merscom σε συνεργασία με το National Geographic.Ανήκει στην κατηγορία edutainment και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 8 ετών και πάνω. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι δημιουργίας και διαχείρισης μιας πόλης, με οικολογικό περιεχόμενο.
Ως νέος δήμαρχος της πόλης, ο παίκτης πρέπει να μετατρέψει τα υπάρχοντα κτίρια ώστε να είναι πιο αποδοτικά ως προς την ενέργεια καθώς επίσης να κάνει σημαντικές αλλαγές στις υποδομές. Αφού επιλέξει ένα από τα κτίρια ή κάποια κενή έκταση, το αναβαθμίζει ή χτίζει με βάση τις επιλογές που έχει στη διάθεση του. Το παιχνίδι αποτελείται από 45 επίπεδα. Στη βασική μορφή του παιχνιδιού ο σκοπός είναι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που δίνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Στην ελεύθερη εκδοχή του, δεν υπάρχουν στόχοι και ο παίκτης μπορεί να συνεχίσει από την υφιστάμενη κατάσταση της πόλης όπως δίνεται στη βασική μορφή ή να ξεκινήσει από το μηδέν.


Power Up
Views: 1683
Ηλικίες: 12 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Είναι ένα παιχνίδι του New York Hall of Science. Ανήκει στην κατηγορία simulation και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 12 ετών και πάνω. Το παιχνίδι έχει να κάνει με περιβαλλοντικά προβλήματα (εκπομπή CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου, υπερθέρμανση του πλανήτη) και προσπαθεί να καθοδηγήσει τους μαθητές να γίνουν μηχανικοί, προκειμένου να βοηθήσουν στην επίλυση αυτών των προβλημάτων. Τους δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη πράγματα που έχουν μάθει στη θεωρία.
Ο παίκτης αναλαμβάνει δράση ως εθελοντής και συνεργάζεται με μια ομάδα ειδικών. Βάζει τις δυνάμεις του για να καταφέρουν όλοι μαζί να αντιμετωπίσουν ακραίες και κρίσιμες καταστάσεις. Μπορούν να συνεργαστούν μέχρι 6 παίκτες. Αυτό που έχουν να κάνουν είναι να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν συστήματα για την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ως εναλλακτική λύση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να σώσουν τον πλανήτη. Περιλαμβάνει τέσσερις αποστολές: η πρώτη προσανατολίζεται σε μια συνάντηση με τους μηχανικούς και στην άντληση πληροφοριών και συμβουλών, η δεύτερη αφορά την ηλιακή ενέργεια, η τρίτη την αιολική και η τέταρτη την υδροηλεκτρική.


Stop Disasters!
Views: 1535
Ηλικίες: 9 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Είναι ένα παιχνίδι του United Nations - International Strategy for Disaster Reduction. Ανήκει στην κατηγορία newsgame ή infotainment και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 9 ετών και πάνω. Πρόκειται για ένα serious game που αφορά την πρόληψη φυσικών καταστροφών. Στόχος είναι να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές.
Πρόκειται για παιχνίδι διαχείρισης όπου ο παίκτης θα πρέπει να αναβαθμίσει μια μεγάλη πόλη ή μια κωμόπολη ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές που θα προκληθούν σε περίπτωση μιας επερχόμενης φυσικής καταστροφής. Επιπλέον, θα πρέπει να μεριμνήσει για τις πρωταρχικές ανάγκες των κατοίκων. Δίνονται οι στόχοι που πρέπει να πετύχει καθώς επίσης διάφορες πληροφορίες και στοιχεία ώστε ο παίκτης να σκεφτεί, να τις αξιοποιήσει και να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις. Το παιχνίδι έχει πέντε διαφορετικά σενάρια (τσουνάμι, τυφώνας, σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα) με τρία επίπεδα δυσκολίας το καθένα.


Toxic Blaster
Views: 1316
Ηλικίες: 8 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Είναι ένα παιχνίδι του WWF. Ανήκει στην κατηγορία edutainment και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 8 ετών και πάνω. Σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει τους παίκτες στο θέμα των τοξικών ουσιών.
Κάθε άνθρωπος και κάθε ζώο έχει εκτεθεί σε ένα πλήθος επικίνδυνων χημικών ουσιών. Ο παίκτης αναλαμβάνει την αποστολή να μπει στο εσωτερικό μιας πολικής αρκούδας, μιας φάλαινας και ενός ανθρώπου με ένα Jet-Sub και να εξουδετερώσει την απειλή της τοξικής μόλυνσης. Αυτά είναι και τα τρία επίπεδα από τα οποία αποτελείται το παιχνίδι. Ο παίκτης δεν χρειάζεται να έχει κάποιες γνώσεις πάνω στο θέμα για να προχωράει στο παιχνίδι, αφού αυτό βασίζεται μόνο στη χρήση των πλήκτρων και την ευελιξία κινήσεων ώστε να πυροβολεί και να διαλύει τις τοξίνες.


