Η Πύλη υλοποιήθηκε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Η Πύλη χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη Αρχική Σελίδα
Αρχική Σελίδα Πύλης Πληροφορίες Σχετικά με την Πύλη, τους Στόχους και τους Εταίρους Διακριτά Γνωστικά Θεματικά Πεδία για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Διακριτά και Αυτόνομα Πακέτα Εκπαιδευτικού Υλικού που σχετίζεται με μια ή περισσότερες Θεματικές Ενότητες Υλικό Εκπαιδευτικών: Προγράμματα και Δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν σε Σχολεία Συλλογή από  Ελληνικά και Διεθνή Κείμενα, Ιστοσελίδες, Πολυμέσα και Γλωσσάρια Όρων για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Ενημέρωση Κοινότητα Χρηστών/Ομάδες Συζητήσεων

Βασικά Κείμενα ΠΕ
Γενικά
Βιβλία
Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Περιβάλλον και Αειφορία
Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Δ.Π.Θ.
Ελληνικά Περιοδικά
ΠΕΕΚΠΕ - Για την ΠΕ
ΕΥΠΛΟΙΑ
Έρευνα στην Π.Ε.
Διδακτορικά & προγράμματα
Μεταπτυχιακές εργασίες
Νέες Τεχνολογίες
Οδηγοί Χρήσης
Green Computing
Νομοθεσία
Υπουργική Απόφαση
Εγκύκλιος
Νόμος - Προεδρικό Διάταγμα
Παραμύθια
Περιβαλλοντικά παραμύθια
Περιβαλλοντικές μελέτες
Κείμενα
Βάσεις Δεδομένων  
Βάσεις Δεδομένων
Ήχοι ζώων και πουλιών
Γλωσσάρια  
Ελληνικά
Ξενόγλωσσα
Διεθνή Περιοδικά  
Επιστημονικά Περιοδικά ΠΕ
Εκπαίδευση Εκπ/κών  
Α.Ε.Ι.
Εξ Αποστάσεως Εκπ/ση
Θεσμοί Υποστήριξης  
Υπεύθυνοι Π.Ε. A/θμιας
Κέντρα Π.Ε.
Δίκτυα Π.Ε.
Γραφεία ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Υπεύθυνοι Π.Ε. B/θμιας
Ντοκιμαντέρ  
ΕΞΑΝΤΑΣ
Rodos Ecofilms Festival
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
TVXS - Ανεξάρτητη ενημέρωση
Doc On Air
Παιχνίδια  
Άλλα παιχνίδια
Ηλεκτρονικά παιχνίδια μάθησης
Πύλες Π.Ε.  
Ελληνικές
Ξενόγλωσσες
Φορείς - Οργανισμοί - Άλλα  
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Κέντρα Ενημέρωσης
Μουσεία Φυσικής Ιστορίας
Άλλα Μουσεία - Εκθέσεις
Διεθνείς Οργανισμοί
Κυβερνητικοί Οργανισμοί
Εταιρείες
Άλλοι χρήσιμοι ιστότοποι
Κατηγορίες Πολυμέσων
Flash
Video
Ξεχάσατε το Κωδικό σας?
Εγγραφή στη Πύλη!
 
 
Βιβλία \ Περιβάλλον και Αειφορία
Γη, ένας μικρός και εύθραυστος πλανήτης
Έκδοση:
Gutenberg | Έτος: 2014 | Views: 0
Συγγραφή:
Γεωργόπουλος, Α., Νικολάου, Κ., Δημητρίου, Α., Γαβριλάκης, Κ., Μπλιώνης, Γ.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό "εργαλείο" γι' αυτούς που θέλουν να έχουν μια συνολική άποψη για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του σήμερα. Καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε ν' αναλυθούν σχεδόν όλα τα θέματα που αφορούν τη σχέση Ανθρώπου και Πλανήτη. Στο πρώτο μέρος εξετάζονται τα φυσικά οικοσυστήματα, το δεύτερο μέρος του αναφέρεται στον πληθυσμό του πλανήτη, ενώ το τρίτο αναλύει τα προβλήματα διαχείρισης των φυσικών πόρων: ορυκτά καύσιμα και μέταλλα, δάση και υγρότοποι, άγρια ζωή, νερό, έδαφος, παραγωγή τροφής. Στο τέταρτο μέρος εξετάζονται οι μορφές ρύπανσης: αέρια, υδάτινη, ηχορύπανση. Ειδικά κεφάλαια αναφέρονται στο φαινόμενο θερμοκηπίου, στην τρύπα του όζοντος και την όξινη βροχή. Ταυτόχρονα υπάρχουν κάποιες έννοιες και θέματα που διατρέχουν όλο το βιβλίο, όπως η αειφορική ανάπτυξη, η σχέση Βορρά - Νότου και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Τεχνο-ατυχήματα και περιβάλλον
Έκδοση:
ΜΗ ΦΟΡΕΑΣ | Έτος: 2013 | Views: 0
Συγγραφή:
Μαλάκης, Ε.

Η αvάγκη για μια αρχική προσέγγιση της συσχέτισης των εννοιών του Περιβάλλοντος και των Tεχνο-ατυχημάτων πιθανόν να φαίνεται κάπως απομακρυσμένη αφού κατά κανόνα κυριαρχούν περιβαλλοντικά ζητήματα.Τα τεχνο-ατυχήματα αντιπροσωπεύουν μια κατηγορία εξαιρετικά κρίσιμων γεγονότων με καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά και για το φυσικό περιβάλλον. Το παρόν σύγγραμμα σκοπεύει να παρουσιάσει μια αρχική προσέγγιση μελέτης, αφού τέτοιας μορφής ατυχήματα δεν αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις σε ξεxωριστές ακολουθίες, αλλά διαδοχικά σημεία μιας ευρύτερης ακολουθίας μεγάλης κλίμακας τεχνολογικών αστοχιών σε επίπεδο οργανισμών που συσχετίζονται μεταξύ τους και επιφέρουν ισχυρές αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον.

Ο Πλανήτης μας στα Όριά του: Πώς θα Αποτρέψουμε την Περιβαλλοντική και Οικονομική Κρίση
Έκδοση:
Χρονικό | Έτος: 2011 | Views: 0
Συγγραφή:
Brown, L.R.
Μετάφραση:
Φουντούλης, Χ.

Είμαστε αντιμέτωποι με ζητήματα που είναι υπερβολικά πολύπλοκα και απαιτούν επείγουσες λύσεις. Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να σκεφτούμε τον πλανήτη στο σύνολό του και να διαμορφώσουμε πολιτικές που θα αναχαιτίσουν την καταστροφή του περιβάλλοντος και την οικονομική κατάρρευση. Το ερώτημα είναι: Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία πριν ο πλανήτη μας φθάσει και ξεπεράσει τα όρια του;

Βιοκλιματικές Εφαρμογές και Καινοτόμες Δράσεις για την Προστασία του Περιβάλλοντος
Έκδοση:
Α. Σταμούλη | Έτος: 2011 | Views: 0
Συγγραφή:
ΠΑΤΑΡΓΙΑΣ, Π, ΜΠΕΝΕΤΑΚΟΥ-ΚΕΦΑΛΑ, Π.

Το βιβλίο επιχειρεί να καταγράψει όλες τις βιοκλιματικές και καινοτόμες δράσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στα κτήρια και οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος με άμεσα αποτελέσματα στην εξοικονόμηση ενέργειας, υδάτινων πόρων και στην εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις συγκεκριμένες βιοκλιματικές και καινοτόμες δράσεις που εφαρμόστηκαν διαχρονικά σε ελληνικά σχολεία.

Κι αν όλα όσα λένε οι οικολόγοι δεν είναι αλήθεια;
Έκδοση:
Πόλις | Έτος: 2010 | Views: 0
Συγγραφή:
Jean de Kervasdoue
Μετάφραση:
Μιχαηλίδης, Α.

Ο πόλεμος, η πείνα, οι επιδημίες παραμένουν οι κύριες αιτίες των πρόωρων θανάτων, των χαμένων χρόνων ζωής, του φαινομένου των εγκαταλελειμμένων παιδιών στον πλανήτη. Η φύση σκοτώνει περισσότερο από την τεχνολογία, η οποία είναι και η μόνη που επιτρέπει την επιβίωση τόσων ανθρώπων πάνω στη Γη. O, τι μέχρι σήμερα ονομάζουμε «πρόοδο» είναι, πρώτα απ' όλα, μια μάχη κατά της «φύσης». Η κοινή μοίρα όλων των ανθρώπων, μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, ήταν η σιτοδεία, αν όχι η πείνα. Συνεχίζει μάλιστα να θερίζει τις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Φυσικά προϊόντα όπως το κώνειο, το όπιο και η κοκαΐνη δεν είναι εξ ορισμού καλά. Ενώ η προσθήκη μιας πολύ συγκεκριμένης ουσίας όπως είναι η χλωρίνη επέτρεψε τη βελτίωση της ποιότητας του νερού, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής κατά τον 19ο αιώνα.

Ευρωπαϊκή Ένωση και περιβάλλον
Έκδοση:
Εκδόσεις Ι. Σιδέρης | Έτος: 2010 | Views: 0
Συγγραφή:
Τσάλτας, Γ. Ι. , Πλατιάς, Χ.

"Σήμερα, οι νέες ανάγκες επιβάλλουν στην Κοινότητα νέα καθήκοντα. Το πιο σημαντικό είναι η ανάληψη μιας πολιτικής περιβάλλοντος, την οποία οφείλουν να στηρίζουν οι πολιτικές εμπορίου, βιομηχανίας και τεχνολογίας. Το ενδιαφέρον της Κοινότητας σ' αυτό τον τομέα απορρέει από τις υποχρεώσεις της, που προκύπτουν, αρχικά, με το άνοιγμα της Κοινής Αγοράς και με τη στήριξη των δικαίων προϋποθέσεων ανταγωνισμού. Η εμφάνιση εθνικών κανόνων που στοχεύουν στην πρόληψη χημικής και τεχνολογικής ρύπανσης μπορεί να ορθώσουν νέους φραγμούς στο εμπόριο και να τιμωρήσουν τις βιομηχανίες, στις χώρες εκείνες οι οποίες εφαρμόζουν πιο αυστηρές νομοθεσίες. Αυτό και μόνον αρκεί για να υποχρεωθεί η Κοινότητα να υιοθετήσει κοινοτικούς κανόνες."

Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές
Έκδοση:
Α. Σταμούλη | Έτος: 2010 | Views: 0
Συγγραφή:
Μουρτσιάδης, Α.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος επιχειρείται μια γενική εισαγωγή στους Οργανωμένους Υποδοχείς Βιομηχανίας. Στο δεύτερο μέρος, που αποτελεί και τον κορμό του βιβλίου, περιλαμβάνεται η αξιολόγηση των Β.Ε.ΠΕ. του ν.2545/97, ενώ στο τρίτο αναλύονται θέματα σχετικά με τα Περιβαλλοντικά Βιομηχανικά Πάρκα (Eco-Industrial Parks), τα οποία αποτελούν μια σύγχρονη προσέγγιση στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις των βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Δίνεται, εξάλλου, ιδιαίτερη έμφαση στις περιβαλλοντικές παραμέτρους της χωροθέτησης και πολεοδόμησης των Β.Ε.ΠΕ.

Που Βαδίζει η Γεωργία; Η Ιστορία, η Κρίση και το (Οικολογικό) Μέλλον του Αγροτικού Χώρου
Έκδοση:
Λιβάνη | Έτος: 2010 | Views: 0
Συγγραφή:
ΔΙΠΕ (Συλλογικός Τόμος)
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Ευθυμιόπουλος, Η., Μοδινός, Μ.

Το βιβλίο "Πού βαδίζει η γεωργία;" είναι το 12ο της σειράς του Θερινού Οκολογικού Πανεπιστημίου. Συνοψίζει την εξέλιξη του αγροτικού χώρου από τη νεολιθική επανάσταση μέχρι τις μέρες μας, ανατέμνει την κρίση και δίνει μια προοπτική μέσα από την οπτική της οικολογίας, καθώς, όπως γράφει και ο Λ. Λουλούδης, "Έχει πλέον οριστικά παρέλθει η εποχή κατά την οποία συγκεκριμένα προϊόντα, όπως το βαμβάκι, ο καπνός, η ελιά, τα σιτηρά επιδοτούνταν κατά παράβαση κάθε λογικής της αγοράς και τα οποία, μάλιστα, τα συντεχνιακά συμφέροντα του δικτύου αγροτικής πολιτικής υπερασπίζονταν ως τα μόνα, δήθεν, "μεσογειακά". Μια "άλλη γεωργία" ποιοτικών προϊόντων και, το κυριότερο, μια άλλη χωροταξία της γεωργίας προβάλλουν στον ορίζοντα της αγροτικής ανάπτυξης, συνδεδεμένες αφενός με τις πολυποίκιλες εδαφο-κλιματικές και οικονομικοκοινωνικές συνθήκες εξέλιξης της ελληνικής περιφέρειας και αφετέρου με τις εξειδικευμένες προτιμήσεις του συνειδητοποιημένου καταναλωτή που αναζητεί τη «διάκριση» και στο τρόπο διατροφής του. Είναι φαινομενικά παράδοξο αλλά "στο τέλος της ημέρας", όπως λένε οι αγγλοσάξωνες, αυτό που συνέβη με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και τις επιπτώσεις της στην αλλαγή της ευρωπαϊκής γεωργίας είναι ότι η πιεστική ώθηση της παγκοσμιοποίησης ανέδειξε τη χρησιμότητα της τοπικότητας. Αυτό που παραμένει ανεξήγητο είναι γιατί και πώς αλλάζουν οι προτιμήσεις του καταναλωτή. Όμως, καμία θεσμική αλλαγή της αγροτικής πολιτικής δεν θα μπορούσε να στεφθεί με επιτυχία αν δεν συμβάδιζε, λογικά, με μια αντίστοιχη αλλαγή στα διατροφικά ήθη".

Ecoδομείν: Βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων και εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Έκδοση:
Ψύχαλος | Έτος: 2009 | Views: 0
Συγγραφή:
Roaf, S., Fuentes, M., Thomas, S.

Ο πληρέστερος οδηγός για τον σχεδιασμό και τις τεχνικές της οικολογικής δόμησης και των εφαρμογών συστημάτων εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κατοικίες Μέσα από την παρουσίαση των πιο σύγχρονων και φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων που εφαρμόστηκαν σε διάφορες κατοικίες ανά τον κόσμο, το ecoδομείν αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο η βιοκλιματική αρχιτεκτονική εφαρμόζεται στην πράξη. Σε αυτή την έκδοση περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οικιακής κλίμακας και με τα δομικά υλικά χαμηλού περιβαλλοντικού αντίκτυπου, όπως είναι ο ασβέστης, ο πηλός και η κάνναβη. Τα σχέδια και η ανάλυσή των σύγχρονων οικολογικών κατοικιών από όλο τον κόσμο, που παρατίθενται στο τέλος του βιβλίου, προσφέρουν στους αναγνώστες τη δυνατότητα να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας μιας λειτουργικής οικολογικής κατοικίας.

Οικολογική Νοημοσύνη
Έκδοση:
Ελληνικά Γράμματα | Έτος: 2009 | Views: 0
Συγγραφή:
Goleman, D.
Μετάφραση:
Σταμπάκης, Ν.

Το βιβλίο καταγράφει αρχικά τις συνομιλίες του Γκόλμαν ως στοιχείο της προσωπικής του έρευνας με ειδικούς της βιομηχανικής οικολογίας, ενός καινούργιου επιστημονικού κλάδου με αντικείμενο ακριβώς τις αναλύσεις των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή και τη χρήση έως την τελική απόρριψη των προϊόντων. Στη συνέχεια εξετάζει τους λόγους για τους οποίους οι πληροφορίες αυτές παραμένουν συνήθως κρυμμένες από το ευρύ κοινό και υποστηρίζει τη λογική της "ριζικής διαφάνειας" εκ μέρους των εταιρειών. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας, οι συναισθηματικές αντιδράσεις των καταναλωτών στις αρνητικές συνέπειες στον πλανήτη από τη μη οικολογική παραγωγή των προϊόντων ενδέχεται να επηρεάσουν τις πωλήσεις. Με βάση αυτή τη διαπίστωση, ο Γκόλμαν, στο τελευταίο μέρος του βιβλίου, περνά από την ψυχολογία των αγοραστών στις στρατηγικές των πωλητών. Συνομιλεί με επιχειρηματίες που έχουν ήδη προβεί σε "οικολογικές" αλλαγές στην αλυσίδα παραγωγής των προϊόντων τους και επιχειρεί να ασκήσει θετική επίδραση προς αυτή κατεύθυνση σε άλλους που ακόμα διστάζουν.

Οικολογία: Έννοιες, εφαρμογές
Έκδοση:
Μεταίχμιο | Έτος: 2009 | Views: 0
Συγγραφή:
Molles, M.C. Jr.
Μετάφραση:
Γεωργιάδης, Θ.
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Γεωργιάδης, Θ.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το μέλλον του είδους μας εξαρτάται από το πόσο καλά κατανοούμε τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και του περιβάλλοντος. Το βιβλίο μάς εισάγει στη συναρπαστική επιστήμη της Οικολογίας. Δεν αποσκοπεί να δώσει απλώς στον φοιτητή και τον εκπαιδευτικό κάποιες οικολογικές γνώσεις αλλά να τους παρουσιάσει την ιστορική διαδρομή τους, τις προσπάθειες και τα επιστημονικά πειράματα που τις τεκμηρίωσαν, και να δείξει πώς οι αφηρημένες ιδέες και οι γενικές σχέσεις μπορούν να εφαρμοστούν στα οικολογικά προβλήματα. Στα είκοσι τρία κεφάλαιά του περιγράφονται και αναλύονται όλοι οι τομείς της Οικολογίας –από την επίδραση των οικολογικών παραγόντων στους οργανισμούς και τους πληθυσμούς έως τη δομή και τη λειτουργία των βιοκοινοτήτων και των οικοσυστημάτων–, όπως και η πλανητική οικολογία. Βιβλίο απαραίτητο για τους σπουδαστές της Οικολογίας και των Βιολογικών Επιστημών, καθώς και για τους διδάσκοντες του κλάδου αυτού.

Το μικρό βιβλίο του περιβάλλοντος
Έκδοση:
Μεταίχμιο | Έτος: 2009 | Views: 0
Συγγραφή:
Κουαρό, Κ.
Μετάφραση:
Χριστοπούλου, Ε.

Αγαπάς τα δέντρα και τα ζώα, τη βροχή και τη λιακάδα; Θυμώνεις με τα σκουπίδια; Πώς μπορείς να βοηθήσεις; Ανακύκλωσε τα σκουπίδια σου, εξοικονόμησε νερό, φρόντισε τη φύση και προστάτεψε τα ζώα! Κάνε την αρχή από το σπίτι σου!

Η Οικο-Νομία του Νερού
Έκδοση:
Ελληνικά Γράμματα | Έτος: 2009 | Views: 0
Συγγραφή:
ΔΙΠΕ (Συλλογικός Τόμος)
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Ευθυμιόπουλος, Η., Μοδινός, Μ.

Στο βιβλίο αυτό, το 11ο μιας σειράς που άρχισε με το Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο το 1998, γίνεται μια σημαντική προσπάθεια να ανασυνταχθεί το γνωστικό σώμα που διέπει τον τομέα των υδατικών πόρων. Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε να πάμε πολύ μακριά, στις υδραυλικές κοινωνίες της Μεσοποταμίας, στους λιμναίους οικισμούς του Δισπηλιού, στις δομές του Μινωϊκού πολιτισμού, στις κρήνες της μεγάλης παράδοσης του Ελληνισμού, κι από κει στις λίμνες, στα ποτάμια και τα υπόγεια νερά (δηλαδή στους φυσικούς πόρους) για να φτάσουμε στα σύγχρονα ζητήματα της εκπαίδευσης, της διαχείρισης, των συστημάτων παρακολούθησης της ποσότητας και της ποιότητας των νερών, των μεγάλων παρεμβάσεων στον υδρογραφικό χάρτη της χώρας, των λύσεων που προσφέρει η τεχνολογία (αφαλάτωση) για τον ιδιαίτερα κρίσιμο νησιωτικό χώρο. Μια προσπάθεια που αν μη τι άλλο, θέτει τις βάσεις για μια πιο υπεύθυνη πολιτική στο μέλλον.

Προστατεύω το περιβάλλον
Έκδοση:
ΣΑΒΒΑΛΑΣ | Έτος: 2009 | Views: 0
Συγγραφή:
Morris, N.

Το καθένα από τα βιβλία της σειράς "Μικροί Οικολόγοι" επικεντρώνεται σε θέµατα που αφορούν την οικολογική κρίση και τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται ο πλανήτης µας. Σκοπός τους είναι, µέσα από παραδείγµατα, εικόνες, γεγονότα και συναρπαστικές δραστηριότητες, να καλλιεργήσουν την οικολογική συνείδηση των παιδιών και να τα κινητοποιήσουν για τη διάσωση του πλανήτη!

Η ανακάλυψη και κατανόηση του περιβάλλοντος στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία
Έκδοση:
Καστανιώτη | Έτος: 2008 | Views: 0
Συγγραφή:
Μιχαλοπούλου, K., Χιωτάκη - Ευθυμάκη, E.

Η συγγραφή αυτού του βιβλίου στοχεύει να παροτρύνει τους νηπιαγωγούς να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών προσχολικής ηλικίας για τον εξωτερικό κόσμο που τα περιβάλλει, έτσι ώστε να τα υποβοηθήσουν να ανακαλύψουν, να διερευνήσουν, να γνωρίσουν και να κατανοήσουν το περιβάλλον τους.

Το κουτί της οικολογίας: Προστατεύω το περιβάλλον
Έκδοση:
ΣΑΒΒΑΛΑΣ | Έτος: 2008 | Views: 0
Συγγραφή:
Τουκματσής, Ν.

Το κουτί της οικολογίας µε τις 42 εικονογραφηµένες εκπαιδευτικές καρτέλες που περιέχει, θα βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση. Πίσω από κάθε καρτέλα θα βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες, οι οποίες θα αποτελέσουν εξαιρετική αφορµή για συζήτηση και προβληµατισµό σχετικά µε τους κινδύνους που αντιµετωπίζει το περιβάλλον, καθώς και τους τρόπους µε τους οποίους µπορούµε να το προστατέψουµε. Το κουτί της οικολογίας θα δείξει στα παιδιά µε τρόπο ευχάριστο πόσο σηµαντικό είναι να προστατεύουν το περιβάλλον, να σέβονται τη διαφορετικότητα και, πάνω απ’ όλα, να αγαπούν και να φροντίζουν τον ίδιο τους τον εαυτό.

1000 και 1 τρόποι για να σώσουμε τον πλανήτη: Πως να γιατρέψουμε και να αλλάξουμε τον κόσμο
Έκδοση:
Πατάκη | Έτος: 2008 | Views: 0
Συγγραφή:
Γιάρροου, Τζ.

Πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στη διατήρηση του πολυτιμότερου αγαθού που διαθέτουμε, τις κληρονομιάς των παιδιών μας; Η κλιματική αλλαγή και η εξάντληση των φυσικών πόρων απειλούν τον πλανήτη μας. Τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε την καταστροφή; Πολλά! -Τι να κάνω στην καθημερινή μου ζωή, ώστε να μη βλάπτω το φυσικό περιβάλλον; - Πως μπορώ να εστιάσω στα σοβαρά θέματα και να συμβάλω στη σωτηρία του πλανήτη -από το σπίτι, από το γραφείο, από οπουδήποτε;

Το Θαλάσσιο Περιβάλλον
Έκδοση:
Ελληνικά Γράμματα | Έτος: 2008 | Views: 0
Συγγραφή:
ΔΙΠΕ (Συλλογικός Τόμος)
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Ευθυμιόπουλος, Η., Μοδινός, Μ.

Στη Μεσόγειο η αύξηση της θερμοκρασίας συνδυαζόμενη με την κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ οδήγησε στην εισβολή ξενικών ειδών, που συχνά αποτελούν απειλή για τα τοπικά οικοσυστήματα. Σε παγκόσμια κλίμακα, η απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα οδηγεί στη μεταβολή της οξύτητας του ωκεανού, με δυσμενέστατες επιπτώσεις στην υδρόβια ζωή. Κάποιες αντιδράσεις του θαλάσσιου οικοσυστήματος (φυσικής και βιολογικής τάξεως) τείνουν να εξισορροπήσουν μερικά από τα παραπάνω καταστροφικά φαινόμενα, αλλά υπάρχουν επίσης αντιδράσεις που τείνουν να οδηγήσουν σε επιδείνωση της κατάστασης. Δεδομένης της κλίμακας και των ιδιοτήτων του ωκεανού, είναι σαφές ότι ο θάνατος της θάλασσας ισοδυναμεί με το τέλος του πλανήτη μας. Δεν αρκεί όμως να καταλήξουμε ότι επιβάλλεται μια καλύτερη κατανόηση των λειτουργιών που διέπουν το θαλάσσιο οικοσύστημα. Όλες οι αναλύσεις συντείνουν στο ότι με βάση τη σημερινή γνώση, υπάρχει ανάγκη άμεσης αντίδρασης. Επείγει η πολιτική δράση και η κοινωνική παρέμβαση με την παρέμβαση με την επιστημονική καθοδήγηση, για την αντιμετώπιση της χειρότερης κρίσης που αντιμετώπισε ποτέ ο πλανήτης.

Οικολογία: Εικονογραφημένος οδηγός
Έκδοση:
ΘΥΡΑΘΕΝ | Έτος: 2007 | Views: 0
Συγγραφή:
Κρόουλ, Σ., Ράνκιν, Ο.
Μετάφραση:
Αβραμίδης, Γ., Δεσποινιάδης, Κ.

Ένα βιβλίο που μας δείχνει ότι οικολογία σημαίνει απλώς «μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος» ή φυσιολατρία. Η οικολογία αφορά τους πάντες και όλα όσα συνθέτουν την καθημερινή μας ζωή, προπάντων τις αξίες μας, και το βιβλίο αυτό μας βοηθά να τα δούμε μέσα από ένα νέο πρίσμα.

Το αύριο εν κινδύνω: Φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές στην Ευρώπη και την Ελλάδα
Έκδοση:
Τυπωθήτω | Έτος: 2007 | Views: 0
Συγγραφή:
Σαπουντζάκη, Κ.

Στο συλλογικό αυτό τόμο γνωστοί ακαδημαϊκοί και ερευνητές από την Ευρώπη και την Ελλάδα αναλύουν εμπειρίες λειψυδρίας, σεισμικών καταστροφών, δασικών πυρκαγιών, τεχνολογικών ατυχημάτων και πλημμυρών, που αποτέλεσαν μεγάλα καταστροφικά γεγονότα-σταθμούς στις χώρες προέλευσής τους. Τα αναλύουν από ποικίλες επιστημονικές σκοπιές (του Γεωγράφου, του Γεωλόγου, του Περιβαλλοντολόγου, του Δασολόγου, του Μηχανικού, του Πολεοδόμου-Χωροτάκτη, του Κοινωνικού και του Πολιτικού Επιστήμονα), αναζητώντας τα μερίδια ευθύνης της φύσης και των ανθρώπινων κοινωνιών και κριτικάροντας τις εκ των προτέρων και εκ των υστέρων επιλογές των επαγγελματιών-επιστημόνων, των πολιτικο-διοικητικών υπεύθυνων αλλά και των ίδιων των πληγέντων. Ο αναγνώστης θα συναντήσει επιστημονικές αναπαραστάσεις των πλημμυρών του Κηφισού (2002) και του Μεγάλου Ρέματος της Ραφήνας (2004) αλλά και του Έλβα στη Δρέσδη της Γερμανίας (2002), της λειψυδρίας της Αθήνας αλλά και των ξηρασιών της Ιβηρικής Χερσονήσου, των σεισμικών καταστροφών της Αθήνας (1999) και της Καλαμάτας (1986) αλλά και του εν δυνάμει καταστρεπτικού αστικού σεισμικού κινδύνου που κρύβεται στις συνοικίες της Istanbul, της πυρκαγιάς σε δεξαμενή υγρών καυσίμων στο Buncefield δίπλα στο Λονδίνο (2005), των δασικών πυρκαγιών της Ραφήνας (2005) αλλά και εκείνων της Νότιας Γαλλίας (2003) και Πορτογαλίας (2003, 2005) που κατέληξαν σε απώλειες ζωής, εκατοντάδες καμένες κατοικίες και εκατοντάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα δάσους... Το βιβλίο προσφέρει άμεσες και έμμεσες απαντήσεις στα αυτονόητα ερωτήματα του αναγνώστη: Ποιος έφταιξε γι' αυτές τις τεράστιες α-φύσικες καταστροφές; Θα ήταν δυνατό να είχαν αποφευχθεί; Το μέλλον μάς επιφυλάσσει με νομοτελειακό τρόπο επανάληψη τραγικών εμπειριών καταστροφών όπως εκείνης του Αυγούστου 2007 στην Πελοπόννησο και την Εύβοια; Καθώς ζούμε σε έναν πολυ-κινδυνικό κόσμο, χρειαζόμαστε καλύτερους και περισσότερους διαχειριστές κινδύνων τόσο στο επίπεδο των ατομικών και ιδιωτικών πρακτικών όσο και σ’ εκείνο της πολιτικής καθοδήγησης και διακυβέρνησης των κοινωνικών συλλογικοτήτων. Το παρόν βιβλίο προσφέρει αυτή τη γνώση και συμβάλλει κυρίως στη συνειδητοποίηση ότι αυτό που διακυβεύεται σήμερα και πρέπει να διεκδικηθεί είναι η εν κινδύνω ατομική και συλλογική ασφάλεια.