Transform it!
Views: 1484
Ηλικίες: 12 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Πρόκειται για ένα παιχνίδι του The Jason Project με την υποστήριξη του National Geographic. Ανήκει στην κατηγορία edutainment και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 12 ετών και πάνω.
Η αποστολή του παίκτη είναι να βάλει στη σωστή σειρά τις κατάλληλες συσκευές που θα μεταφέρουν και θα μετατρέψουν ενέργεια από την πηγή της στο στόχο, να τις τροποποιήσει ώστε να μεγιστοποιήσει την ενεργειακή τους απόδοση και να αξιοποιήσει τις διάφορες μορφές ενέργειας ώστε να κάνει μια πόλη, ένα γιγαντιαίο ρομπότ και ένα αγρόκτημα να λειτουργήσουν (3 διαφορετικά σενάρια και 4 δοκιμασίες το καθένα). Η ενέργεια πρέπει να μεταφερθεί αποτελεσματικά, ώστε να αποφευχθεί τόσο η υπολειτουργία όσο και η εντατική λειτουργία.


Trouble Shooter
Views: 1522
Ηλικίες: 8 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Είναι ένα παιχνίδι της Red Redemption Ltd που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της δράσης της “Makes you think”. Ανήκει στην κατηγορία newsgame ή infotainment και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 8 ετών και πάνω. Αυτό το serious game ασχολείται με τη σπατάλη ενέργειας στο χώρο εργασίας.
Ο παίκτης έχει στη διάθεσή του 90 δευτερόλεπτα για να κινηθεί μέσα στα γραφεία της εταιρείας ψάχνοντας για συσκευές που σπαταλούν ενέργεια και εκπέμπουν CO2, να τις εντοπίσει και να τις απενεργοποιήσει, χωρίς να επηρεάσει την εργασία των ανθρώπων που δουλεύουν στα γραφεία. Πριν αρχίσει το παιχνίδι εμφανίζονται οι συσκευές-στόχοι ώστε να ξέρει ποιες πρέπει να κλείσει. Αν κλείσει συσκευές που χρησιμοποιούνται από κάποιον υπάλληλο χάνει πόντους.


Water Alert
Views: 1708
Ηλικίες: 12 και άνω
Γλώσσες: Αγγλικά

Ένα παιχνίδι της Unicef. Ανήκει στην κατηγορία newsgame ή infotainment και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 12 ετών και πάνω. Σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει τον παίκτη στην προστασία των νερών από τη μόλυνση και στη σημαντικότητα του νερού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παίζεται όπως τα παιχνίδια περιπέτειας και περιλαμβάνει διαλόγους και γρίφους. Σκοπός του παίκτη είναι να εξασφαλίσει ότι οι κάτοικοι του χωριού θα έχουν πόσιμο νερό και θα μπορούν να ζήσουν και να πηγαίνουν σχολείο σε ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον. Για να γίνει αυτό ο παίκτης πρέπει να παίρνει τις κατάλληλες αποφάσεις, οι οποίες αντιστοιχούν και σε πόντους. Το παιχνίδι έχει δύο αποστολές, η μια αφορά το ποτάμι και η άλλη το σχολείο και το φράγμα. Ο παίκτης πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις ώστε να βοηθήσει την ομάδα δράσης να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης της κοινότητας.


Ενεργειακό αποτύπωμα
Views: 1430
Ηλικίες: 12 και άνω
Γλώσσες: Ελληνικά

Είναι ένα παιχνίδι του WWF. Ανήκει στην κατηγορία edumarket και απευθύνεται σε παίκτες ηλικίας από 12 ετών και πάνω. Έχει σκοπό να κάνει τους παίκτες να σκεφτούν πόσο οι συνήθειές τους επηρεάζουν το κλίμα του πλανήτη, αλλά και πως μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά τους. Παίζοντάς το μπορούν να μάθουν ενδεικτικά ποιο είναι το ενεργειακό τους αποτύπωμα, δηλαδή πόσο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) εκλύουν στην ατμόσφαιρα οι καθημερινές τους συνήθειες που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας.
Για να το παίξει κάποιος πρέπει να ακολουθήσει τα βελάκια που τον οδηγούν από δωμάτιο σε δωμάτιο και να «κάνει κλικ» πάνω στα χεράκια που εμφανίζονται στις διάφορες συσκευές. Έτσι καλείται να απαντά σε ερωτήσεις σχετικές με τον τρόπο χρήσης αυτών των συσκευών. Στο τέλος, δίνεται μια ενδεικτική εικόνα για το πόση ενέργεια καταναλώνει και σε πόσες εκπομπές CO2 αντιστοιχεί αυτή η κατανάλωση. Επίσης, βλέπει συμβουλές για το πώς θα μπορούσε να αποφύγει ένα μέρος αυτών των εκπομπών και ταυτόχρονα να εξοικονομήσει ενέργεια και χρήματα.


Πύλη Παιδαγωγικού Υλικού Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Αιγαίου