Ορεινός Χώρος και Δάση
Έκδοση:
Ελληνικά Γράμματα | Έτος: 2007 | Views: 0
Συγγραφή:
ΔΙΠΕ (Συλλογικός Τόμος)
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Ευθυμιόπουλος, Η., Μοδινός, Μ.

Η εικόνα των βουνών που μας δίνουν οι αεροφωτογραφίες του 1945 και ορισμένες προπολεμικές μελέτες της δασικής υπηρεσίας δεν έχει μεγάλη σχέση με τη σημερινή. Τότε, τα βουνά ήταν συχνά ένας μαδημένος τόπος από τη βοσκή, την ξύλευση και τις διαβρώσεις. Σήμερα, είναι ένας κατάφυτος τουριστικός προορισμός. Αυτός ο ορεινός δασικός χώρος, το 60% της χέρσου, είναι η απόμακρη, απόκρημνη, δυσπρόσιτη φύση, με μοναδικά οικοσυστήματα και μεγαλειώδη τοπία: Ένα τεράστιο φυσικό κεφάλαιο που δεν αναλώθηκε και που είναι ως επί το πλείστον δημόσια κτήση, σε αντίθεση με τις μεγάλες πεδιάδες που τείνουν να γίνουν ένα βρώμικο δάπεδο εργοστασίου, με τις άναρχες αστικές περιοχές ή ακόμη με την παράκτια ζώνη, που απέκτησε ένα τσιμεντένιο τείχος, και τις νησιωτικές περιοχές που βουλιάζουν από τη δόμηση. Το ερώτημα πώς θα πρέπει να διαχειριστούμε τον ορεινό χώρο είναι πλέον καθυστερημένο, θα έπρεπε να είχε τεθεί τουλάχιστον 20 ή 30 χρόνια πριν. Πριν δηλαδή η άναρχη ανάπτυξη και ο τουρισμός της αδρεναλίνης αλώσουν και το τελευταίο αυτό καταφύγιο των μύθων και της άγριας ζωής.

Όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη μας!
Έκδοση:
ΣΑΒΒΑΛΑΣ | Έτος: 2007 | Views: 0
Συγγραφή:
Brownjohn, Ε.

Τι µπορούµε να κάνουµε για να γίνει ο πλανήτης µας πιο πράσινος, πιο υγιεινός και πιο ασφαλής; Ένα υπέροχο βιβλίο µε πληροφορίες για την ανακύκλωση, για την προστασία των δασών, των ποταµών και της ατµόσφαιρας, για την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων, για την εξοικονόµηση ενέργειας και πολλά άλλα. Το Πράσινο Παιχνίδι που περιλαµβάνεται διασκεδάζει τα παιδιά ενισχύοντας το οικολογικό µήνυµα του βιβλίου. Ένα πρωτότυπο βιβλίο µε παραθυράκια και κατασκευές, που θα βοηθήσει το παιδί να κατανοήσει πως όλοι µπορούµε και χρειάζεται να βοηθήσουµε για να αποφύγουµε την καταστροφή του περιβάλλοντος, την υπερθέρµανση του πλανήτη, τις δραµατικές αλλαγές του κλίµατος, κάνοντας µικρές αλλαγές στο σπίτι µας, στη συµπεριφορά µας, στον τρόπο που ψωνίζουµε ή µετακινούµαστε.

Το περιβάλλον
Έκδοση:
ΣΑΒΒΑΛΑΣ | Έτος: 2006 | Views: 0
Συγγραφή:
Roca, N.

Θα ήθελες να εξερευνήσεις τον πυθµένα των ωκεανών και να µάθεις τα µυστικά αυτού του απέραντου γαλάζιου κόσµου; Θα ήθελες να µάθεις πώς φτάνει στη Γη το φως των άστρων; Γνωρίζεις τι υπάρχει µέσα στα σύννεφα και ποιος είναι ο κύκλος του νερού; Έχεις παρατηρήσει τη µεγάλη ποικιλία φυτών και ζώων που υπάρχει στον πλανήτη µας; Η σειρά "Εµείς και ο κόσµος µας" σου δίνει τη δυνατότητα να µάθεις για τη Γη και το διάστηµα, τη φύση και το περιβάλλον, αλλά και τη θάλασσα και τον καιρό στον πλανήτη µας.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ
Έκδοση:
Gutenberg | Έτος: 2006 | Views: 0
Συγγραφή:
Γεωργόπουλος, Α.

Το βιβλίο αυτό σχεδιάστηκε ως σύντομος πανδέκτης των μέχρι σήμερα απόψεων πάνω στο σχετικά νέο πεδίο της περιβαλλοντικής ηθικής. Ηθελημένα γράφτηκε με τέτοιον τρόπο ώστε τα παραδοσιακά στρυφνά ηθικοφιλοσοφικά θέματα που περιέχονται, να μπορούν να διαβαστούν και από μη ειδήμονες. Συστήνεται σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα περιβαλλοντικά θέματα σήμερα (δημοσιογράφους, πολιτικούς, επιστήμονες, στελέχη επιχειρήσεων -γιατί όχι;- και φυσικά εκπαιδευτικούς αλλά και το ευρύτερο κοινό) και που αναζητούν κάποια διέξοδο από το σημερινό οικολογικό αδιέξοδο του πλανήτη.

Από τον Προμηθέα στα Negawatts
Έκδοση:
Ελληνικά Γράμματα | Έτος: 2006 | Views: 0
Συγγραφή:
ΔΙΠΕ (Συλλογικός Τόμος)
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Ευθυμιόπουλος, Η., Μοδινός, Μ.

Οι εμπειρογνώμονες, που υπήρξαν οι πνευματικοί πατέρες του «Κιότο» και άλλων διεθνών Συνθηκών, έχουν αποδεχθεί ότι η ανθρωπότητα τρελάθηκε, και ότι το «αναπτυξιακό μας μοντέλο» μοιάζει με ένα αυτοκίνητο που κινείται με 100χλμ/ώρα προς έναν τοίχο και εμείς δεν κάνουμε άλλο από να διαπιστώνουμε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ταχύτητα σε 97 χλμ/ώρα! Αλλά ποιος πολιτικός και ποια κυβέρνηση βιομηχανικής χώρας θα τολμούσε να αναγνωρίσει ότι ο τρόπος ζωής μας, η ενεργειακή σπατάλη και οι καταναλωτικές μας συνήθειες, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας και ίσως-ίσως και για τον παγκόσμιο πολιτισμό;

Οικολογία και καπιταλισμός
Έκδοση:
Μεταίχμιο | Έτος: 2005 | Views: 0
Συγγραφή:
Foster, J.M.
Μετάφραση:
Θεοδωρακάκου, Α.

Σε αυτό το βιβλίο ο Τζον Μπέλαμι Φόστερ καταπιάνεται με μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η καταστροφή των δασών, αλλά και με ζητήματα όπως τα τοξικά απόβλητα, η μη βιώσιμη ανάπτυξη, η αδυναμία των τεχνολογικών λύσεων να απαντήσουν στα οικολογικά προβλήματα, η απερήμωση, οι νέοι κίνδυνοι για την υγεία, το ζήτημα της υπέρμετρης αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού. Σύμφωνα με το συγγραφέα, γιΆ αυτή την υποβάθμιση του περιβάλλοντος ευθύνεται το επεκτατικό πνεύμα του καπιταλισμού. Η μετατροπή της γης και των πόρων της, καθώς και των ίδιων των ανθρώπινων αναγκών και της ανθρώπινης εργασίας, σε εμπόρευμα και η λογική της συνεχούς οικονομικής μεγέθυνσης αποτελούν τα αίτια για τα σημερινά οικολογικά προβλήματα. Η λύση θα βρεθεί όταν χρησιμοποιήσουμε τη γη με αγάπη και σεβασμό, ως μια κοινότητα στην οποία ανήκουμε. Κεντρικό ζήτημα είναι η αλλαγή της υπάρχουσας κοινωνικοοικονομικής δομής και η σύνδεση των οικολογικών προβλημάτων με τα ζητήματα της οικονομικής και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η Τέχνη της Οικολογίας και άλλα κείμενα οικολογικής προπαίδειας
Έκδοση:
Τυπωθήτω | Έτος: 2005 | Views: 0
Συγγραφή:
Παπαϊωάννου, Δ.

Όταν ο Ερνέστος Χέκελ, Γερμανός Βιολόγος και Δαρβινιστής, θεμελίωνε το 1866 την επιστήμη της Οικολογίας, δεν θα μπορούσε, φαντάζομαι, να διανοηθεί ότι μέσα σ' έναν αιώνα εκατομμύρια ζηλωτές σ' ολόκληρο τον πλανήτη, εραστές της φύσης, συντηρητιστές, ειρηνιστές, κατάλοιπα της εξέγερσης του '68, βετεράνοι της πολιτικής, θα δήλωναν αποφασισμένοι να εφαρμόσουν την προσέγγισή του, προκειμένου να σώσουν τον πλούτο της ζωής και το περιβάλλον της, μέσα από πολυάριθμες, διεκδικητικές, τοπικές και μη, οικολογικές και πράσινες πρωτοβουλίες. Αν η "Επιστήμη της Οικολογίας" ερευνά, διαπιστώνει και προτείνει, η "Τέχνη της Οικολογίας" προωθεί και εφαρμόζει τις αρχές της, με τη μορφή προσωπικού βιώματος και καθημερινής δουλειάς των μαχητών της στις πόλεις και τους δρόμους, στα κτίρια και τα εργοστάσια, στους αγρούς και τις φάρμες, στα βουνά και τις ακρογιαλιές, στα δάση και στους υγρότοπους, οι οποίοι συνιστούν έτσι το δυναμικό της σωτηρίας του πλανήτη, το άλας της γης, τους "Τεχνίτες της Οικολογίας"... Το έργο αυτό γράφτηκε για να καλύψει τη μεγάλη ανάγκη σε ευαισθητοποίηση και βιωματική κατανόηση βασικών αρχών, αυτό που οι παλιότεροι δάσκαλοι ονόμαζαν "Προπαίδεια", στον τομέα της Οικολογίας. Τα νέα παιδιά θα μπορέσουν έτσι να κατανοήσουν την Οικολογία αγαπώντας τη, με την έννοια της φράσης του ποιητή: "Πάρε μαζί σου το παιδί... και μάθε του να μελετά τα δέντρα".

Κτίριο & Περιβάλλον
Έκδοση:
Παπασωτηρίου | Έτος: 2005 | Views: 0
Συγγραφή:
Μπαλαράς, Κ., Ψωμάς, Σ., Γαβριήλ, Π.
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Ευθυμιόπουλος, Η.

Η οικολογική δράση είναι πριν απ' όλα υπόθεση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Ο σχεδιαστής ενός κτιρίου, ενός κτιριακού συγκροτήματος, ενός νέου οικισμού, είναι κατά παράδοσιν εκείνος που θα δώσει υπόσταση σε μια αφηρημένη σύλληψη, που θα λάβει υπόψιν του τις ανάγκες και τις διαθέσεις των χρηστών, που θα αναζητήσει συμβιβασμούς στο πλαίσιο της αγοράς και τα συνεκτιμήσει μεταξύ άλλων, το κόστος των υλικών, των εργατικών και του εξοπλισμού. Όμως σήμερα, αυτό δεν μπορεί να είναι πλέον έργο ενός ανθρώπου. Ο μεγάλος αριθμός των παραμέτρων που πρέπει να συνεκτιμηθούν και η πολυπλοκότητα των αποφάσεων, κάνουν αναγκαία την ύπαρξη μελετητικών ομάδων με πολλές και διαφορετικές ειδικότητες (τουλάχιστον για έργα κάποιου μεγέθους) και με χαρακτηριστικά διεπιστημονικότητας. Απαιτούνται γνώσεις στο τομέα της ενέργειας, της μικροκλιματικής (κατανόηση και έλεγχος του μικροπεριβάλλοντος), της φυσικής του κέλυφους (δυναμική των ανταλλαγών μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων), της ειδικής ακουστικής και ηχοπροστασίας, της πολεοδομίας, της συγκοινωνιολογίας κτλ. Απαιτείται ακόμη επίλυση ειδικών προβλημάτων όπως είναι (πιθανώς) η ανακύκλωση του νερού, η εναλλακτική διαχείριση των σκουπιδιών ή η εγκατάσταση ενός κεντρικού συστήματος ελέγχου των μηχανικών μερών και αυτοματισμών. Απαιτείται τέλος η χρήση ειδικών εργαλείων -όπως οι προσομοιωτές- ή και η επιστράτευση νέων μορφών χρηματοδότησης. Το βιβλίο αυτό, προϊόν συλλογικής και διεπιστημονικής προσπάθειας, είναι κάτι παραπάνω από ένα εγχειρίδιο. Είναι ένα κλειδί για το μέλλον.

Έδαφος: Ένας ολόκληρος κόσμος
Έκδοση:
Καλειδοσκόπιο | Έτος: 2005 | Views: 0
Συγγραφή:
Κουσκολέκα, Ν., Ταμπούκου, Α.

Καρπός πολύχρονης εργασίας, το εκπαιδευτικό πακέτο "Έδαφος - Ένας ολόκληρος κόσμος" έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην Περιβαλλοντική Αγωγή. Τα παιδιά ενημερώνονται, προβληματίζονται και ευαισθητοποιούνται γι' αυτόν τον ανεκτίμητης αξίας φυσικό πόρο. Ευχάριστο αλλά και επιστημονικά τεκμηριωμένο, το πλούσιο υλικό του κουτιού αποτελεί ένα πολύτιμο εφόδιο στην προσπάθεια των εκπαιδευτικών, αλλά και των γονιών, να προσεγγίσουν σφαιρικά το θέμα, ταξιδεύοντας μαζί με τα παιδιά στο μαγικό κόσμο του εδάφους.

Οικονομική Θεώρηση της Περιβαλλοντικής Προστασίας
Έκδοση:
Τυπωθήτω | Έτος: 2003 | Views: 0
Συγγραφή:
Μπίθας, Κ.

Η Οικονομική του Περιβάλλοντος αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της Οικονομικής Επιστήμης τα τελευταία χρόνια. Είναι δε εκείνος ο κλάδος που εκτός από την οικονομική ανάλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων ξαναδιατυπώνει θεμελιώδη ερωτήματα που άπτονται της Πολιτικής Οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό το παρόν βιβλίο παρουσιάζει μια συστηματική θεώρηση των βασικών αρχών και αναλύσεων της Οικονομικής του Περιβάλλοντος. Η θεώρηση αυτή είναι κατάλληλη τόσο για οικονομολόγους όσο και για περιβαλλοντικούς επιστήμονες, καθώς δεν προϋποθέτει τη συστηματική γνώση της οικονομικής θεωρίας.

Περιβάλλον και ανάπτυξη της υπαίθρου: Οικονομικές, γεωγραφικές και περιβαλλοντικές πτυχές
Έκδοση:
Θεμέλιο | Έτος: 2003 | Views: 0
Συγγραφή:
Μπεριάτος, Η., Ψαλτόπουλος, Δ.

Η υπόθεση της προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος απασχολεί, εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, τόσο την επιστημονική έρευνα όσο και τις εφαρμοσμένες πολιτικές σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι αγροτικές δραστηριότητες, με την παραδοσιακή έννοια, αλλά και γενικά οι νέες δραστηριότητες που σήμερα λαμβάνουν χώρα στην ύπαιθρο, με στόχο μια βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, είναι οργανικά και αναπόσπαστα συνδεδεμένες με την περιβαλλοντική φροντίδα. Η αρχή της πρόληψης και, κυρίως, το ισχύον δόγμα της ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής διάστασης σε όλες τις τομεακές πολιτικές αποτελεί τη βάση για την όποια κριτική θεώρηση των σχετικών περιβαλλοντικών ζητημάτων (δηλαδή των προβλημάτων ανά περιβαλλοντικό μέσο ή στοιχείο) που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης για το μέλλον της γεωργίας και του αγροτικού χώρου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο συγκεκριμένος συλλογικός τόμος αποσκοπεί να συμβάλλει στη σύγχρονη επιστημονική διερεύνηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων που αφορούν τη γεωργική δραστηριότητα και την ύπαιθρο χώρα, ιδιαίτερα ενόψει της "μετακίνησης" από το σταθερό πλαίσιο της ΚΑΠ στο νέο, αλλά ακόμα ατελές, πλαίσιο της ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Τα απορρίμματα στη ζωή μας
Έκδοση:
MIO-ECSDE | Έτος: 2003 | Views: 0
Συγγραφή:
Παπαδόπουλος Δ., Σκούλλος Μ.
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Υπεύθυνοι: Α. Αλάμπεη, Β. Μαλωτίδη

Το ελληνικό εκπαιδευτικό υλικό «Τα Απορρίμματα στη ζωή μας" αποτελείται από τρία μέρη: α. Το πρώτο μέρος απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να στηρίξει το έργο τους ως εκπαιδευτές και «συνεργάτες» των μαθητών. β. Το δεύτερο μέρος περιέχει χρήσιμες πληροφορίες και σημαντικά στοιχεία που μπορούν να διερευνηθούν κατά την εξέταση θεμάτων που σχετίζονται με τα απόβλητα, ή για να διεισδύσουν σε ορισμένες πτυχές. γ. Το τρίτο μέρος απευθύνεται στο μαθητή και είναι στην πραγματικότητα μια σειρά από συμπληρωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, πρακτική εργασία, πειράματα κλπ που ασχολούνται με το θέμα των απορριμμάτων από διάφορες πλευρές. Οι καθηγητές και οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν και να επικεντρωθούν στο έργο τους σε μερικά από όλα αυτά τα θέματα.

Οι δρόμοι της Αειφορίας
Έκδοση:
Ελληνικά Γράμματα | Έτος: 2003 | Views: 0
Συγγραφή:
ΔΙΠΕ (Συλλογικός Τόμος)
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Ευθυμιόπουλος, Η., Μοδινός, Μ.

Η αειφορία δεν εξαντλείται μόνο στην ηθική ρητορεία για την αναδιαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της φύσης και των ανθρώπων στον χώρο και τον χρόνο. Μπαίνει στα βαθιά νερά της οικονομικής επιστήμης και προτείνει νέα πρότυπα για την μέτρηση της ευημερίας. Το ΑΕΠ δεν είναι ο μοναδικός δείκτης της προόδου, ίσως είναι και απατηλός. Η ίδια η πρόοδος αμφισβητείται και επιχειρείται η αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από την ροή των αγαθών και την παραγωγή της ρύπανσης. [...]

Παγκοσμιοποίηση & Περιβάλλον
Έκδοση:
Ελληνικά Γράμματα | Έτος: 2002 | Views: 0
Συγγραφή:
ΔΙΠΕ (Συλλογικός Τόμος)
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Ευθυμιόπουλος, Η., Μοδινός, Μ.

Η ομοιόμορφη οικονομική επέκταση χωρίς όρια σε έναν γεωφυσικά, οικολογικά, εθνικά, κοινωνικά και πολιτικά ανομοιογενή και πεπερασμένο χώρο, όπως αυτή που προωθεί η νεοφιλελεύθερη ουτοπία, είναι ένα σχήμα οξύμωρο. Η απόρριψή της είναι προφανής, παραμένει ωστόσο φιλοσοφική. Για να γίνει πολιτική πρέπει να περάσουμε από το αφηρημένο στο συγκεκριμένο -μόνο που η μετάβαση αυτή είναι δύσκολη και απαιτεί προσεκτικά βήματα. Κάθε άτσαλα εκφραζόμενη αντίθεση στην οικονομική παγκοσμιοποίηση κινδυνεύει να μας ρίξει από τη Σκύλλα ενός καπιταλισμού χωρίς όρια στη Χάρυβδη ενός πολιτιστικού και οικονομικού επαρχιωτισμού χωρίς προοπτική. Το ένα τέρας έρχεται από ένα μέλλον, προς το οποίο δεν θέλουμε να βαδίσουμε, το άλλο τέρας επιστρέφει από ένα παρελθόν, από το οποίο θα επιθυμούσαμε να ξεφύγουμε. Τι να κάνουμε; Ας το συζητήσουμε. Προηγουμένως όμως, ας φτιάξουμε έναν κατάλογο των πραγμάτων, των τόπων, των συνηθειών, των τρόπων ζωής, των θεσμών, των μύθων, έστω, που μας αρέσουν και που θα θέλαμε να διατηρηθούν ή να αναπτυχθούν, όπως είναι ο κοσμοπολιτισμός, η πολυχρωμία, η πλανητική συνείδηση και η φρεσκάδα της "καλής" παγκοσμιοποίησης, και που δεν θα θέλαμε να δούμε να παρασύρονται και να ισοπεδώνονται από την πλημμυρίδα της "κακής".[...] (από τον πρόλογο του Μιχάλη Μοδινού)

Ενέργεια και Περιβάλλον
Έκδοση:
Τυπωθήτω | Έτος: 2002 | Views: 0
Συγγραφή:
Τσατήρης, Μ.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την αξιοποίηση πηγών ενέργειας, και ιδιαίτερα από τα ορυκτά καύσιμα, είναι από τα πλέον σημαντικά και κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν όλες τις χώρες του κόσμου και, φυσικά, την ανθρωπότητα σαν σύνολο. Με το βιβλίο αυτό, παρουσιάζονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων ως πηγών ενέργειας, καθώς και τα μέτρα για την αντιμετώπισή τους με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Σκοπός του βιβλίου είναι να δοθούν σε κάθε ενδιαφερόμενο τα απαραίτητα εκείνα εφόδια που θα του επιτρέψουν να μελετά και να εμβαθύνει και τελικά να μπορεί να αντιμετωπίζει και να επιλύει προβλήματα σχετιζόμενα με την ενέργεια και το περιβάλλον.

Περιβαλλοντική Ηθική
Έκδοση:
Gutenberg | Έτος: 2002 | Views: 0
Συγγραφή:
Γεωργόπουλος, Α.

O παρών τόμος έρχεται να φωτίσει πλευρές και διαστάσεις ζητημάτων που αναφύονται με περίπλοκο τρόπο στις αρθρώσεις της Περιβαλλοντικής Ηθικής με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση μέσα, επιπλέον, από τα τρία επίπεδα που συγκροτούν από κοινού το ίδιο το πεδίο της Περιβαλλοντικής Ηθικής: την ηθική (και την ηθική εκπαίδευση), τις αξίες (και την εκπαίδευση αξιών), την περιβαλλοντική εκπαίδευση (με την περιβαλλοντική ηθική και τις αξίες ως τμήματα του τρόπου με τον οποίο συγκροτεί τη φιλοσοφία της περί περιβάλλοντος και περί της εκπαίδευσης που το αφορά).

Αειφορική Γεωργία & Ανάπτυξη
Έκδοση:
Ζυγός | Έτος: 2002 | Views: 0
Συγγραφή:
Σιάρδος, Γ.Κ., Κουτσούρης, Α.Ε.

Το βιβλίο αυτό δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον εκπαιδευτικό και κοινωνικό χαρακτήρα της αειφορικής γεωργίας και στην ανθρωποκεντρική αντίληψή της. Επομένως ο αναγνώστης του θα εμπλουτίσει τις γνώσεις στην αειφορική γεωργία, θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα πλεονεκτήματα και τις προοπτικές της και θα προκληθεί να αναζητήσει συμπληρωματικές πηγές για την εφαρμογή της. Ηλίας Ελευθεροχωρινός Καθηγητής Ζιζανιολογίας Τμήματος Γεωπονίας Α.Π.Θ.

Ελιά και Λάδι στην Κρήτη
Έκδοση:
ΑΠΟΛΛΩΝ Α. Ε. | Έτος: 2002 | Views: 0
Συγγραφή:
ΣΕΔΗΚ-Πρακτικά Διεθνούς Συμποσίου
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
ΣΕΔΗΚ

Μια έκδοση με 224 σελίδες και 125 έγχρωμες φωτογραφίες που περιλαμβάνει τις εισηγήσεις έγκριτων επιστημόνων Καθηγητών Πανεπιστημίου, Αρχαιολόγων, Γιατρών, Συγγραφέων, Γεωπόνων, Οικονομολόγων, Ανθρώπων της Εκκλησίας, των Υπηρεσιών και των Συν/σμών καθώς και τα Συμπεράσματα και τις Προτάσεις που έγιναν στο Διεθνές Συμπόσιο Ελιά και Λάδι στην Κρήτη που οργάνωσε’ ο ΣΕΔΗΚ το 2002 στην Σητεία Η εκδοση φωτίζει έτσι το Παρελθόν το Παρόν και το Μέλλον της Ελαιοκομίας της Κρήτης από πολύπλευρες οπτικές, χρήσιμες για ανθρώπους που ενδιαφέρονται η σχετίζονται με την εκπαίδευση, τα γράμματα και τις τέχνες, την υγεία, το περιβάλλον και την Οικονομία του τόπου. Η έκδοση αυτή, συνεπώς απευθύνεται σε ένα ευρύ κύκλο επιστημόνων, εκπαιδευτικών, σπουδαστών, συνεταιριστών, επιχειρηματιών και απλών ανθρώπων που ενδιαφέρονται κατά τον ένα η άλλο τρόπο για την Ελιά και το Λάδι της Κρήτης. Ακόμη επειδη είναι αρκετα καλαίσθητη μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλο δωρο στις γιορτές σε μικρούς και μεγάλους. Ήδη η έκδοση εχει σχεδόν εξαντληθεί. Ωστοσο επειδή υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι οι οποίοι την αναζητούν από τον ΣΕΔΗΚ είτε απευθείας είτε μέσω της ιστοσελίδας του και προκειμένου να τους διευκολύνουμε, θεωρήσαμε σκόπιμο να διαθέσουμε τα εναπομένοντα αντίτυπα της έκδοσης μέσω των βιβλιοπωλείων και άλλων καταστηματων της Κρητης τα οποια αναφέρονται στην συνέχεια.

Οικολογία
Έκδοση:
Έλλα | Έτος: 2002 | Views: 0
Συγγραφή:
Βερεσόγλου, Δ.

Το Νερό στη Μεσόγειο
Έκδοση:
MIO-ECSDE | Έτος: 2002 | Views: 0
Συγγραφή:
Σκούλλος Μ., Αλάμπεη Η., Βαζαίου Σ., Μαλωτίδη Β., Μπουλουξή Α.

Βιώσιμες Πόλεις: Θεωρία - Πολιτική
Έκδοση:
Τυπωθήτω | Έτος: 2001 | Views: 0
Συγγραφή:
Μπίθας, Κ.

Η έκδοση του παρόντος βιβλίου συνεισφέρει στην επιστημονική διερεύνηση των συνθηκών της βιολογικά βιώσιμης πόλης. Η συνεισφορά γίνεται μέσω πρωτότυπων εργασιών από Έλληνες και αλλοδαπούς επιστήμονες με αξιοσημείωτη εμπειρία σε ζητήματα αστικού σχεδιασμού, οικονομικών του περιβάλλοντος, μεταφορών και ενέργειας. Αγγίζοντας την ακμή των παραπάνω πεδίων, το βιβλίο στοχεύει να αποτελέσει ένα εργαλείο για φοιτητές, επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και πολιτικούς που ασχολούνται με ζητήματα βιώσιμων πόλεων.

Ορεινα μονοπάτια στα Πομακοχώρια της Ξάνθης (φύση-ιστορία-πολιτισμός)
Έκδοση:
Παρατηρητής | Έτος: 2001 | Views: 0
Συγγραφή:
Ενιαίο Λύκειο Γλαύκης

Το βιβλίο αυτό είναι το αποτέλεσμα της εργασίας των μαθητών και μαθητριών του Ενιαίου Λυκείου Γλαύκης, που υλοποίησαν κατά το σχολικό έτος 2000-20001 πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο: «Ορεινά Μονοπάτια του Νομού Ξάνθης«. Κατά τη διάρκεια της εργασίας του, τα μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας κάλυψαν την ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Ξάνθης μελετώντας μια σειρά από θέματα. Με αφετηρία τη μελέτη του δικτύου των παλαιών ορεινών μονοπατιών, οδηγήθηκαν στην καταγραφή του τρόπου κατασκευής των καλντεριμιών, των πέτρινων γεφυριών αλλά και των παραδοσιακών οικισμών της περιοχής. Εκτός από τη μελέτη του δομημένου χώρου, με την εργασία τους ήρθαν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, καταγράφοντας τη βλάστηση των βουνών αλλά και την ορνιθοπανίδα και τα άγρια θηλαστικά της περιοχής (αρκούδα, λύκος, βίδρα κ.λ.π.). Επίσης κατέγραψαν τον πολιτισμό των ορεινών οικισμών, όπως εκδηλώνεται μέσα από τη γλώσσα, τις παροιμίες, τα κεντήματα, τις παραδοσιακές συνταγές, τα τραγούδια, τα παραδοσιακά επαγγέλματα κ.λ.π. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους παραδοσιακούς νερόμυλους, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία στην ορεινή Ξάνθη. Επίσης, μελέτησαν την ιστορία της Θράκης και προσπάθησαν να αναδείξουν σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα, όπως η Ρωμαϊκή Βραχυγραφία του Μίθρα στις Κάτω Θέρμες και το Βυζαντινό Φρούριο της Γλαύκης. Η εργασία των μαθητών και μαθητριών του Ενιαίου Λυκείου Γλαύκης ολοκληρώθηκε με την εθελοντική οδοσήμανση επιλεγμένων τμημάτων ορεινών μονοπατιών και με τη διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας προς το κοινό, με στόχο την ευαισθητοποίησή του για τις αξίες της διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το βιβλίο περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ζωγραφιές των μαθητών και χάρτες της περιοχής, έτσι ώστε να μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο βοήθημα για ένα οδοιπορικό στα πανέμορφα Πομακοχώρια της Ξάνθης.

Το μοντέλο της Οικολογίας
Έκδοση:
Καστανιώτη | Έτος: 2001 | Views: 0
Συγγραφή:
Μυταράς, Δ.

"Tο μοντέλο της οικολογίας" είναι ένα πρόγραμμα που ανιχνεύει πειραματικές μεθόδους διδασκαλίας. Xρηματοδοτείται από ερευνητικό πρόγραμμα της Aνωτάτης Σχολής Kαλών Tεχνών και εποπτεύεται από τον καθηγητή της σχολής Δημήτρη Mυταρά, ο οποίος συνεργάζεται με ομάδα τελειόφοιτων κυρίως φοιτητών της σχολής. Παρ' όλα αυτά, για την ολοκλήρωση της έρευνας συνεργάστηκαν και διάφοροι ειδικοί, που βοήθησαν όταν κρίθηκε αναγκαίο. H όλη έρευνα διαιρείται σε τρία μέρη: - Συλλογή σχετικών κειμένων και επισκέψεις (σε χώρους με οικολογικά προβλήματα - επιτόπου έρευνα και φωτογράφηση). - Aνάλυση και σχολιασμός των συγκεντρωθέντων στοιχείων. - Προτάσεις για δημιουργία καλλιτεχνικού έργου. H έρευνα δεν έχει επιστημονικό χαρακτήρα, αλλά προσπαθεί να προσεγγίσει το πρόβλημα μέσα από την προσωπική και άμεση ευαισθητοποιημένη επαφή. Στηρίζεται κυρίως στην εμπειρία και πολύ λιγότερο στις πληροφορίες. Προσπαθεί να εντοπίσει ήχους, οπτικές εντυπώσεις, την κίνηση, ακόμα και μυρωδιές, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ανιχνεύσει το κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον του χώρου. Mε αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα αλφάβητο ικανό να δημιουργήσει καλλιτεχνικό έργο ανάλογα με τις ικανότητες ενός εκάστου. Eκείνο που ενδιαφέρει κυρίως είναι η διαδρομή που ακολουθεί η έρευνα για να αναλύσει και στη συνέχεια να συνθέσει το καλλιτεχνικό έργο. Tα έργα που προκύπτουν στην τελευταία φάση απλώς παρατίθενται αναλυτικά με σχέδια και κείμενα χωρίς να σχολιάζονται. Tο επόμενο στάδιο, που είναι η πραγματοποίηση σε φυσική κλίμακα, δεν προβλέπεται από την παρούσα έρευνα. (Δημήτρης Μυταράς)

Προστασία του Περιβάλλοντος στο Βυζάντιο
Έκδοση:
Τυπωθήτω | Έτος: 2001 | Views: 0
Συγγραφή:
Χατζηφώτης Ιωάννης

Οι Βυζαντινοί έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος, αγαπούσαν τη χλωρίδα και την πανίδα, δεν επέτρεπαν να κρύβει ένα σπίτι τη θέα του άλλου είτε προς το βουνό είτε προς τη θάλασσα, στόλιζαν τις πόλεις τους με ωραίους κήπους, έκτιζαν τα μοναστήρια τους σε θαυμάσια φυσικά τοπία και απεικόνιζαν στην τέχνη τους πολλά θέματα από τον φυτικό και ζωικό κόσμο. Η Ορθοδοξία επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για τα οικολογικά προβλήματα με εκδηλώσεις, εκδόσεις, επιστημονικά συνέδρια, λατρευτικές συνάξεις, ειδικές παρεμβάσεις, θεωρώντας τον άνθρωπο διαχειριστή και όχι ιδιοκτήτη της Κτίσης, της Δημιουργίας, που οφείλει να παραδώσει αλώβητη στους επιγενομένους, χωρίς να την καταστρέφει. Πλούσια βιβλιογραφία αναφέρεται σ' αυτά.

Η οικογεωγραφία της Μεσογείου
Έκδοση:
ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ | Έτος: 2001 | Views: 0
Συγγραφή:
ΔΙΠΕ (Συλλογικός Τόμος)
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Μοδινός, Μ.

Η Μεσόγειος δεν είναι μία θάλασσα. Είναι ένα σύμπλεγμα θαλασσών κατάσπαρτων από μεγάλα και μικρά νησιά, τεμαχισμένων από χερσονήσους, οριοθετημένων από οροσειρές, πλαισιωμένων από απόκρημνες ακτές, εκβολές μεγάλων ποταμών και ελκυστικές ακρογιαλιές. Είναι ακόμη μια ενδοχώρα που έχει ποικίλως οριστεί, που νιώθει πάντως τις αύρες του Ατλαντικού, την καυτή ανάσα της Σαχάρας και τους παγωμένους ανέμους των Άλπεων και των Καρπαθίων. Είναι μια χερσαία λεκάνη αποροής και μια υδάτινη δεξαμενή που ορίζεται από τρεις ηπείρους και περιέχει ποικιλία κοινωνικών σχηματισμών, εκατοντάδες εθνοτήτων και γλωσσών, τρεις μείζονες θρησκείες. Είναι η θάλασσα της ελιάς και του πεύκου, του αμπελιού και της χουρμαδιάς, των εμπορικών και πολεμικών στόλων, των παράκτιων μητροπόλεων και των σύγχρονων τουριστικών συγκροτημάτων. Η ιστορία της δεν μπορεί να διαχωριστεί από τον στεριανό κόσμο που την περιβάλλει, "όπως δεν μπορούμε να αποσπάσουμε τον πηλό από τα χέρια του τεχνίτη που τον πλάθει", γράφει ο μεγάλος Γάλλος ιστορικός Φερνάν Μπρωντέλ. Και στον τόμο αυτό, όπως και στους προηγούμενους που κυκλοφόρησαν οι διαφορετικές επιστημονικές οπτικές γωνίες αναδεικνύουν τους κοινούς τους τόπους, αλλά και τις αποκλίσεις τους. Παρά πάντως την διαφορετικότητα των προσεγγίσεων, προσπάθεια του επιμελητή της έκδοσης ήταν να αναδειχθεί η δυνατότητα πραγμάτωσης της διεπιστημονικότητας, δηλαδή η σύλληψη του φαινομένου του σύνθετου αυτού γεωγραφικού χώρου στην ολότητά του. Ο χώρος και η ιστορία του, η κοινωνία και το περιβάλλον, εντέλει το αίτημα της βιωσιμότητας στην μεσογειακή λεκάνη, αναλύονται στις τρεις ενότητες του βιβλίου, από διαφορετικές οπτικές γωνίες και με ποικίλα αναλυτικά εργαλεία. Το συνθετικό προϊόν δίνει, ελπίζουμε, μια συνολική εικόνα της Μεσογείου ως προς την γεωγραφική διασπορά των προκλήσεων, των απειλών και των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων εντός του φυσικού περιγύρου, όπου αυτές βιώνονται.

Η Βιώσιμη Πόλη
Έκδοση:
ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ | Έτος: 2000 | Views: 0
Συγγραφή:
ΔΙΠΕ (Συλλογικός Τόμος)
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Μοδινός, Μ., Ευθυμιόπουλος, Η.

Είτε αποδέχεται κανείς είτε όχι την έννοια της βιωσιμότητας ως θεωρητική συμπύκνωση μακρόχρονων προβληματισμών θα πρέπει να δεχθεί ότι ο όρος προσφέρει θαυμάσιο έδαφος για συζήτηση, προβληματισμό και διατύπωση στρατηγικών κατευθύνσεων και επιμέρους πολιτικών. Η βιωσιμότητα, κατά την άποψη των επιμελητών αυτής της έκδοσης, έχει το προσόν να προσφέρει μια προοπτική, ένα εργαλείο για δράση, ίσως και ένα όραμα. Από την άποψη αυτή υπερβαίνει τις κριτικές, ενστάσεις και διαμαρτυρίες των νέων κοινωνικών κινημάτων και μπαίνει για τα καλά στα χωράφια της πολιτικής. Θέτοντας δηλαδή ως στόχο την «βιώσιμη πόλη» αφενός διαπραγματεύεσαι το περίγραμμα μιας ουτοπίας, αφετέρου όμως είσαι υποχρεωμένος να διαπραγματευθείς ζητήματα που άπτονται της υλικότερης μορφής της καθημερινότητας: ζητήματα ελεύθερου χρόνου και εργασίας, οικειοποίησης και χρήσης του δημοσίου χώρου, βελτίωσης των κυκλοφοριακών συνθηκών, επανασύστασης της γειτονιάς, μείωσης της ρύπανσης και του θορύβου, ανασυγκρότησης της φύσης μέσα στην πόλη και ακόμη ζητήματα αισθητικής, πολιτισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης που ακούγονται λιγότερο «καθημερινά» αλλά που είναι διεκδικήσιμα σε καθημερινή βάση. Το «βιώσιμο», έτσι οριζόμενο, εμφανίζεται ως το αντίθετο του «αβίωτου» και υπερβαίνει την απλή επιβίωση. Και στον τόμο αυτό, όπως και στους προηγούμενους που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις μας, στόχος παραμένει η ανάδειξη των τάσεων και των απόψεων στους διάφορους τομείς της οικολογικής σκέψης. Το ιδιαίτερο αντικείμενο είναι αυτή τη φορά η Βιώσιμη Πόλη. Η σύγχρονη πόλη μπορεί να ξαναγίνει βιώσιμη για τους σημερινούς κατοίκους της και αειφόρος για τις μελλοντικές γενιές; Όραμα ή ουτοπία, προγραμματική αρχή ή στόχος, η έννοια αυτή προσείλκυσε φέτος συνεισφορές από σημαντικούς επιστήμονες και ερευνητές που, αν και προέρχονται από διαφορετικούς ακαδημαϊκούς χώρους και διαθέτουν ίσως αποκλίνουσες εμπειρίες, εμφορούνται εντούτοις από κοινές αρχές και προβληματισμούς.

Περιβάλλον και Αναβάθμιση της Ποιότητας Ζωής: οι Κοινωνικές Αναπαραστάσεις του Περιβάλλοντος
Έκδοση:
Ελληνικά Γράμματα | Έτος: 2000 | Views: 0
Συγγραφή:
Κοσκινάς, Κ.

Οι κοινωνικές αναπαραστάσεις του περιβάλλοντος

Εισαγωγή στην Οικολογία
Έκδοση:
Τυπωθήτω | Έτος: 2000 | Views: 0
Συγγραφή:
Emberlin, J.C.
Μετάφραση:
Μελιάδου, Α.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί εισαγωγικό εγχειρίδιο που περιέχει όλα τα κύρια θέματα της Οικολογίας και αποσκοπεί στην απόκτηση βασικών γνώσεων από όσους θέλουν να έχουν άποψη και θέση απέναντι στα περιβαλλοντικά θέματα που ανακύπτουν σήμερα. Γράφτηκε για να διαβαστεί από όλους καθώς είναι αρκετά εκλαϊκευμένο -χωρίς να είναι απλοϊκό-, μπορεί, δηλαδή, να διαβαστεί άνετα και από μη ειδικούς, που έχουν ή θέλουν ν' αποκτήσουν μια σχέση με την Οικολογία και με βασικά περιβαλλοντικά θέματα.

Οικολογική Δόμηση
Έκδοση:
Ελληνικά Γράμματα | Έτος: 2000 | Views: 0
Συγγραφή:
ΔΙΠΕ (Συλλογικός Τόμος)
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Ευθυμιόπουλος, Η.

Η ανάγκη για μια διαφορετική διαχείριση της ενέργειας, καθώς και η επιδείνωση του περιβάλλοντος πολλών αστικών κέντρων, έφεραν στην επικαιρότητα τη συζήτηση για μια αλλαγή στην τεχνολογία της δόμησης. Αυτή η αλλαγή συναρτάται με τις έννοιες της αειφορίας και του οικολογικού σχεδιασμού των κτιρίων και των πόλεων. Η νέα αρχιτεκτονική, δεν ενδιαφέρεται μόνο για τις μορφές των κτιρίων και τα λειτουργικά τους χαρακτηριστικά, αλλά εισάγει μια νέα πρόταση για την ποιότητα των κατασκευών. Αναφέρεται στο μικροπεριβάλλον, στη σύσταση των υλικών, στη μείωση της παραγωγής ρύπων και αποβλήτων, στην εξοικονόμηση ενέργειας. Οι νέες προσεγγίσεις δεν αντιμετωπίζουν πια την ενέργεια ως ένα παράγοντα εξωτερικό, αλλά την κάνουν μέρος της ζωής και της δομής του κτιρίου. Η «παθητική» ηλιακή αρχιτεκτονική ξαναφέρνει στο προσκήνιο τη λαϊκή παράδοση με το χαγιάτι, το αίθριο, τα υπόσκαφα και τις πολλαπλές εκδοχές του κελύφους. [. . .]

Άνθρωπος και Περιβάλλον
Έκδοση:
Ι.Δ.ΕΚ.Ε. | Έτος: 2000 | Views: 0
Συγγραφή:
Υπ. Παιδείας –ΙΔΕΚΕ
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Μ. Μοδινός, Δ. Τσαντίλης

Τα Ερπετά της Ελλάδας και της Κύπρου
Έκδοση:
Μουσείο Γουλανδρή Φ.Ι. | Έτος: 2000 | Views: 0
Συγγραφή:
Ιωαννίδη, Γ., Δημητρόπουλου, Α.

Η έκδοση αυτή αποτελεί την πρώτη συστηματική καταγραφή του συνόλου των ερπετών που συναντώνται στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ο Αχιλλέας Δημητρόπουλος και ο Γιάννης Ιωαννίδης ύστερα από μακροχρόνια μελέτη συγκέντρωσαν το υλικό του βιβλίου που είναι και το πρώτο εγχειρίδιο αναγνώρισης των ερπετών στις δύο χώρες. Τονίζεται η αισθητική προσέγγιση με την παρουσία λεπτομερών σχεδίων και πλούσιου φωτογραφικού υλικού. Για πρώτη φορά καταγράφονται οι περισσότερες από τις τοπικές ονομασίες, πολλές από τις οποίες έχουν τη ρίζα τους στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Αναφέρονται επίσης πολλές από τις παραδόσεις του αρχαίου και του σύγχρονου κόσμου σχετικά με τα ερπετά. [...]

Λεξικό Περιβαλλοντικών- Αρχαιολογικών Όρων
Έκδοση:
Ελληνικά Γράμματα | Έτος: 2000 | Views: 0
Συγγραφή:
Καραλή, Λ.

Με σύντομη ιστορία της αρχαιολογίας αγγλοελληνικό, ελληνοαγγλικό, ερμηνευτικό

Ελαφροπάτητα - Τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να προστατεύσει το περιβάλλον
Έκδοση:
Λιβάνη | Έτος: 2000 | Views: 0
Συγγραφή:
Βασιλάκης, Κ.

Το βιβλίο αυτό έχει στόχο την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης και την ανάδειξη της ευθύνης που έχουμε όλοι σε προσωπικό επίπεδο για τη σωτηρία του πλανήτη. Μέσα από την παρουσίαση τρόπων προσωπικης δράσης, στοχεύει να ενεργοποιήσει τον πολίτη και να δείξει το πώς ο καθένας μας μπορεί να επιδράσει θετικότερα στο περιβάλλον

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ: Επιπτώσεις Έργων και Δραστηριότητων στα Πτηνά και τους Βιοτόπους τους
Έκδοση:
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία | Έτος: 1999 | Views: 0
Συγγραφή:
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Διονυσία Χατζηλάκου

Καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό που υπήρχε στην επιστημονική τεκμηριωμένη εκτίμηση των επιπτώσεων που έχουν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις (έργα υποδομής, διάφορες δραστηριότητες) στα πουλιά και τους βιοτόπους τους, δημιουργεί μια επιστημονική και τεχνική υποδομή σε θέματα διαχείρισης της ορνιθοπανίδας, αποτελώντας ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους όσοι ασχολούνται με περιβαλλοντικά θέματα στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα (υπηρεσίες, μελετητές περιβαλλοντικές οργανώσεις, ιδιώτες κ.α.). Στόχος του Συνοπτικού Οδηγού είναι να συμβάλλει στη βελτίωση της τεκμηρίωσης των ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, των Υπουργικών Αποφάσεων για την προστασία σημαντικών βιοτόπων (Περιοχών Ειδκής Προστασίας - SPAs, Ειδικά Προστατευόμενων Περιοχών - SACs) και των Υπουργικών Αποφάσεων για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων προκειμένου για σχεδιαζόμενα αναπτυξιακά έργα και δραστηριότητες.

Βιώσιμη Αλιεία
Έκδοση:
Δ.Ι.Π.Ε. | Έτος: 1999 | Views: 0
Συγγραφή:
ΔΙΠΕ
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Ηλίας Ευθυμιόπουλος, Λίλα Λεοντίδου

Bird Watching: Στο Μαγικό Κόσμο των Πουλιών
Έκδοση:
Ελληνικά Γράμματα | Έτος: 1999 | Views: 0
Συγγραφή:
Τσούνης, Γ.

Η Φύση στην Οικολογία
Έκδοση:
ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ | Έτος: 1999 | Views: 0
Συγγραφή:
ΔΙΠΕ (Συλλογικός Τόμος)
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Μοδινός, Μ., Ευθυμιόπουλος, Η.

Κύριο και κτήτορα του φυσικού κόσμου ήθελε ο Καρτέσιος τον άνθρωπο, που με τη δύναμη της λογικής, την επιστήμη και τις τεχνικές του είναι σε θέση - και οφείλει - να τιθασεύσει την άγρια φύση. Και πράγματι, η ιστορία του βιομηχανικού πολιτισμού δείχνει ότι η φιλοσοφική αυτή θέση απετέλεσε τον σκληρό πυρήνα της ιδεολογίας της προόδου που κυριάρχησε τους επόμενους δυόμισι αιώνες. Αναπόσπαστο μέρος της Γαίας, του ζωντανού πλανήτη, που συνενώνει τα έμβια όντα, τον αέρα, τις θάλασσες, τα πετρώματα σε έναν ενιαίο και αδιαίρετο «υπερορ-γανισμό», θέλουν από την πλευρά τους τον άνθρωπο ο James Lovelock και οι σύγχρονοι οπαδοί της «βαθιάς οικολογίας». Η αντίθεση ανάμεσα στις δύο απόψεις είναι εμφανής. Είναι όμως και παραπλα-νητική γιατί και οι δύο αυτές ακραίες θέσεις οδηγούν κατά παράδοξο τρόπο σε πανομοιότυπα συμπεράσματα ως προς την πρακτική στάση και την ευθύνη του ανθρώπου απέναντι στη φύση, τα οποία, με τα σημερινά δεδομένα - και λίγο κοινό νου -, θα δυσκολευόταν κανείς να αποδεχθεί: Κύριος και κτήτωρ ή ταπεινό μέρος του φυσικού κόσμου, ο άνθρωπος απαλλάσσεται και στις δύο περιπτώσεις από την ευθύνη που φέρει για τις καταστροφές που προκαλούν οι δραστηριότητές του στη φύση. Και στον τόμο αυτό, όπως και στους προηγούμενους που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας, στόχος παραμένει η ανάδειξη των τάσεων και των απόψεων στους διάφορους τομείς της οικολογικής σκέψης. Το ιδιαίτερο αντικείμενο είναι αυτή τη φορά η Φύση. Μια έννοια τόσο κοινή, όσο και απρόσιτη, αφού πολλές από τις εκδοχές της παραμένουν ακόμη άγνωστες και αδιευκρίνιστες. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα προλάβουμε να την μελετήσουμε (και επομένως να την προστατεύσουμε) πριν είναι πολύ αργά. Πριν δηλαδή ο σύγχρονος άνθρωπος τη θυσιάσει στον βωμό μιας ραγδαίας επερχόμενης αστικοποίησης. Μερικοί από τους πιο έγκυρους συγγραφείς-μελετητές του οικολογικού χώρου καταθέτουν εδώ τη δική τους απάντηση.

Λογία Οικολογία: Η Επιστήμη της Φύσης μεταξύ Κοινωνίας και Πολιτικής
Έκδοση:
Τυπωθήτω | Έτος: 1999 | Views: 0
Συγγραφή:
Τρούμπης, Α.

Η φύση στην Ελλάδα μεταβάλλεται δραστικά• οι εντατικές ανθρώπινες δραστηριότητες σε όλους τους τομείς της παραγωγής μεγάλης κλίμακας διαβρώνουν με ταχείς ρυθμούς την οικολογική αξία της. Παράλληλα, οι μικρής κλίμακας αλλαγές στους τύπους χρήσης γης οδηγούν σε διαφοροποιήσεις των χωρικών μορφωμάτων του τοπίου, σε μεταβολές στην ποικιλία του, καθώς και στον συνολικό πλούτο της βιολογικής ποικιλότητας. Στο κοινωνικό επίπεδο η συγκεχυμένη και αδιαφοροποίητη χρήση των εννοιών "Οικολογία", "Περιβαλλοντική Επιστήμη", "Φύση" και "Περιβάλλον" οδηγεί αναπόφευκτα σε περιορισμένη αντίληψη της κοινής γνώμης για τη φύση και σε έλλειψη κατανόησης του ρόλου της επιστήμης στην περιβαλλοντική διαχείριση. Αυτή η δισυπόστατη οικολογική πραγματικότητα -τη φυσική και την κοινωνική- τέμνει στο βιβλίο του ο συγγραφέας για να φωτίσει τα προβλήματα ορισμού, μεθόδου και πολιτικής που αναδύονται από τη σχέση Φύση και Περιβάλλον• ωστόσο διερευνά αν υπάρχει επιστημολογική κρίση στην Οικολογία, κι αν ναι, ποια είναι αυτή και ποια τα αίτια που την προκαλούν. Η απάντηση που προτείνεται στηρίζεται στις ασυμβατότητες μεταξύ επιστήμης και πολιτικής, στη διαπίστωση της αποκοινωνικοποίησης της φύσης και στην απομάκρυνση της βασικής θεωρίας της Οικολογίας από τις καταβολές της στη Φυσική Ιστορία.

Βιώνοντας στο Περιβάλλον Ι: Αρχές Περιβαλλοντικών Επιστημών
Έκδοση:
ΙΩΝ | Έτος: 1999 | Views: 0
Συγγραφή:
G. Tyler Miller, Jr
Μετάφραση:
Ταλαντοπούλου, Μ.
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Παυλόπουλος, Κ.

Αυτό το βιβλίο σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί σε εισαγωγικά μαθήματα της περιβαλλοντικής επιστήμης. Θεωρεί και χειρίζεται την περιβαλλοντική επιστήμη ως "διεπιστημονική σπουδή", που συνδυάζει γνώμες και πληροφορίες από τις φυσικές επιστήμες, όπως τη βιολογία και τη γεωλογία και από τις κοινωνικές επιστήμες, όπως οικονομία, πολιτική και ηθική, για να δώσει μία γενική εικόνα του πως λειτουργεί η φύση και πως τα πάντα αλληλοσυνδέονται. Η μελέτη των σχέσεων της φύσης εξετάζει το πώς το περιβάλλον επιδέχεται χρήσης και κατάχρησης και τι μπορεί να κάνει ο καθένας για να το προστατεύσει και να το βελτιώσει, τόσο για τον εαυτό του και τις μελλοντικές γενιές, όσο και για τα υπόλοιπα όντα. Σ αυτό το βιβλίο παρέχονται επιστημονικοί κανόνες, αρχές, μοντέλα και απόψεις που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα προβλήματα του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και τις πιθανές λύσεις τους, καθώς και το πώς συνδέονται αυτές οι απόψεις, τα προβλήματα και οι λύσεις. Αυτό το βιβλίο αποτελεί ενιαία μελέτη των περιβαλλοντικών προβλημάτων, των σχέσεων και των λύσεων.

Το Πρόβλημα των Απορριμμάτων και οι Λύσεις του
Έκδοση:
Κ.Π.Ε. Σουφλίου | Έτος: 1998 | Views: 0
Συγγραφή:
Βουδρισλής, Ν.
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Καλαϊτζής, Γ.

Οικολογία και Επιστήμες του Περιβάλλοντος
Έκδοση:
ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ | Έτος: 1998 | Views: 0
Συγγραφή:
ΔΙΠΕ (Συλλογικός Τόμος)
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Μοδινός, Μ., Ευθυμιόπουλος, Η.

Η οικολογία είναι πλέον κοινωνικό κίνημα, κοσμολογία και επιστημονική ήπειρος. Το ενδιαφέρον όμως είναι, ότι στο επίπεδο άσκησης της πολιτικής, η διαχειριστική σκοπιά της οικολογίας είναι αυτή που καθημερινά όλο και περισσότερο κυριαρχεί. Ασφαλώς το οικολογικό κίνημα και οι γνώσεις για το περιβάλλον δεν παύουν να επεκτείνονται διαρκώς, αλλά, στη μετά το Ρίο εποχή, είναι η «μεγα-διαχείριση» των διεθνών οργανισμών που κερδίζει έδαφος, βαδίζοντας πλάι-πλάι με την «αειφόρο ανάπτυξη». Το πόσο επιτυχημένο θα αποδειχθεί αυτό το μοντέλο του ιστορικού συμβιβασμού μεταξύ της οικολογίας και της ανάπτυξης, απομένει να το δούμε εν μέσω μιας ενδιαφέρουσας επιστη¬μονικής και θεωρητικής διαμάχης. Οι εκδόσεις «Στοχαστής» ξεκίνησαν το 1986 μιαν οικολογική σειρά βιβλίων, όταν η οικολογική σκέψη στην Ελλάδα έκανε τα πρώτα δειλά βήματά της. Σήμερα, ο «Στοχαστής», σε συνεργασία με το «Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών», παρουσιάζει μέσω μιας νέας σειράς βιβλίων σαν αυτό που κρατάτε στα χέρια σας, σημαντικές πλευρές και πτυχές αυτού που θα αποκαλούσαμε σύγχρονη οικολογική σκέψη. Χωρίς αυταπάτες για τα όρια του εγχειρήματος αλλά και με επίγνωση ότι η οικολογική προβληματική έχει πλέον περισσότερο εξαπλωθεί, εμπλουτιστεί και δοκιμαστεί και ελπίζουμε, κατ’ επέκτασιν, ωριμάσει.

Βελτίωση και Διαχείριση Φυσικών Βοσκοτόπων
Έκδοση:
Α. Σταμούλη | Έτος: 1998 | Views: 0
Συγγραφή:
Σαρλής, Γ.Π.

Χρήσιμα στοιχεία για τη χλωρίδα, τη δυναμική βλάστησης και την ορθολογική διαχείριση των ελληνικών βοσκοτόπων, τις ποσοτικές και ποιοτικές μεθόδους ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας και γενικά της εγχώριας κτηνοτροφίας.

Η κατάσταση του Πλανήτη 1998
Έκδοση:
Δ.Ι.Π.Ε. | Έτος: 1998 | Views: 0
Συγγραφή:
Worldwatch Institute
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Μ. Μοδινός

Τα Αγριολούλουδα της Ελλάδας
Έκδοση:
Μουσείο Γουλανδρή Φ.Ι. | Έτος: 1998 | Views: 0
Συγγραφή:
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Κωνσταντίνου Γουλιμή, W. T. Stearn

Έκδοση του Μουσείου στην αγγλική γλώσσα του 1968. Περιλαμβάνει 114 ζωγραφικές απεικονίσεις αγριολούλουδων από την Νίκη Γουλανδρή. Τα κείμενα για τα αγριολούλουδα είναι του ερασιτέχνη βοτανικού και συλλέκτη Κωνσταντίνου Γουλιμή και η επιστημονική επιμέλεια είναι του W. T. Stearn. Κυκλοφορεί και η εμπλουτισμένη και αναθεωρημένη έκδοση του 2009, στα ελληνικά με τίτλο "Ελληνικά Αγριολούλουδα" και στα αγγλικά "Wild Flowers of Greece". Σελίδες XXXII, 208.

Η Θεσσαλονίκη των Πουλιών
Έκδοση:
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία | Έτος: 1997 | Views: 0
Συγγραφή:
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Μια νέα και πρωτότυπη έκδοση αφιερωμένη στα πουλιά έρχεται να εμπλουτίσει τα γραπτά κείμενα που αναφέρονται στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τη "Θεσσαλονίκη των πουλιών", ένα βιβλίο που εκδόθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με την υποστήριξη του οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 97" και αναφέρεται αποκλειστικά στα πουλιά που μπορεί να παρατηρήσει κανείς στην πόλη. Μέχρι 85 διαφορετικά είδη πουλιών από τα 422 που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα απαντώνται στη Θεσσαλονίκη, αριθμός πολύ μεγάλος αν αναλογιστούμε οτι μιλάμε για μεγάλο αστικό κέντρο που ωστόσο, λόγω γεωγραφικής θέσης και κλίματος, είναι μοναδικό, με Αργυροπελεκάνους να κολυμπούν στην παραλία το χειμώνα και Τσαλαπετεινούς να φωλιάζουν στα τείχη της παλιάς πόλης το καλοκαίρι. Το βιβλίο προτείνειένα ορνιθολογικό περίπατο στην πόλη. Ξεκινώντας από την πανεπιστημιούπολη συνεχίζει στην Ανω Πόλη, στο Τείχος και στις αυλές των παλαιών σπιτιών, κατεβαίνει περνώντας από τα πιο όμορφα και πράσινα μέρη, από τη Ροτόντα, την Αγία Σοφία, τη Ρωμαϊκή Αγορά και την πλατεία δικαστηρίων και κατηφορίζοντας την οδό Αριστοτέλους, φτάνει τελικά στη παραλία, για την οποία υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά. Με απαλές ζωγραφιές και καλογραμμένο κείμενο, το βιβλίο αναφέρεται στα διαφορετικά πουλιά που μπορεί κανείς να συναντήσει στην πόλη σε διαφορετικές εποχές του έτους, σε αυτά που κατοικούν μόνιμα και στους τυχαίους ταξιδιώτες που απλά περνάνε κατά την περίοδο της μετανάστευσης (Ανοιξη και Φθινόπωρο). Αν θέλετε λοιπόν να δείτε τη Θεσσαλονίκη με άλλα μάτια, να ανακαλύψετε χρώματα, φτερά και τιτιβίσματα σε κάθε απομονωμένη γωνιά της, αφήστε τη Θεσσαλονίκη των πουλιών να σας οδηγήσει σε έναν άλλο κόσμο όπου πολιτισμός και άγρια ζωή συνυπάρχουν.

Η κατάσταση του Πλανήτη 1997
Έκδοση:
ΣΑΒΒΑΛΑΣ | Έτος: 1997 | Views: 0
Συγγραφή:
Worldwatch Institute
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Μ. Μοδινός

Πέντε χρόνια μετά το Ρίο, είμαστε όλοι λίγο σοφότεροι. Είτε βλέπουμε την επιτευχθείσα πρόοδο ως μισοάδειο είτε ως μισογεμάτο ποτήρι, είμαστε αναγκασμένοι να παραδεχθούμε ότι η εποχή της αθωότητας και των απλοϊκών πεποιθήσεων του οικολογικού κινήματος έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η προστασία του περιβάλλοντος έχει ήδη ενσωματωθεί στα προγράμματα των κομμάτων, των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών. Η διαπλοκή οικονομίας και οικολογίας έχει γίνει πασιφανής. Η οικουμενικότητα των οικολογικών ζητημάτων έχει γίνει πασιφανής. Η οικουμενικότητα των οικολογικών ζητημάτων έχει τεκμηριωθεί. Και οι δυσχέρειες στην επίλυσή τους έχουν γίνει σαφέστερες, υπό το φως των διαρκώς οξυνόμενων κοινωνικών αντιθέσεων και ανισοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρά, όμως, τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προσδοκιών που γέννησε η υπογραφή δύο μειζόνων συμβάσεων προστασίας (για την κλιματική αλλαγή και την προστασία της βιοποικιλότητας), υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι ο τροχός αρχίζει να γυρίζει προς τη σωστή κατεύθυνση. Παρά δε τα ισχυρότατα συμφέροντα που αντιπαλεύουν τις πολιτικές προστασίας των φυσικών πόρων, δεν αποκλείεται στις αρχές του επόμενου αιώνα να δούμε διαφορετικές ενεργειακές πολιτικές, νέες προσεγγίσεις στη χρήση της βιοποικιλότητας, καθώς και νέες απόψεις για την προστασία των φυσικών θυλάκων να υλοποιούνται. Μιχάλης Μοδινός

Περιγραφικό Λεξικό των Πουλιών της Ελλάδας
Έκδοση:
Μουσείο Γουλανδρή Φ.Ι. | Έτος: 1997 | Views: 0
Συγγραφή:
Απαλόδημος, Ν.

Δίγλωσση έκδοση (ελληνικά - αγγλικά), που περιλαμβάνει όλα τα πουλιά που συναντώνται στην Ελλάδα, τις επιστημονικές, κοινές και τοπικές ονομασίες τους, περιγραφές στα ελληνικά και αγγλικά, καθώς και ευρετήριο ελληνικών, λατινικών και αγγλικών ονομάτων. Η ιδιαίτερα λεπτομερής εικονογράφηση από τον Αχιλλέα Δημητρόπουλο, βοηθάει στην αναγνώριση του κάθε είδους. Για περισσότερη έμφαση, το βιβλίο περιλαμβάνει ένθετο με 8 έγχρωμους πίνακες. Εδώ περιλαμβάνονται ειδικές ομάδες πουλιών, όπως τα απειλούμενα, τα εξαφανισθέντα, εκείνα που επισκέπτονται σπάνια ή τυχαία την Ελλάδα, κ.α. Η γνώση περισσότερων από 420 είδη πουλιών, που ζουν μόνιμα, φωλιάζουν, επισκέπτονται ή περνούν ως μετανάστες από τη χώρα μας, θα βοηθήσει στη συνειδητοποίηση της ανάγκης προστασίας τους, αλλά ταυτόχρονα και στην προστασία των βιοτόπων τους, η οποία αποτελεί θεμελιώδη σκοπό του Μουσείου. Σελίδες 415.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΦυσικό περιβάλλον, Ιστορία, Μνημεία, Οικολογικές και Πολιτιστικές Διαδρομές
Έκδοση:
ΤΕΔΚ Ν. Αιτωλ/νίας - ΕΕΤΑΑ | Έτος: 1997 | Views: 0
Συγγραφή:
ΤΕΔΚ Ν. Αιτωλοακαρνανίας - ΕΕΤΑΑ

Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τουριστικό οδηγό. Μεγαλοπρεπείς ορεινοί όγκοι, δάση με κεφαλλονίτικα έλατα και οξυές, πουλιά που οι ποικιλίες τους ξεπερνούν τα 200 είδη, υγροβιότοποι με περισσότερα από 300 είδη βλάστησης, λίμνες και λιμνοθάλασσες, ποτάμια, αμμώδεις παρθένες ακτές που το πράσινο φτάνει μέχρι τη θαλάσσα, συμπλέγματα νησίδων, σπήλαια και ιαματικές πηγές αλλά και αρχαιολογικοί χώροι, μεσαιωνικά και βυζαντινά κάστρα, παλαιοχριστιανικές βασιλικές και μοναστήρια με αξιόλογες τοιχογραφίες, μουσεία, μνημεία, ιστορικοί χώροι και παραδοσιακοί οικισμοί, ένα μωσαϊκό από χιλιάδες χρώματα ενός ξεχωριστού φυσικού περιβάλλοντος και μιας ιστορίας και παράδοσης μακραίωνης, είναι ο απέραντος, κρυμμένος για τους περαστικούς τουρίστες, πλούτος της Αιτωλοακαρνανίας.

Απορρίμματα
Έκδοση:
ΜΗ ΦΟΡΕΑΣ | Έτος: 1997 | Views: 0
Συγγραφή:
13ο & 21ο Δημοτικά Σχολεία Κερατσινίου

Με επιχορήγηση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμου και Κοινοτήτων, μετά από παρέμβαση του Δημάρχου, κ. Χάσκα εκδώσαμε το βιβλίο με τον τίτλο «Απορρίμματα». Σ’ αυτό περιλαμβάνονται όλες οι εργασίες των τμημάτων με έρευνες και φωτογραφίες, που έγιναν το σχολικό έτος 1996-97 για το πρόγραμμα « Οικολογικά σχολεία ». Θα το βρείτε στο σχολείο μας. http://13dim-kerats.att.sch.gr/

Γη. Ένας Μικρός και Εύθραυστος Πλανήτης
Έκδοση:
Gutenberg | Έτος: 1996 | Views: 0
Συγγραφή:
Γεωργόπουλος, Α.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για όσους θέλουν να έχουν μια συνολική άποψη για τα περιβαλλοντικά προβλήματα τού σήμερα. Καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε ν αναλυθούν σχεδόν όλα τα θέματα που αφορούν τη σχέση Ανθρώπου και Πλανήτη. ενα βιβλίο - «οδηγός» για όποιον ενδιαφέρεται ουσιαστικά για το πώς πλήττεται η Γη από τον άνθρωπο, και για το τι πρέπει να γίνει ώστε να αντιστραφεί η υπάρχουσα κατάσταση. Στο πρώτο μέρος εξετάζονται τα φυσικά οικοσυστήματα, το δεύτερο μέρος του αναφέρεται στον πληθυσμό του πλανήτη, ενώ το τρίτο αναλύει τα προβλήματα διαχείρισης των φυσικών πόρων: ορυκτά καύσιμα και μέταλλα, δάση και υγρότοποι, άγρια ζωή, νερό, έδαφος, παραγωγή τροφής. Στο τέταρτο μέρος εξετάζονται οι μορφές ρύπανσης: αέρια, υδάτινη, ηχορύπανση. Ειδικά κεφάλαια αναφέρονται στο φαινόμενο θερμοκηπίου, στην τρύπα του όζοντος και την όξινη βροχή. Ταυτόχρονα υπάρχουν κάποιες έννοιες και θέματα που διατρέχουν όλο το βιβλίο, όπως η αειφορική ανάπτυξη, η σχέση Βορρά-Νότου και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Περιφερειακός Οικονομικός Σχεδιασμός και Περιβάλλον
Έκδοση:
Παρατηρητής | Έτος: 1996 | Views: 0
Συγγραφή:
Σπιλάνης, Ι.

Υπάρχει πλέον ανάγκη αλλαγής του περιεχομένου της αναπτυξιακής δράσης του ανθρώπου (με επανακαθορισμό του περιεχομένου του όρου «ανάπτυξη») με στόχο την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον δεδομένου ότι αυτό αποτελεί: 1. Πηγή ζωής, δηλαδή το σύστημα που παρέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του ανθρώπου και την εξέλιξη των δραστηριοτήτων του. 2. Καθοριστικό στοιχείο της ποιότητας ζωής, δηλαδή βασικής συνιστώσας του ζητουμένου μέσα από την αναπτυξιακή διαδικασία.

Η Ρύπανση των Θαλασσών
Έκδοση:
University Studio Press | Έτος: 1996 | Views: 0
Συγγραφή:
Φυτιάνος, Κ.

Η κατάσταση του Πλανήτη 1996
Έκδοση:
ΣΑΒΒΑΛΑΣ | Έτος: 1996 | Views: 0
Συγγραφή:
Worldwatch Institute
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Μ. Μοδινός

Η κατάσταση του πλανήτη 1996 είναι η πρωτοποριακή έκδοση του Ινστιτούτου Worldwatch, ενός ιδρύματος περιβαλλοντικής έρευνας που αναλύει διεπιστημονικά δεδομένα από ολόκληρο τον κόσμο. Οι ερευνητές του ήταν από τους πρώτους που επέστησαν την προσοχή σε θέματα όπως η εξάντληση των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων, η σπάνις γλυκού νερού σε παγκόσμιο επίπεδο, η δυνατότητα ανάπτυξης της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, η ανάγκη αναπροσανατολισμού της γεωργίας. Εθνικές κυβερνήσεις, τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, η διεθνής κοινότητα, πολιτικοί και νομοθέτες βασίζονται στην Κατάσταση του Πλανήτη για τη σύγχρονη, επιστημονική και έγκυρη ενημέρωσή τους. Περισσότερα από 1000 πανεπιστημιακά τμήματα κάθε κατεύθυνσης (από τον χώρο της βιολογίας ως εκείνον της πολιτικής επιστήμης) χρησιμοποιούν σε ετήσια βάση την Κατάσταση του Πλανήτη ως το βασικό τους εγχειρίδιο, μεταξύ αυτών και αρκετά ελληνικά ιδρύματα. Το ΔΙΠΕ-Νέα Οικολογία σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Σαββάλα παρουσιάζει λοιπόν για τρίτη συνεχή χρονιά στο αναγνωστικό κοινό την έγκυρη αυτή έκδοση, με την ελπίδα ότι θα πάρει τη θέση της στη βιβλιοθήκη κάθε σκεπτόμενου και ευαίσθητου πολίτη.

Ενέργεια & Περιβάλλον στη Βιομηχανική και Μεταβιομηχανική κοινωνία
Έκδοση:
Δ.Ι.Π.Ε. | Έτος: 1996 | Views: 0
Συγγραφή:
ΔΙΠΕ, Νέα Οικολογία, ΓΓΝΓ
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Μιχάλης Μοδινός

Όλα τα Πουλιά της Ελλάδας
Έκδοση:
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία | Έτος: 1996 | Views: 0
Συγγραφή:
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Είναι η πρώτη φορά για τα ελληνικά δεδομένα που κυκλοφορεί ένας τόσο πλήρης φωτογραφικός οδηγός των πουλιών της χώρας. Οι φωτογγραφίες πολλών ειδών παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε ελληνικό έντυπο. Και ήταν σίγουρα μεγάλη παράλειψη να μην υπάρχει ένα τέτοιο βιβλίο στη ΄χωρα του Αριστοτέλη που θεμελίωσε τη ζωολογία και περιέγραψε πολλά από τα πουλιά που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο. Τα πουλιά παρόλο που είναι από τα βασικότερα "συστατικά" εμβίου κόσμου, αποτελούν μάλλον ένα άγνωστο κομμάτι γνώσης για τους περισσότερους. Πόσοι για παράδειγμα γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα εμφανίζονται 5 είδη χελιδονιών ή οτι η Γερακίνα δεν έχει άμεση σχέση με τα Γεράκια; Πόσοι δε, κατατάσουν στα Μπεκατσίνια παραπάνω από 25 είδη παρυδάτιων που στην πραγματικότητα είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους; Το βιβλίο αυτό είναι ένας βασικός οδηγός γνωριμίας με τους φτερωτούς "συμπατριώτες" μας. Τα είδη παρουσιάζονται σύμφωνα με την ταξινομική τους σειρά και όχι αλφαβητικά. Έτσι οι φωτογραφίες συγγενικών ειδών, που μοιάζουν περισσότερο μεταξύ τους, βρίσκονται δίπλα-δίπλα για να μπορούμε να διακρίνουμε καλύτερα τις διαφορές τους. Όπως όμως θα διαπιστώσετε αμέσως από τις φωτογραφίες πολλά είδη μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους ώστε η διάκρισή τους μπορεί να γίνει μόνο με τη κάποια γνωρίσματα που περιγράφονται στο κείμενο που συνοδεύει κάθε φωτογραφία. Εδώ δόθηκε έμφαση στα ιδιαίτερα εξωτερικά γνωρίσματα που πρέπει να προσέξουμε αλλά και στα χαρακτηριστικά όπως η φωνή ή η προτίμηση σε κάποιο βιότοπο, στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να δώσουμε τη σωστή ονομασία σε κάθε καινούργιο είδος που θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε. Ίσως μετά από λίγο καιρό να εκτιμήσουμε περισσότερο την παρουσία ενός μετανάστη Μυγοχάφτη ή Τσιροβάκου στον κήπο μας ή στο Πάρκο της γειτονιάς μας, πουλιά, που μεχρι τώρα πιστεύαμε οτι ήταν σπουργίτια. Όμως πέρα από τα στοιχεία αναγνώρισης, τα κείμενα διανθίστηκαν και με άλλες αξιόλογες πληροφορίες, από τη ζωή και τις συνήθειες κάθε είδους που κάνουν την ανάγνωση πιο ενδιαφέρουσα.

Ελληνικοί Υγρότοποι
Έκδοση:
Μουσείο Γουλανδρή Φ.Ι. | Έτος: 1996 | Views: 0
Συγγραφή:
Γεράκης, Π.Α., Κουτράκη, Ε.Θ.

Το βιβλίο αυτό με 500 έγχρωμες φωτογραφίες καλύπτει ένα σημαντικό, αλλά άγνωστο μέχρι σήμερα κεφάλαιο του φυσικού πλούτου της χώρας, τους Υγροτόπους, με τη μεγάλη οικολογική, οικονομική και αισθητική σημασία τους. Κυκλοφορεί και σε αγγλική έκδοση με τίτλο "Greek Wetlands". Σελίδες 381.

Τα δάση των ορεινών περιοχών
Έκδοση:
Παπασωτηρίου | Έτος: 1996 | Views: 0
Συγγραφή:
Σφήκας, Γ.

Επιλεγμένα Θέματα Διαχείρισης Περιβάλλοντος
Έκδοση:
Μουσείο Γουλανδρή Φ.Ι. | Έτος: 1995 | Views: 0
Συγγραφή:
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Η πρώτη διεπιστημονική προσέγγιση διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα για ενημέρωση του κοινού, κυρίως των εκπαιδευτικών, στα κυριότερα περιβαλλοντικά θέματα της χώρας. Η έκδοση έχει ως βάση τη διδαχθείσα ύλη στο μεταπτυχιακό σεμινάριο που διοργάνωσε το μουσείο κατά τα έτη 1991 - 1992 και περιλαμβάνει 50 εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων. Σελίδες 822.

ΚΥΘΗΡΑ: Στο Δρόμο των Πουλιών
Έκδοση:
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία | Έτος: 1995 | Views: 0
Συγγραφή:
Κομηνός, Θ.

Η ορνιθοπανίδα των Κυθήρων, παρ'όλη τη σπουδαιότητα και του ίδιου του νησιού, αλλά και της γύρω περιοχής, είανι αλήθεια πως δεν είχε μελετηθεί στο παρελθόν. Το βιβλίο όμως αυτό έρχεται να συμπληρώσει το κενό, να περιγράψει την εκεί ορνιθοπανίδα και κυρίως να αποδείξει τη μεγάλη σπουδαιότητα του χώρου για την μετανάστευση και όχι μόνο, των πουλιών.Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη. Στο πρώτο ο συγγραφέας μας παρέχει γενικές πληροφορίες για το νησί των Κυθήρων, παρουσιάζοντας παράλληλα τη χλωρίδα και τη βλάστηση, την πανίδα και τους βιοτόπους του νησιού. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται σημαντικές πληροφορίες για τα πουλιά των Κυθήρων και τις απειλές που διατρέχουν, για το ορνιθολογικό ιστορικό του νησιού και για τις σημαντικές περιοχές για τα πουλιά στα Κύθηρα και στη γύρω περιοχή, ενώ παράλληλα, παρατίθενται και πληροφοριακά στοιχεία για την έρευνα του συγγραφέα. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος υπάρχουν αναλύτικοί κατάλογοι για τα είδη που έχουν καταγραφεί στα Κύθηρα, τη βιβλιογραφία του συγγραφέα αλλά και ευρετήρια ονομάτων και χαρτών.

Περιβαλλοντική Πολιτική στην Ελλάδα: Ανάλυση του περιβαλλοντικού προβλήματος από τη σκοπιά των κοινωνικών επιστημών
Έκδοση:
Τυπωθήτω | Έτος: 1995 | Views: 0
Συγγραφή:
Σκούρτος, Μ., Σοφούλης, Κ.

Το βιβλίο αποπειράται να τεκμηριώσει την επεξηγηματική εμβάλεια των κοινωνικών επιστημών στην ανάλυση του περιβαλλοντικού προβλήματος στην Ελλάδα. Αναλύονται οι επιμέρους πτυχές της περιβαλλοντικής προστασίας στη χώρα μας, ενώ αναπτύσσεται ο ανασασμός των κοινωνικών επιστημόνων γύρω από τις πιθανές ερμηνείες του περιβαλλοντικού προβλήματος και τα πιθανά διέξοδα.

Περί της Χρησιμότητας των Πτηνών
Έκδοση:
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία | Έτος: 1995 | Views: 0
Συγγραφή:
Μαρούδης, Κ.

Το βιβλίο εκδόθηκε με τη χορηγία του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου. Το βιβλίο "Περί της χρησιμότητας των πτηνών" αποτέλεσε για όλους εμάς μια έκπληξη όταν ανακαλύφθηκε στα ράφια της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης. Και αυτό γιατί είναι ίσως το πρώτο και μοναδικό βιβλίο για την προστασία των πουλιών που γράφτηκε το 1879 και όμως παραμένει θεματικά επίκαιρο. Μέσα από το οδοιπορικό των αναγνωστών του στα δάση και τους αγρούς προσεγγίζει τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες των ανθρώπων για τα πτηνά, το κυνήγι και τη θανάτωση τους, την καταστροφή των φωλιών και την αφαίρεση αυγών και νεοσσών, καθώς και τη σύλληψη των πτηνών με παγίδες και δίκτυα, που ακόμα και σήμερα συζητώνται και αποτελούν μέρος της δράσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Η συνεργασία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης, με σκοπό την προώθηση της προστασίας των πουλιών δε θα μπορούσε να βρει άλλο καλύτερο "βοηθόν ισχυρόν και σύμμαχον πιστόν" από την παρούσα έκδοση.

Κοινοτικές Στρατηγικές για το Περιβάλλον
Έκδοση:
Παπαζήση | Έτος: 1994 | Views: 0
Συγγραφή:
Τσάλτας, Γ.Ι., Γρηγορίου Π.Γ.

ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΠΕΜΠΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΒΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΖΗΜΙΩΝ. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥΣ. ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ.

Κοχύλια από τις Ελληνικές Θάλασσες
Έκδοση:
Μουσείο Γουλανδρή Φ.Ι. | Έτος: 1994 | Views: 0
Συγγραφή:
Delamotte, Μ., Βαρδαλά-Θεοδώρου, Ε.

Δεύτερη έκδοση εμπλουτισμένη με νέο φωτογραφικό υλικό και την προσθήκη 160 νέων ειδών. Το βιβλίο αυτό, αποτέλεσμα ευρείας έρευνας του Μουσείου, αποτελεί σημαντική συμβολή στη γνώση του μαλακολογικού πλούτου των ελληνικών θαλασσών. Από τις απεικονίσεις των 360 ειδών και τις περιγραφές τους, τα κείμενα, τα σχέδια και τις φωτογραφίες των ακτών, μπορεί και ο αμύητος ακόμη αναγνώστης να ενημερωθεί για τη μορφολογία, φυσιολογία, ανατομία και τη θέση των οργανισμών αυτών μέσα στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Το βιβλίο απευθύνεται στον επιστήμονα, τον φυσιολάτρη, τον συλλέκτη και το ευρύ κοινό. Σελίδες 330.

Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλοζώων της Ελλάδας
Έκδοση:
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία | Έτος: 1992 | Views: 0
Συγγραφή:
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Μιχάλης Καρανδεινός, Α. Λεγάκις

Ελληνικά Δάση
Έκδοση:
Μουσείο Γουλανδρή Φ.Ι. | Έτος: 1989 | Views: 0
Συγγραφή:
Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Η έκδοση αυτή δημιουργήθηκε από μια ομάδα 16 συγγραφέων του Τμήματος Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Περιέχει ιστορικά στοιχεία για τα ελληνικά δάση και δίδει περιγραφές των διαφόρων δασικών οικοσυστημάτων. Αναφέρεται στους κινδύνους που απειλούν τα δάση, καθώς και στα οφέλη που προσφέρουν και στην ανάγκη εφαρμογής μιας νέας δασικής πολιτικής. 62 έγχρωμες φωτογραφίες. Σελίδες 92.

Λεξικό των Ονομάτων των Πουλιών της Ελλάδας
Έκδοση:
Μουσείο Γουλανδρή Φ.Ι. | Έτος: 1988 | Views: 0
Συγγραφή:
Απαλοδήμου, Ν.

Λεξικό που περιλαμβάνει τις λατινικές επιστημονικές ονομασίες και τις αντίστοιχες κοινές όλων των πουλιών της Ελλάδας. Σελίδες 80.

Παιώνιες της Ελλάδος
Έκδοση:
Μουσείο Γουλανδρή Φ.Ι. | Έτος: 1984 | Views: 0
Συγγραφή:
W.T. Stearn, P. Davis και Ν. Γουλανδρή

Η έκδοση αυτή περιέχει την ταξινομική και ιστορική μελέτη του γένους "Paeonia" στην Ελλάδα με 15 έγχρωμες απεικονίσεις της Νίκης Γουλανδρή και 37 σχέδια της Β. Κούσουλα. Το βιβλίο παρουσιάζει το γένος "Paeonia" σε μία ιστορική διαδρομή τριών χιλιετιών από τους αρχαίους ελληνικούς μύθους με αναφορές στον Ησίοδο και τον Όμηρο και προχωρεί στην Βοτανική, Φαρμακολογία και Ιατρική με τον Ιπποκράτη, Θεόφραστο, Διοσκουρίδη και Πλίνιο, μέχρι τους νεώτερους χρόνους. 130 σελίδες. (Κυκλοφορεί και σε αγγλική έκδοση με τίτλο "Peonies of Greece")

Τα Φυτά του Ολύμπου
Έκδοση:
Μουσείο Γουλανδρή Φ.Ι. | Έτος: 1980 | Views: 0
Συγγραφή:
Strid, Α.

H έκδοση αυτή είναι η πρώτη επιστημονική προσέγγιση και φωτογραφική αποκάλυψη του φυτικού πλούτου του Ολύμπου. Περιέχει 465 έγχρωμες φωτογραφίες φυτών, βοτανικές περιγραφές 900 ειδών, φυτογεωγραφικά στοιχεία, βιοτόπους και κλείδες. Τα κείμενα και οι φωτογραφίες είναι του συγγραφέα Α. Strid. Σελίδες 400. Κυκλοφορεί και σε αγγλική έκδοση, με τίτλο "Wild Flowers of Mount Olympos".

Πύλη Παιδαγωγικού Υλικού Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστήμιο Αιγαίου